DAİŞ çetelerinin katliam girişimine karşı Kobanê'den Suruç'a gelenler yaşadıkları sağlık sorunları için SES, TTB, DTK Sağlık Meclisi ve bölge tabip odalarından oluşan gönüllü sağlık emekçileri, çetelerin 15 Eylül’den itibaren Kobanê’ye yönelik başlattığı saldırıdan şu ana kadar Kobanêlilerin sağlık sorunlarıyla ilgileniyor. Kobanê direnişi 139’uncu gününü geride bırakırken, Kobanêlilerin sağlık hizmeti için büyük bir özveriyle çalışan gönüllü sağlık ekipleri, gece gündüz demeden kısıtlı imkanlara rağmen Kobanêlilere sınırsız sağlık hizmet sunmaya çalışıyor. Rojava, Kobanê, Suphi Nejat Ağırnaslı, Kader Ortakaya, Arîn Mîrxan ve son yapılan Şehît Gelhad çadır kentlerinde koordineli bir şekilde dolaşarak, kendi imkanlarıyla oluşturulan kliniklerde hizmet veriyor. SES öncülüğünde oluşturulan gönüllü ekipler ile hafta da bir düzenli bir şekilde dönüşümlü olarak çalışılıyor. Bingöl ve Muş’tan gelen bu haftaki gönüllü sağlık çalışanları, her gün göreve başlamadan önce rutin toplantılarının ardından çadır kentlerde bulunan Amatör Sağlıkçılar ile çadırları tek tek dolaşıp Kobanêli ailelerin sağlık sorunlarına çare olmaya çalışıyorlar.
‘KISITLI İMKANLARLA ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR’
Kobanê’ye dönük saldırıların başlamasının ardından SES, TTB ile DTK Sağlık meclisi olarak SES bünyesindeki gönüllü sağlık ekipleri tarafından haftalık planlamayla sağlık sorunları çözülmeye çalışıldığını kaydeden SES MYK Üyesi Fikret Çalağan, ancak gönüllü sağlıkçılarla yürütülen mevcut sağlık çalışmaların kısıtlı imkânlarla devam ettiğini vurguladı. Savaşın en başından beri Suruç’ta bulunduklarını belirten Çalağan, çok zor şartlarda sağlık sorunlarını, minimuma indirdiklerini ifade etti. Gelen gönüllü çalışanlar ile uyumlu ve koordineli bir şekilde Kobanêli ailelere ulaşmaya çalıştıklarını belirten Çalağan, “Her sabah rutin toplantılarımızı alıp, planlı bir şekilde görev yerlerimize gidiyoruz. Böylece çalışmalarımızın daha verimli hale geliyor” diye konuştu.
‘ÇOCUKLARDA BİRÇOK HASTALIĞA KARSTALAMAK MÜMKÜN’
Muş SES ve TTB üyesi Dr. Fikret Aydın ise; özellikle çocukların genel sağlık taramasından geçirilmesi ve muhtemel salgın hastalıklara karşı aşılama, tedavi ve bireyin kendi sağlığını koruyabilmesi konusunda çalışmalarının ivedilikle yaptıklarını ifade etti. Çadır kentlerdeki Amatör Sağlıkçılar yardımıyla sağlık çalışmalarını yürüttüklerini aktaran Aydın, her çadır kentin sokağında bir Amatör Sağlıkçının olduğunu dile getirdi. Aydın, “Amatör Sağlıkçılarımızı kendi sokaklarında hastaları tespit ediyorlar ve bize bildiriyorlar. Toplumun sağlığı için, kendini koruyabilme konusunda da gayret gösteriyoruz. Daha çok çocuk hastalıkları üzerinde duruyoruz. İshal, uyuz, sindirim sistemi hastalıkları, enfeksiyon ve suçiçeği vakaları ağırlıklı olarak görülmektedir” dedi.
KOBANÊLİ DOKTORLAR NEREDE?
Amatör Sağlıkçı ve hemşire olan Rojîn Silêman ise, Kobanê Çadır Kentinde 6 kişilik Amatör Sağlıkçının olduğunu belirterek, Kobanêli yurttaşlarının sağlık sorunlarının halletmek için gece gündüz çalıştığını ifade etti. Kobanêli doktorların kendilerine sahip çıkmadığından yakınan Rojîn, “Kobanêli doktorlarımız niye buradaki Kobanêliere sahip çıkmıyorlar, neredeler? Mardin’den, Amed’ten, İstanbul’dan ve daha birçok yerden doktorlar bizim için buraya geliyorlar. Kuzey Kurdistanlı kardeşlerimize çok şey borçluyuz” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 31 Ocak 2015, 15:03