Hakan Fidan Öcalan'la Görüşebilecek

Çözüm yasasıyla birlikte gerektiğinde MİT Müsteşarı ve MİT mensupları Öcalan ve Kandil yöneticileri ile görüşmeler yapabilecek.

Hakan Fidan Öcalan'la Görüşebilecek
30 yıllık kanlı süreci bitirecek ve Kürt sorununu çözecek Çözüm sürecinin son aşamasının detayları netleşmeye başlıyor. Star, Meclis İçişleri Komisyonu’ndan geçen ve önümüzdeki hafta Genel Kurul’da ele alınması beklenen Çözüm yasası ile PKK’yE nihai olarak silah bıraktıracak aşamanın ayrıntılarına ulaştı. Buna göre, sürecin sorumluğunu taşıyan ve yürütücüsü konumunda bulunan Hükümet, İmralı ve Kandil ile görüşmeyecek. Hükümetin muhatapları HDP başta olmak üzere partiler ve siyasiler olacak.


Siyasiler arasında görüşmeler devam ederken, teknik detayları ise MİT ve ilgili güvenlik birimleri yürütülecek. MİT İmralı ve Kandil ile görüşmeler yapacak. Gerektiğinde MİT Müsteşarı ve MİT mensupları Öcalan ve PKK’nİn Kandil yöneticileri ile görüşmeler yapabilecek.

ÇÖZÜM SÜRECİNİN MERKEZİ Ankara OLACAK

Çözüm için gerekli yasaların çıkarılmasının ardından örgütü dağdan indirecek süreç resmen başlayacak. Bunun için önümüzdeki Eylül- Ekim ayından itibaren teknik hazırlıklara başlanacak. Sürecin dağdan iniş aşamasında üçüncü şahıslar ve ülkeler olmayacak. Böylece, Türkiye ilk defa sürecin her aşamasını yürütmüş olacak. Çözüm süreci Ankara’dan yürütülecek. Bunun için üçüncü şahıslara ve ülkelere gerek kalmayacak. Ankara merkezli olarak koordine edilecek.

SÜREÇTE EN KİLİT KURUM TBMM OLACAK

Sürecin en önemli başlıklarından birini bu işi kimin ya da kimlerin yürüteceği konusu oluşturuyor. Buna göre, süreçte en kilit kurum TBMM olacak. TBMM’nin onayından geçmeyen ya da bilgisi dahilinde olmayan hiçbir adım atılmayacak. Yani bu aşamada en önemli karar mercii Parlamento olacak. Daha önce Çözüm Komisyonu oluşturan Meclis, yapacağı yeni yasa ve düzenlemelerle sürecin önünü açacak, aktive edecek. Gerekirse yeni yasalar hazırlanacak. Muhalefetin bu konudaki hassasiyetleri, eleştiri ve katkıları alınacak.

TEK ELDEN KOORDİNASYON

Yeni aşamada hayati kurumlardan ikisini de İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı teşkil edecek. Sürecin tüm teknik detayları ve çözüm perspektifi bu iki bakanlık üzerinden hayata geçirilecek. Ancak sürecin koordinasyonu, Kamu Güvenliği Müsteşarlığı tarafından yürütülecek. Müsteşarlık bünyesinde oluşturulacak bir sekretarya ile sürecin ahenkli yürümesi sağlanacak.

SÜREÇ ŞEFFAF OLARAK YÜRÜTÜLECEK

Bu aşamanın en önemli özelliği sürecin topluma açık ve şeffaf bir şekilde yürütülmesi olacak. Buna göre, Hükümet, bakanlıklar ve kurumlar sürecin aşamaları ve detayları hakkında belli periyotlar dahilinde kamuoyu başta olmak üzere muhalefet partileri, STK’ları ve medyayı bilgilendirecek. Böylece süreç konusunda kafalardaki soru işaretleri ve önyargıların giderilmesi sağlanmış olacak.

İMRALI VE KANDİL İLE HÜKÜMET DEĞİL MİT GÖRÜŞECEK

Dağdan iniş sürecinde görüşmelerin nasıl yapılacağı da netleşiyor. Sürecin sorumluğunu taşıyan ve yürütücüsü konumunda bulunan Hükümet, İmralı ve Kandil ile görüşmeyecek. Hükümetin muhatapları HDP başta olmak üzere partiler ve siyasiler olacak. Siyasiler arasında görüşmeler devam ederken, teknik detayları ise MİT ve ilgili güvenlik birimleri yürütülecek. MİT İmralı ve Kandil ile görüşmeler yapacak. Gerektiğinde MİT Müsteşarı ve MİT mensupları Öcalan ve PKK’nİn Kandil yöneticileri ile görüşmeler yapabilecek.

HDP’NİN KANDİL VE İMRALI TRAFİĞİ DEVAM EDECEK

Bu arada Çözüm sürecinin başından itibaren İmralı ve Kandil arasında adeta mekik dokuyan HDP heyetleri, bu aşamada da aktif olarak görüşmeler gerçekleştirecek. HDP’li vekiller, PKK lideri Abdullah Öcalan ve örgütün dağ kadroları arasında aracılık etmeye devam edecek.

DAĞDAN İNİŞ BAŞLAYACAK

Dönüş için yasal zeminin hazırlanmasının ardından dağdan inişler için düğmeye basılacak. Örgüt mensupları silahların gömecek. Daha önce belirlenen yol güzergahları ve noktalardan ülkeye giriş yapacaklar. Örgütte yer aldığı sürede herhangi bir suça karışmayanlar doğrudan topluma karışabilecek.

CHP, PAKETİ DESTEKLEYECEK

CHP, Meclis Genel Kurulu’nda Salı günü görüşülecek olan Çözüm Paketi’ne ilişkin teşkilatına mektup gönderdi. Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu imzasıyla gönderilen mektupta, CHP’nin tasarısının 4. Maddesine ilişkin eleştirilerini ifade etmekle birlikte, eksiğine, yetersizliğine rağmen bu tasarının yasalaşmasını destekleyeceği belirtildi. 

Güncelleme Tarihi: 07 Temmuz 2014, 01:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER