Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de trenlere binmelerine izin verilmeyen göçmenlerin Avusturya sınırından geçiş yapmasına izin verildi.
Avusturya Başbakan’ı Werner Faymann Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile yaptığı telefon görüşmesi sonrası bu kararı açıkladı.
Faymann, kararın, Macaristan-Avusturya sınırındaki dramatik durumun sona erdirilmesi için Almanya Başbakan’ı Angela Merkel ile yapılan görüşme sonrası alındığını belirtti.
Almanya ve Avusturya’nın sınırlarını açma kararı alması ardından mültecilerin Almanya’ya doğru yolculuklarına devam etmesi bekleniyor.
Polis eşliğinde sınıra yürüyen mültecileri taşımak için Macaristan tarafından 100 otobüs tahsis edildikten sonra Avusturya ve Almanya hükümetleri sığınmacılara sınırlarını açacaklarını duyurdu.
Reuters’a açıklama yapan Avusturya polisi, yaklaşık iki bin sığınmacının sınıra ulaştığını, gün içerisinde daha fazla sığınmacının beklendiğini de söyledi.
Avusturya’nın Nickelsdorf kasabasındaki bir konser salonu 600 yataklı bir barınak haline getirildi.
Kızıl Haç çalışanlarının geldiği kasabada mülteciler için yiyecek ve sağlık hizmetleri hazırlandı.
BM’den çağrı
Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Avrupa’nın göçmen krizine etkili bir çözüm bulmakta başarısız olduğunu belirterek, 200 bin göçmene kapılarını açması çağrısında bulundu.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden yapılan açıklamaya göre; Guterres, şimdiki durumun sadece göçmen sorunu değil sığınmacı krizi olduğunu belirterek Suriye, Irak, Afganistan gibi çatışma bölgelerinden gelenlerin hayatları için kaçtığını ve bu trajik durum karşısında hak ettikleri saygıyı görmeleri gerektiğini belirtti.
“Avrupa, göçmen krizine etkili bir çözüm bulmakta başarısız oldu ve bu parça parça yardım tutumuyla hiçbir yere varamaz” ifadelerini kullanan Guterres, Avrupa’ya 200 bin göçmene kapılarını açması çağrısında bulundu.
Hiçbir ülkenin göçmen kriziyle tek başına başa çıkamayacağına belirten Guterres, dengesiz ve işlevsiz bir sistemin artan baskı karşısında tıkanmasının şaşırtıcı olmadığını ve AB ülkelerinin “ortak bir strateji” üretmesi gerektiğini belirtti.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Melissa Fleming de BM Cenevre Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında, “Suriye’ye komşu ülkelerdeki sığınmacılara yardım etmek için gerekli fonun sadece yüzde 35’i toplandı” dedi.
364 bin göçmen Avrupa’ya geçti
Uluslararası Göç Örgütü’nün verilerine göre; ise Akdeniz’i geçerek Avrupa’ya ulaşan göçmen sayısı bu yıl 364 bini geçti, Akdeniz’de boğularak ölen göçmenlerin sayısı 2 bin 701’e ulaştı.
İngiltere Başbakanı David Cameron yaşanan mülteci krizi nedeniyle ülkeye binlerce Suriyelinin daha kabul edileceğini açıklamıştı.
Cameron, İngiltere’nin halihazıda 5 bin Suriyeli mülteciyi kabul ettiğini belirtirken, krizin ulaştığı boyutları göz önünde bulundurarak binlerce Suriyeliyi daha kabul edeceklerini açıkladı.