Hatip Dicle tahliye oldu: 78 bin oy Meclis'te değil

DEP eski milletvekili Hatip Dicle cezaevinden çıktı. Milletvekili seçildiği kentte 4 buçuk yıl hapis yatan Dicle’nin yerine ise Ak Partili Oya Eronat milletvekilliği yaptı. Ancak Eronat’ın Meclis’teki pratiği oldukça zayıf. Eronat, seçildiği kente dair son üç yılda tek bir kanun teklifi, tek bir soru önergesi dahi vermemiş.

Hatip Dicle tahliye oldu: 78 bin oy Meclis'te değil

Demokrasi Partisi (DEP) eski milletvekili Hatip Dicle’nin cezaevinden tahliyesi, 2011 yılında düşürülen milletvekilliğini yeniden gündeme getirdi.

Diyarbakır’dan ‘Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu’nun bağımsız adayı olan Dicle, tek başına 78 bin 220 rekor oy alarak milletvekili seçilmişti. Ancak kentteki en yüksek oyu alan Dicle’nin vekilliği, kesinleşmiş hapis cezası gerekçe gösterilerek düşürüldü.

Dicle’ye oy veren halk günlerce protesto gösterileri düzenledi. Bu tepkiler bölge geneline de yayıldı, Bismil’deki protestolar sırasında İbrahim Oruç adlı genç, polis müdahalesinde hayatını kaybetti. Ancak tepkiler YSK’nın kararını etkilemedi.

Oya Eronat 36 bin 400 oy aldı

Dicle’nin yerine Ak Parti’nin 6′ıncı sıradan aday gösterdiği Oya Eronat milletvekili oldu. Eronat, 36 bin 400 oy ile, yani Hatip Dicle’nin aldığı oyların yarısından daha azını alarak Meclis’e girdi.

Eronat’ın vekilliği Meclis’te de sık sık tartışma konusu oldu. BDP’li vekillerle Eronat arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı.

Kendisine “Hatip Dicle’nin oylarını gasp ettin.” diyen BDP’lilere Eronat, “Diyarbakır’da 77 bin oyun gasp edildiğini kabul ediyorum. Bu gaspı milletvekili olamayacağını bile bile aday olan Hatip Dicle, onun avukatı ve BDP partisi yapmıştır.” diye yanıt verdi.

Oya Eronat Meclis’te neler yaptı?

3 yılı aşkın süredir milletvekilliği yapan Oya Eronat’ın Meclis’teki çalışmaları ise oldukça az. Eronat’ın bugüne kadar Meclis’e yazılı ya da sözlü olarak verdiği tek bir soru önergesi, sahibi olduğu tek bir kanun teklifi yok.

Ak Partili vekilin, herhangi bir meclis soruşturma veya araştırma önergesi de bulunmuyor.

Eronat Meclis Genel Kurulu’nda bugüne kadar yalnızca 11 kez söz aldı. Bunlardan ikisi de kendisine yönelik eleştirilere ilişkin oldu.

Eronat seçildiği kente dair de tek bir kanun teklifi, önerge vermedi. Diyarbakır’daki herhangi bir sorunu Meclis’in gündemine taşımadı. / İMC

Güncelleme Tarihi: 30 Haziran 2014, 01:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER