Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel kadın emekçilerin istihdam alanında var olan sorunlarını araştırmak ve kadınların ekonomik yaşamda etkinliğini artıracak uygulama ve politikalara dair kapsamlı çalışmalar yapmak için Meclis araştırması istedi.
Demirel araştırma talebinin gerekçesinde OECD ülkeleri arasında kadın emeğinin işgücüne katılım oranı en düşük ülkenin Türkiye olduğunu ve kadınların sosyal güvenlik mekanizmalarına erişemediğini belirtti.
“Türkiye’de 15 ve daha yukarı yaştaki nüfus için erkeklerde yüzde 65,2, kadınlarda ise yüzde 27,1’lik bir istihdam oranı vardır.
“İşgücüne katılımın yanı sıra, kadınların sosyal güvenlik mekanizmalarına erişimi de erkeklere nazaran çok daha düşüktür.
“Kadınların büyük bir çoğunluğu tarlada, atölyede, fabrikada, hizmet sektörü alanında kayıt dışı, sigortasız, sosyal güvencesiz işlere mahkum edilmektedir. 2014 yılı verilerine göre istihdamda yer alan 100 kadından 52’si herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı değildir.”
Özel istihdam büroları
Demirel hükümetin Özel İstihdam Büroları getirmek istemesini de eleştirdi, bu sistemimden kadınları zarar göreceğini vurguladı.
“Kadın işsizliğini azaltmaya yönelik olarak sunulan bu önerinin aslen kadınların evdeki karşılıksız emeği bahane edilerek işyerlerinde de esnek çalışma rejiminin temel unsuru haline getirilmeleri sonucunu doğurabileceği tartışılmaktadır. Zira işçilerin kolayca işten çıkarıldığı bir çalışma rejimi en çok kadınları vuracaktır.
“İlk kadın işçiler işten atılacak, geçici ve güvencesiz çalışma kadınlar için doğal çalışma biçimi haline gelebilecektir. Bu sebeplerden ötürü çalışma örgütleri, sendikalar ve kadın örgütleri geçici ve esnek çalışmayı norm haline getirecek böyle bir uygulamanın ataerkil yaklaşımdan beslenerek kadını daha da fazla eve hapsedebileceğinden endişe duymaktadır.”
Araştırma komisyonu
Demirel kadın emekçilerin istihdam sorunuyla ilgili olarak TBMM’de bir araştırma komisyonu kurulmasının gerekliliğini de vurguladı