Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Erol Dora, Suriyeli sığınmacılar hakkında Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya soru önergeleri verdi.
Dora, Kasım 2014 itibarıyla Türkiye’de resmi rakamlara göre 1.6, resmi olmayan rakamlara göre 2 milyon civarında Suriyeli göçmenin yaşadığını belirtti.
“Bu rakamlara göre, Türkiye nüfusunun yaklaşık %2.5’i oranında Suriye vatandaşının Türkiye’de yaşadığı anlaşılmaktadır. Konuyla ilgili hazırlanan birçok rapora göre, Suriye sınırı ve civarındaki illerde yaşayan yaklaşık 10 milyon nüfusa 1.2 milyon civarında yeni nüfus eklenmiştir. Sığınmacıların yoğun yaşadıkları iller bazında nüfus ortalama % 10 artmıştır.
“Çocuk işçiler, düşük ücretli ve sosyal güvencesiz işçi çalıştırma eğiliminin de yaygınlaştığı ifade eden Dora, “çarpık yapılaşma artmaktadır. Suriyelilerin yaşam koşullarının zorluğu ve eğitim imkânından yeterince faydalanmıyor olması uzun vadede suç oranlarındaki artış da dâhil bazı sosyal sorunlara zemin hazırlamaktadır.”
‘Çocuklar için önlem aldınız mı?’
Dora, Suriyeli sığınmacıların ilk ve orta öğretim çağında bulunan çocukları için eğitsel açıdan, kamplarda ve kamp dışında yaşayanlara ilişkin ne gibi önlemler aldıklarını, Suriyeli çocukların eğitim-öğretimlerinin hangi mevzuat kapsamında ve hangi uygulamalarla sürdürüldüğünü; eğitimlerin hangi dilde veya dillerde gerçekleştirildiğini Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya sordu.
Dora, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya şu soruları sordu:
* Sığınmacılar arasında bulunan öğretmenlik mesleğine sahip Suriyelilerden, Suriyeli çocukların eğitimleri konusunda faydalanılmakta mıdır?
* Suriyeli çocuklardan engelli olanların tespitine dönük bir çalışma yapılmış mıdır?
Dora, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya ise şu soruları sordu:
* Suriye vatandaşlarına yönelik gerek kampların yoğunluklu kurulduğu, gerekse kamp dışında yaşayan Suriyelilerin yoğunluklu yaşadıkları illerde Suriye vatandaşlarının dahil oldukları kriminal vakıa sayısı kaçtır? Bu vakıaların iller bazında sayısal dağılımı nasıldır?
* Yaşanan kriminal vakıalar konu bazlı kategorilendirilecek olursa ilk beş sırada hangi tür vakıalara yoğunluklu rastlanmaktadır?
* Bakanlığınızın Suriyeli sığınmacılara ilişkin kısa ve uzun dönemli somut hedef ve planları nelerdir?
* Türkiye yurttaşı erkeklerin Suriyeli kadın sığınmacılarla evlenmeleri durumunda Valiliklerin ve çeşitli vakıfların maddi destekte bulunduğuna dair basına yansımış çeşitli haberler bulunmaktadır. Suriyeli kadın sığınmacıyla evlendiği için kendisine maddi destek sunulan kaç Türkiye yurttaşı bulunmaktadır? Bugüne kadar valiliklerce yapılan maddi destek miktarı ne kadardır? Bu destekler hangi mevzuata istinaden gerçekleştirilmektedir? Bu maddi destekle hedeflenen nedir?
Güncelleme Tarihi: 14 Ocak 2015, 09:27