Erdoğan'a 10 Bin TL 'ucube' cezası

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “ucube” diye nitelendirdiği “İnsanlık Anıtı” davasında mahkeme, Erdoğan’ın heykeltıraş Mehmet Aksoy’a 10 bin tl manevi tazminat ödemesini kararlaştırdı.

Erdoğan'a 10 Bin TL 'ucube' cezası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “ucube” dediği, heykeltıraş Mehmet Aksoy’a ait “İnsanlık Anıtı” davasında mahkeme, Erdoğan’ın heykeltıraş Mehmet Aksoy’a 10 bin tl manevi tazminat ödemesini kararlaştırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başbakan olduğu 8 Ocak 2011’de Kars’ta düzenlediği  mitingde, İnsanlık Anıtı’na “ucube” demiş ve ardından da anıt yıktırılmıştı.

Heykeltıraş Mehmet Aksoy da avukatı Turgut Kazan aracılığıyla tazminat davası açmıştı.

İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen dava bugün sonuçlandı. Mahkeme, Erdoğan’ı 10 bin TL tazminat ödemeye mahkum etti.

Erdoğan adına Avukat Ahmet Özel’in kaleme aldığı savunmada, “Müvekkilimin gerek belediye başkanlığı öncesi gerek şimdiki konumu itibariyle iç ve dış gezilerde yapılan temaslarda heykel tarzı figürler başta olmak üzere çeşitli yapıt ve mimari eserleri yakından gördüğü ve bunların kendisinde hayranlık uyandırmış olacağı muhakkaktır. Heykelle ilgili ifadesinin özü tamamen bulunuş yeri ve konumun abesliğinden kaynaklanmıştır. Politikacı ve sanatçıların eleştirilere açık olması gerekir” demişti.

Ne olmuştu?

Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 Ocak 2011’de Sarıkamış’a anma törenleri için gittiği Kars’ta AK Parti’den ayrılıp Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) katılan eski Kars Sarıkamış Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu’nun heykeltıraş Mehmet Aksoy’a yaptırdığı, ancak yarım kalan İnsanlık Anıtı’nı ‘ucubeye’ benzeterek, belediyenin burayı yıkacağını ve yerine de güzel bir park yapacağını söylemişti.

Alibeyoğlu’nun belediye başkanı zamanında yapımına 2006’da yapımına başlanan ve sit alanında olduğu belirlenen anıt için 2008 yılı Eylül ayında Bölge Anıtlar Kurulu’ndan inşaatın durdurulması ve yıkılması için de karar çıkmıştı.

Kars Belediye Meclisi de, 4’karşı 19 oyla “İnsanlık Anıtı”nın kaldırılmasına karar verdi.

Meclis, 11 AK Parti ve 8 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) üyesinin “evet” oylarıyla heykelin yıkılması kararı aldı. 4 CHP üyesi ise ret oyu kullandı.

İzmir Karşıyaka Belediyesi ise heykele sahip çıkmış,  Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ilettikleri yazı ile kendi ilçelerine dikmek üzere heykele talip olduklarını ifade etmişlerdi.

Heykeltıraş Mehmet Aksoy da avukatı Turgut Kazan aracılığıyla tazminat davası açmıştı.

Güncelleme Tarihi: 04 Mart 2015, 11:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER