Hiranur Vakfı’ndaki cinsel istismar davasında karar açıklandı

6 yaşındaki H.K.G.'nin evlendirildiği Kadir İstekli cinsel istismardan 21 yıl, zincirleme şekilde cinsel saldırıdan 15 yıl ceza aldı. Baba Yusuf Ziya Gümüşel'e de 18 yıl 9 ay ceza verildi

Hiranur Vakfı’ndaki cinsel istismar davasında karar açıklandı

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nda Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşındayken “imam nikahıyla evlendirilerek” cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin davada kararlar açıklandı.

Kadir İstekli cinsel istismardan 21 yıl, zincirleme şekilde cinsel saldırıdan 15 yıl ceza aldı. Yusuf Ziya Gümüşel cinsel istismara iştirak suçlamasıyla 18 yıl 9 ay ceza aldı.

H.K.G.’nin annesinin yakalanmasına karar verildi. Anne ile ilgili dosya bu davadan ayrıldı. 

Anadolu 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma basına kapalı olarak görüldü. Dava öncesinde Sol Feminist Hareket Anadolu Adliyesi’nde basın açıklaması gerçekleştirdi.

‘HEPİMİZİN MÜCADELESİ’

Bütün duruşmaları takip eden Sol Feminist Hareket adına açıklamayı okuyan Seval Keleş her gün kadın cinayetlerine ve çocuk istismarı haberlerine uyandıklarını söyledi. Keleş, açıklamasına şunları söyledi: “Gerici AKP iktidarı tüm kazanılmış haklarımıza savaş açtı. Memleketi tarikatlarla bir ağ gibi ördü. Her alana sızan tarikatlar kadınlara çocuklara cehennem oldu. Tıpkı H.K.G.'ye olduğu gibi. 6 yaşından itibaren "kutsal aile" denen yapının içinde sistematik olarak istismar edildi. Ama bu karanlığa teslim olmadı. Tarikat düzeninden yaşamının hesabını sordu. Biz de H.K.G.'nin mücadelesinin parçası olduk. Çünkü onun mücadelesi yaşamı çalınan tüm çocukların ve kadınların mücadelesi. Hepimizin mücadelesi.”

‘ÖDÜL GİBİ CEZALARLA İSTİSMARIN ÖNÜ AÇILDI’

Keleş, bugün caydırıcı bir karar çıkmasını beklediklerini sözlerine ekledi: “Bugüne kadar ödül gibi cezalarla istismarın önü açıldı. Erkekler 'zaten bana bir şey olmaz' özgüveniyle şiddet uygulamaktan istismara maruz bırakmaktan geri durmadı. Cezasızlık politikalarınıza artık yeter.”

Ne olmuştu?

6 yaşındayken "evlendirilen" H.K.G. davasının Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 23 Ekim 2023'te görülen karar duruşmasında, çocuğun 'evlendirildiği' tutuklu sanık Kadir İstekli 30 yıl, baba Yusuf Ziya Gümüşel 20 yıl ve anne Fatıma Gümüşel ise 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi, sanıklara verilen cezanın artırılması gerektiğini belirterek kararı bozmuş ve yeniden yargılama istemişti.

YORUM EKLE