HDP'li Irmak, Davutoğlu'na Kobani'den gelenleri sordu

HDP Milletvekili Irmak, Kobanê'den gelenlerin Suruç’ta kurulan çadır kentlere yerleştirildiğini ve ihtiyaçlarının yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve bölge halkı tarafından karşılandığını belirtti.

HDP'li Irmak, Davutoğlu'na Kobani'den gelenleri sordu
HDP Milletvekili Irmak, Kobanê'den gelenlerin Suruç’ta kurulan çadır kentlere yerleştirildiğini ve ihtiyaçlarının yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve bölge halkı tarafından karşılandığını belirtirken, Başbakan Davutoğlu'na Suruç'a gelen sığınmacıların sayısını  ile mevcut çadır kentlerin ihtiyacı karşılayacak kapasiteye sahip olup olmadığını sordu.


HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, Kobanê'den Suruç'a sığınanların sayısının 200 bin  olduğu iddiasına ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

'İHTİYAÇLARI YEREL YÖNETİM, STÖLER VE HALK KARŞILIYOR'

Irmak, 15 Eylül 2014’ten bu yana DAİŞ çetelerinin Kobanê Kantonu’na yönelik saldırılarının Kobanê'de DAİŞ ile YPG güçleri arasında şiddetli çatışmaların yaşanmasına yol açtığını ve bu şiddetli çatışmaların sonucunda çok sayıda insanın yaşamını yitirdiğini, yaralandığını hatırlattı. Yaşanan şiddetli çatışmalar ve savaş ortamının Kobanê'de yaşayan sivil halkın can güvenliğini risk altına almış olduğundan halkın Suruç'a göç etmek zorunda kaldığına işaret eden Irmak, "Çatışmaların başladığı 15 Eylül'den bu yana Suruç'a gelen sığınmacı sayısının 200.000 olduğu iddia edilmektedir. Bu sığınmacılar Suruç’ta kurulan çadır kentlere yerleştirilmiş olup ihtiyaçlarının büyük çoğunluğu bölgedeki yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve bölge halkı tarafından karşılanmaktadır" dedi.

'YARDIM EDEN RESMİ KURUMLAR VAR MI?'

Irmak, Başbakan Davutoğlu'na şu soruları yöneltti:

"15 Eylül'den bu yana Kobane’den IŞİD katliamından kaçıp Suruç'a gelen sığınmacıların sayısı kaçtır? 

AFAD tarafından Kobaneli sığınmacıların sayısı ile ilgili herhangi bir istatistik ve kayıt işlemi yapılmış mıdır?

15 Eylül’den bu yana Suruç’a sığınanlardan Kobane’ye dönen olmuş mudur?  Dönen olmuş ise sayıları nedir? Suruç’ta mevcut sığınmacıların kaçı kadın ve kaçı çocuktur?

Kobanê'den gelenlerden Suruç dışında kalan kaç kişi vardır? Bu kişiler hangi illerde yaşamaktadır? AFAD tarafından sığınmacıların mevcut durumlarıyla ilgili bir çalışma yürütülmekte midir?

AFAD gelen sığınmacılar için Suruç'ta çadır kent gibi yerleşim alanları sağlamış mıdır?  Varsa kaç çadır kent oluşturulmuştur? Sığınmacı sayısının 200.000 olduğu iddiasından yola çıkılarak mevcut çadır kent yerleşim alanları ihtiyacı karşılayacak kapasiteye sahip midir? 

Sığınmacılara sivil toplum örgütlenmeleri, yerel yönetimler ile bölge halkı dışında yardımcı olan resmi kurumlar var mıdır? Varsa bu kurumlar hangileridir?

Kobanê, Şengal ve diğer bölgelerden gelenler barınma, beslenme ve sağlık ihtiyaçları hususunda sorunlar yaşamaktadır. Söz konusu sorunların giderilmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır?"

Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2014, 09:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER