HDP PM Üyesi ve İl Seçim Koordinasyonu Üyesi Coşun Üsterci çalışmaları ANF’ye değerlendirdi...
‘İLK KEZ SANDIK KURULUNDA GÖREV ALIYORUZ’
Siyasi partiler kanunun 298 sayılı seçim yasasına dikkat çeken Üsterci, seçmenlerin tamamının yanı sıra seçimlere katılmaya hak kazanan siyasi partiler ve bağımsız adayların sandık başlarında müşahit bulundurma hakkına sahip olduğunu da vurgu yaparak şöyle devam etti: “HDP, daha önceki seçimlere parti olarak katılmadığından sandık kurullarında görev alamadı ancak; HDP’nin çok yaygın bir örgütlenmeyi hızla gerçekleştirmiş olması şöyle bir imkan sağladı; yasaya göre sandıkta 7 üyenin görevli olması gerekiyor, ama sandık kurullarının dörtten aşağıya düşmemesi de gerekiyor. Dolayısıyla pek çok ilçede sandık kurullarının yeterli sayıya ulaşamamasından dolayı, seçim kurulu bizlere başvurdu, biz de sandık kurullarında görev aldık.”
‘1100 OKUL SORUMLUSU, 400’DE GEZİCİ EKİP OLUŞTURDUK’
İzmir’de 1600 sandık kurulu görevlisinin olduğunun bilgisini veren Üsterci, “Bunun yanı sıra İzmir’deki mevcut sandık alanı oluşturulan okul ve binalar 1500’ü aşkın, biz bunun 1100 tanesinde okul sorumluları oluşturduk. Geriye kalan 400 okul köyleri yoğun ve İzmir’e uzak olan ilçeler e bulunmakta, onları da gezici ekipler oluşturarak tamamlayacağız. İzmir’de yaklaşık 8900 civarında sandık var, her sandığa bir müşahit vermeyi planlıyoruz. Bu yöndeki çalışmalarımız büyük bir hızla devam ediyor” şeklinde devam etti.
‘STK VE SİYASİ PARTİLERLE YOĞUN BİR İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ’
HDP İzmir İl örgütünün oy güvenliği açısından; Oy ve Ötesi, Ondan Sonra, Kamu Çalışanları, İHD gibi kurumlarla da yoğun bir işbirliğine girildiğine vurgu yapan Üsterci, “Oy güvenliğini mutlak surette sağlamalıyız, bu seçim tarihsel öneme sahip ve çok kritik. HDP’nin yüzde on barajını aşmaması için özellikle siyasal iktidarın yoğun bir çabası var. HDP’nin yüzde on barajını aşması halinde siyasal iktidar ciddi bir krize girecek, anayasayı değiştirmeye yetecek çoğunluğu sağlayamadığı gibi hükümet kurmakta bile zorlanacak. Bu yüzden de kendi iktidarını her ne pahasına olursa olsun korumak kaydıyla üzerimizdeki baskıları arttırıyor, hem de seçim güvenliğini tehlikeye sokacak uygulamalar içerisine giriyor. Biz de önlemlerimizi bu yönde almak için yoğun bir çaba içerisindeyiz” dedi.
‘TELEFONLAR İÇİN, TAKİP SİSTEMİ PROGRAMI OLUŞTURDUK’
İzmir’de seçim güvenliğini müşahitlerin haricinde, geliştirdikleri ‘takip sistemi’ programı ile de sağlayacaklarının bilgisini veren Üsterci, şöyle devam etti:
"Bir bilgisayar programı oluşturduk özellikle okul sorumlusu arkadaşlarımız bu programı uygulayacaklar. Akıllı telefonlar üzerinden yürüyen, merkezi bir program oluşturduk. Bu program sızmalara ve hackerlerin müdahale etme durumlarına karşı güvenlik sistemiyle donatıldı. Siyasal iktidarın oy sayımları ve bilgisayar sistemine geçiriliş sırasında yapacağı her türlü yolsuzluğu anında saptamaya yarayacak. Oylar sayılır, sayılmaz ıslak imzalı tutanağı müşahitlerimiz alarak görevli arkadaşlarımıza teslim edecek. Onlarda tutanakların fotoğraflarını çekerek, manuel olarak da verileri girecekler. Girilen veriler anında genel merkezdeki merkezi portalda kaydedilecek bu sistem oy çalınması yada değiştirilmesine engel olacak.”
‘KRİZ MASASI VE İTİRAZA YETKİLİ KİŞİ SAYILARINI ARTTIRDIK’
İzmir merkez ve ilçelerinde yeterli sayıda kriz masaları oluşturarak, itiraza yetkili kişi sayısını da arttırdıklarını belirten Üsterci, “Kendi oluşturduğumuz programın verileriyle, seçim kurulunun verilerini kontrol edeceğiz sıkıntı yaşanan yerlerde hemen bu kriz masaları aracılığıyla müdahale edeceğiz. Bu şekilde geliştirdiğimiz yöntemlerle oyların çalınmasını engelleyeceğiz. Çalacaklarını biliyoruz, herkesin oyuna sahip çıkmasını istiyoruz. Yasa gereği bütün vatandaşlar müşahit olma hakkına sahip, illa bizim partimize doğrudan ilişki olmasa dahi, oy kullanan, seçimlerin demokratik bir zeminde olmasını arzu eden her İzmirli yurttaş oy sayımı zamanında sandığın başına gidip müşahit olmalı, oyuna sahip çıkmalı” dedi.
Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2015, 09:49