Amed Baro Başkanı Tahir Elçi, hükümetin üzerinde durduğu özel yetkili mahkemelerin kaldırılması ve yeniden yargılamalara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını olumlu bulduğunu dile getiren Elçi, “Bu mahkemeler DGM’lerden buyana adet değil, haksızlığa ve adaletsizliğe neden olan mahkemelerdir. Adil yargılama hakkını ihlal eden ve engelleyen ve olağanüstü mahkemelerdir. Dolayısıyla bunların kaldırılması olumludur ancak tüm başta devlet güvenlik mahkemesi kararlarının yeniden yargılama konusu yapılması gerekiyor. Özel bir düzenleme ile sadece son bir iki yılın yargılamaları değil, DGM döneminden başlamak üzere yeniden yargılamalar olmalıdır. DGM döneminde yargılananların tümümün hükmü infaz edilmiştir. KCK davalarının yüzde 90’nı hala devam etmekte. Bu davalarda yapılacak düzenleme ile normal ağır ceza mahkemelerine devir edilip görülmeli. Yeniden yargılama sadece Ergenekon ve Balyoz tutukluları için olursa bu çifte standart olur. Tüm özel yetkili mahkemelerde yargılananlar da bu kapsama alınmalı” şeklinde konuştu.
‘ADALET BAKANLIĞINA RAPOR SUNACAĞIZ’
Adil yargılamalara ilişkin yapılacak düzenlemelerde örgüt üyeliğini içeren 314. Maddenin kaldırılması gerektiğini belirten Elçi, “İfade ve yürüyüş kanununda da değişiklikler yapılmalıdır. Çünkü basit bir yürüyüşte bile insanların örgüt üyeliği suçundan yargılandığını gördük. Bu nedenle bu maddelerle ilgili kesinlikle değişiklikler olmalı. Aksi takdirde yapılacak düzenleme amacına uygun olmaz ve sorun bizce çözülmüş olmaz. Baro olarak özel yetkili mahkemelerin kaldırılması ve yeniden yargılamaya ilişkin uzun süredir yaptığımız bir çalışma vardı. Çalışmamızı bitirip görüşlerimizi içeren raporumuzu Adalet Bakanlığına sunacağız” diye konuştu. / anf
Güncelleme Tarihi: 01 Şubat 2014, 10:14