İç Güvenlik Paketi’ne karşı birlik çağrısı

Aydın, sanatçı, yazar ve siyasetçiler, polisin yetkilerini genişleten “İç Güvenlik Paketi”ne karşı bir araya geldi.

İç Güvenlik Paketi’ne karşı birlik çağrısı

Akın Birdal, Kadir İnanır, Melda Onur, Meltem Cumbul, Menderes Samancılar, Meral Danış Beştaş, Murathan Mungan, Mücella Yapıcı, Sebahat Tuncel, Şebnem Korur Fincancı’nın da aralarında olduğu aydın, yazar ve sanatçıların çağrısıyla, İç Güvenlik Paketi’ne ilişkin Taksim Hill Otel’de basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında çağrı metnini HDP Beyoğlu Eş Başkanı Levent Pişkin okudu.

Pişkin: 2 bin 495 gözaltı, 700 tutuklama

“Muhalefetin uyarıları yasa henüz yürürlüğe girmeden gerçekleşmiş ‘makul şüphe’ye dayanarak sadece 6 Ekim’den bu yana 2 bin 495 kişi gözaltına alınmış ve üçte biri çocuk olmak üzere 700 kişi tutuklanmıştır.

“Toplum, Gezi Direnişi ve 6-8 Ekim Kobani Direnişi ve olayları gibi meşru eylemlerle AKP hükümetinin baskıcı-otoriter yönetim anlayışına tepki göstermiş ve hak ve özgürlük taleplerini yinelemiştir.

“Tasarıda kolluğun yetkileri iyice genişletilerek yürütmenin temsilcilerine yargı erkinin görevleri verilmektedir. Öyle ki sıkıyönetim rejimi tasarının yasalaşmasıyla olağan hale gelecektir.

Pişkin, demokratik kamuoyunu, haktan, özgürlükten ve hukuktan yana olan herkesi “İç Güvenlik Paketi”ne karşı çıkmaya ve “hayır” demeye çağırdı.

Toplantıda HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Başkan Yardımcısı, Avukat Meral Danış Beştaş, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Akın Birdal, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel,  EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan,  ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Eş Genel Başkanı Alper Taş, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, SDP MYK Üyesi Ufuk Gönlü, Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) Genel Merkezi adına Sinan Zincir ve Özgür Sanat Girişimi’nden Pınar Aydınlar söz aldı.

Beştaş: ‘Öldürmelere ve cinayetlere devam et’ diyor

“Bu paket, gerçekten tarihsel arka planla birlikte değerlendirilmeli. Bu kadar yargısız infazın olduğu bir ülkede polise gözaltına alma yetkisi veriliyor.

“Hükümetin atadığı valilere yargı yetkisi veriliyor. Bu da yeni gözaltında kayıplar anlamına geliyor. Yine polise, müştekilerin evine giderek sorgu yetkisi ve kendisine silah kullandığı iddiasıyla öldürme yetkisi veriyor.

“Bu,  Abdülkadir Çakmakların, Ümit Kurt’un, Berkin Elvanların artışı demek. Polis şu ana dek zaten öldürüyor cezasız kalıyordu, hükümet ve bu paket polise ‘Yeterince öldürmedin, ben sana daha fazla yetki veriyorum. Öldürmelere ve cinayetlere devam et’ diyor.”

Fincancı: Toplum tehdit altındadır

“Toplum tehdit altındadır, öldürülmekle, hapis edilmekle tehdit edilmektedir. Baskı altına alınmaktadır. Amacı sindirme, korkutma ve evine kapatmaktır. Hiçbir muhalif sesin çıkmaması amaçlanıyor. Bu bir işkencedir ve işkence mutlak yasaktır.

“Uluslararası tüm kurumları, BM’yi Türkiye’de işkence niteliği taşımakta olan yasal düzenlemeye karşı ses çıkarmaya çağırıyoruz.”

Birdal: Bu yolla kamu düzeninin sağlanamaz

“Bu toplumun vicdanı olan, ezilenlerden, emekçilerden yana olanların İç Güvenlik Paketi’ne karşı bir arada olması gerekiyor. O yüzden bir aradayız.

“Dünyanın neresinde görülmüş baskıyla kamu düzeninin ve güvenliğinin sağlandığı? Bu yolla kamu düzeninin sağlanamayacağı açıktır.”

Yapıcı: ‘Hayır’ demeliyiz

“Artık bıçak çocuklara dayandı. hala Berkin’in katilleri ortada yok. Ethem’in Ali İsmail’in katili ortada yok.

“Emeğimizi, geleceğimizi korumak için topyekûn ses çıkarmamamız lazım. Dün, hukuku kaybetmiş, adaleti olmayan bir ülkede gençlerin kendilerini öldürdüklerine şahit olduk. Bu yüzden, bu paketten başlayarak bu sisteme ‘hayır’ demeliyiz.”

Tuncel: Biz de bir kanun teklifi hazırlıyoruz

“Kendilerine sadece saray yapmadılar, sarayların içinde kendilerini koruyacak bir hukuk düzeni yaptılar. Kendi iktidarı için bütün toplumu potansiyel tehdit olarak gördüler.

“Biz de bir kanun teklifi hazırlıyoruz. AKP iktidarında, kamu eşittir devler. Bizim kanun teklifimizde kanun dediğimiz toplumdur. Çünkü, halk güven içinde değilse oradan kamudan bahsedilemez.

“Kanun teklifimizde 2006 yılında polise çıkarılan yetkinin kaldırılması teklifi var. ‘Mitinglere eylemelere polis silahla gelemez’ diyoruz. Örneğin, bu ülkede kamu adına katliam yapanlar yargılanmıyor.

“Devlet adına suç işleyenler hiçbir zaman yargılanmadı. Bizim kanun teklifimizde Bağımsız Denetleme Kurumu var. Yapmamız gereken şey bize dayatılan bu zor düzene hayır demektir.”

İmzacılar

Adnan Özyalçıner, Adnan Serdaroğlu, Ahmet Abakay, Ahmet İnsel,Ahmet Kardan, Ahmet Uhri, Ahmet Yıldırım, Akif Kurtuluş, Ali Kenanoğlu, Ali Topuz, Alper Taş, Amberin Zaman, Arif Ali Cangı, Aslı Aydıntaşbaş, Ayfer Bartu Candan, Ayşe Gözen, Ayşe Hür, Ayşegül Doğan, Ayşen Candaş, Azat Yıldırım (Mardin Baro Başkanı), Ali Özcan,Barış Pirhasan, Baskın Oran, Behçet Çelik, Bülent Felekoğlu, Büşra Ersanlı, C. Hakkı Zariç, Cengiz Çandar, Can Atalay, Can Candan, Celal Beşiktepe, Celalettin Can, Deniz Türkali, Doğan Demir, Ece Temelkuran,Emine Ayna, Enis Gül (Bitlis Baro Başkanı), Ercan Kanar, Erdoğan Aydın, Eren Keskin, Esra Çiftçi, Esra Mungan, Eşber Yağmurdereli, Ezel Akay, Ezgi Başaran, Fatih Polat, Feray Salman, Ferhat Kentel, Feridun Taş (Muş Baro Başkanı), Figen Yüksekdağ, Fikret Yaşar, Füsun Demirel,Gaye Boralıoğlu, Gencay Gürsoy, Gökçer Tahincioğlu, Gülsüm Cengiz,Gülşen Özbek, Gürkan Korkmaz, Güven Gürkan Öztan, Hakan Tahmaz,Haldun Açıksözlü, Hikmet Delebe (Urfa Baro Başkanı), Hüsnü Öndül, Işıl Ünal, İzzettin Önder, Jülide Kural, Pınar Öğünç, Kani Beko, Karin Karakaşlı, Kazım Öz, Kezban Konukçu, Kemal Varol, Lal Laleş, Lami Özgen, Mehmet Güneş, Mehmet Said Aydın, Mehmet Türkay, Mehveş Evin, Melek Göregenli, Mesut Varlık, Mithat Sancar, Murat Birdal, Murat Çakmak, Murat Çelikkan, Murat Özyaşar, Murat Paker, Murat Timur (Van Baro Başkanı), Musa Servi, Mustafa Sarısülük, Naci Sönmez, Nazan Üstündağ, Nazım Alpman, Necmiye Alpay, Nejla Kurul, Neşe Özgen,Nevzat Onaran, Nuray Mert, Nurcan Baysal, Nuşirevan Elçi (Şırnak Baro Başkanı), Oğuzhan Kayserilioğlu, Orhan Alkaya, Osman Kavala, Oya Ersoy, Özgür Müftüoğlu, Özgür Sevgi Göral, Öztürk Türkdoğan, Pınar Aydınlar, Rıdvan Turan, Sami Elvan, Seda Altuğ, Selahattin Demirtaş,Selma Gürkan, Sennur Sezer, Seray Şahiner, Serhat Eren, Seyit Aslan,Suavi, Sultan Ulusoy, Şaziye Köse, Şemsa Özar, Şenol Karakaş, Tahir Elçi (Diyarbakır Baro Başkanı), Tarık Ziya Ekinci, Tolga Sağ, Ufuk Uras,Uğur Yeşiltepe (Tunceli Baro Başkanı), Umay Umay, Ümit Kıvanç, Yavuz Demirkaya, Yetvart Danzikyan, Yusuf Çetin, Yücel Demirer, Zeynel Odabaş, Zeynep Tanbay.

Kurumlar

Asrın Hukuk Bürosu, Barış için Kadın Girişimi, Demokratik Özgür Kadın Hareketi, Ezilenlerin Hukuk Bürosu, İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği,Kaos GL, Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Demeği, Mezopotamya Hukukçular Derneği, MorEl Eskişehir, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar,Özgürlükçü Hukukçular Derneği, Pembe Hayat LGBTT, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Queer Adana, Siyah Pembe Üçgen İzmir, SPOD LGBTT, TOHAD-FED, TOHAV, Toplum ve Kuram, Zan Enstitü.

Çağrı metni 13 Ocak Salı gününe kadar imzaya açık. / İMC

Güncelleme Tarihi: 08 Ocak 2015, 10:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER