PKK lideri Abdullah Öcalan’ın son mektubunu 3 gün önce Kandil’e götüren BDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan, KCK yöneticileriyle de görüşmüştü. Baluken, Kandil’de KCK yöneticileriyle yaptıkları görüşmeye ilişkin ANF’ye değerlendirmede bulundu.
KCK Yürütme Konseyi ile ayrıntılı bir toplantı gerçekleştirdiklerini ifade eden Baluken, “Genel olarak konuştuğumuz gündemler çözüm süreci, Paris katliamı ve Rojava’da yaşanan gelişmeler oldu. Son dönemde yaşanan gelişmeleri değerlendirdik. Burada yaptığımız görüşmeler ve İmralı’da Sayın Öcalan ile yaptığımız görüşmelerin aktarımını yaptık. Bu konuda KCK Yürütme Konseyi de süreci yakından takip ettiğini, somut adımların atılmamasının kendilerinde kaygı uyandırdığını ifade etti. Bu adımların ivedilikle atılması gerektiğini ve çözüm sürecinin arkasında olduklarını söylediler” diye konuştu.
“KCK, Sayın Öcalan’ın baş müzakereci pozisyonuna denk düşecek anlamlı bir müzakereye geçilmesi gerektiğini belirtti” diyen Baluken, “Sayın Öcalan’ın arkasında olduklarını söylediler. AKP’nin genel yaklaşımlarına karşı eleştirel tutumları vardı. Onları bize aktardılar. Bu sürecin yasal zemin boyutunun artık bir çerçeveye kavuşması gerektiğini söylediler. Bir yılı aşkın bir süredir başlayan bu görüşmelerin müzakereye geçmemesi süreci sabote etmek isteyen çevrelere de fırsat sunuyor” ifadelerinde bulundu.
'YASAL DÜZENLEME ŞART'
Diğer taraftan halen yasal zeminin oluşturulmamış olmamasının da sürecin gelmiş olduğu bütün aşamayı götürebilecek bir zemini gündemleştirdiğini ifade eden Baluken, “O nedenle bir yıldır Sayın Öcalan’la yapılan görüşmeler, heyetin İmralı ve Kandil görüşmelerinin bir yasal zemine kavuşturulması KCK’nin beklentisidir” diye kaydetti.
Baluken, KCK yetkilileriyle yaptıkları görüşmede ayrıca TMK’nın kalkması CMK’nın antidemokratik maddeleri ile ilgili düzenlemenin yapılması, hasta tutuklular ve uzun tutukluluk ile ilgili konuları da ele aldıklarını vurgulayarak, “Bu konuda da beklentiler vardı. Somut gelişmelerin olmamasını süreç açısından tehlikeli bulduğumuzu defalarca söyledik. KCK Yürütme Konseyi’nde de bu adımların atılmasının güven ortamını oluşturacağı yönünde aktarımlar oldu” dedi.
'TÜRKİYE'NİN ROJAVA POLİTİKASI DEĞİŞMELİ'
Görüşmede ele alınan bir diğer önemli konunun Türkiye’nin Rojava politikası olduğunu dile getiren Baluken, şunları söyledi: “Kürtlere karşı hasmane politika sürdürdüğünü görüyoruz Türkiye’nin. Bunları yakından takip ettiklerini söylediler. Basına yansıyan silah yardımı ile ilgili hususlar, Kürtlerin iradesinin tanınmaması, Cenevre 2’ye Kürtlerin çağrılmaması gibi gelişmeleri yakından izlediklerini ve bunların içerdeki çözüm sürecine ilişkin zorlayıcı olduğunu söylediler. Rojava politikasının değişmesi gerektiğini ve Kürtlerin haklarına saygılı bir politika izlenmesi gerektiğinin altını çizdiler. Biz de BDP olarak AKP hükümeti ile yapacağımız görüşmelerde bu gündem başlıklarını da aktaracağız.”
'SOMUT ADIMLAR ATILMADI'
Cizîre ve Kobani’de ilan edilen özerkliğe de değinen Baluken, “Efrin’de de ilan edilecek. Bu yüzden Türkiye’nin Rojava politikalarında somut adımların atılması lazım. Sınırlar insani yardımlara açılmalıdır. Türkiye, Rojava politikasında değişikliğe gidecekse bazı sınır kapılarını devreye sokmalıdır. Efrin bu konuda önemlidir. Hükümet ile yaptığımız görüşmelerde bu hassasiyetleri söylemiştik ama henüz somut bir adım atılmadı” ifadelerini kullandı.
YOL TEMİZLİĞİ VURGUSU
Baluken, somut gelişmeler olarak hükümetin adım atmasının Kürt sorununda çözüme yönelik bir yol temizliğini devreye koymuş olacağına dikkat çekerek, buna yönelik uyarıların da dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi.
KCK’nin süreç açısından Paris suikastı ile ilgili yüksek duyarlılığının olduğunu kaydeden Baluken, “Sızan belgeler, ses kayıtları, MİT ve AKP’nin açıklamaları bugüne kadar tatmin edici olmadı. Çözüm sürecinin yürümesi için AKP’nin bu katliamın bütün detaylarını açığa kavuşturarak kamuoyuna açıklanması elzem” dedi.
‘KCK’NİN MEKTUBUNU ADALET BAKANLIĞI’NA İLETECEĞİZ’
“Sayın Öcalan KCK’ye yazdığı mektubun çok detaylı olduğunu ve tarihi bazı tespitler ile belirlemeleri içinde barındırdığını söylemişti” diyen Baluken, sözlerini şöyle tamamladı: “Biz mektupların detaylarının okuyamıyoruz. KCK’nin mektubunu da kapalı zarf ile aldık. Sayın Öcalan’a iletilmek üzere Adalet Bakanlığı’na vereceğiz. Sayın Öcalan’ın tespitleri KCK’nin yapıları tarafından çok önemseniyor. Bundan dolayı ayrıntılı bir tartışma yürütüyorlar. Tarihi tespitlerin olmasından dolayı her alanda yoğun bir tartışmadan sonra ortaklaşılan bir metni mektup olarak sunduklarını söylediler. Adalet Bakanlığı’ndan randevu aldık. Bugün ya da yarın mektubu Bakanlığa teslim edeceğiz.” / anf
Güncelleme Tarihi: 28 Ocak 2014, 20:11