Kavga dolayısıyla toplantıya ara verildi. Aranın ardından komisyon yeniden toplandı.
Muhalefet partiler adına söz alan vekiller toplantının ertelenmesini talep etti. AK Parti grubu devam yönünde oy kullandı. Ancak gerilimin sürmesi üzerine HDP’li vekiller komisyonu terketti.
Komisyon çalışmayı sürdürdü ve vekillerin dokunulmalıklarını kaldıracak Anayasa değişikliği teklifi kabul edildi.
Yasa değişikliği Genel Kurul’dan geçtikten sonra 129 milletvekilinin dosyaları, ilgili il ve ilçelerdeki savcı ve yargıçlara gönderilecek. Milletvekilleri sorgulanacak, mahkemeye sevk edilecek; tutuklu veya tutuksuz yargılanacaklar.
Teklifinin tümü üzerinde yapılan görüşmeler yapılırken Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, geçtiğimiz hafta yaşanan kavga görüntülerini eleştirdi. Bozdağ, bu görüntülerin vekillere yakışmadığını söyledi ve danışmanların şiddet içerisinde yer aldığını söyledi. Bunun üzerine HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan “İftira atıyorsunuz” dedi. Komisyonda gerilim tekrar arttı.
Komisyonun bir önceki toplantısı kavga çıkması nedeniyle tatil edilmişti. 28 Nisan Perşembe günü toplanan komisyonun sabah birleşiminde tartışmalar yaşanmıştı; öğleden sonra yeniden toplanan komisyonda akşam saatlerinde yumruklaşmaya varan tartışma çıkmıştı. Toplantı bugüne ertelenmişti.
Bugün yapılan toplantıda vekiller yumruklaşmanın yanı sıra bir birlerine pet şişelerle su attı. Kavganın sürmesi üzerine Komisyon Başkanı Mustafa Şentop saat 18:30’a kadar toplantıya ara verdi.
Kavga sonrası bazı vekillerin TBMM revirine götürüldü; HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken’in kolunun çıktığı belirtildi.
Aradan sonra toplantı devam etti
TBMM Anayasa Komisyonu, hakkında dosya olan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerinde yaşanan kavganın ardından, AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop başkanlığında toplandı.
Şentop, daha önceki tekliflerde olduğu gibi bu teklifin de komisyonda görüşüleceğini belirtti.
Yaşanan gerilimin üzerine açılış konuşması yapan Mustafa Şentop:
“Lütfen hepimiz sinirlerimize hakim olalım. Metin üzerinden isteyen istediği kadar konuşuyor, eleştiri yapabiliyor. Cevap vermek gerekiyorsa herkes söz alıp cevap verebilir. Söz isteyen her arkadaşa söz vermeye gayret göstereceğim ama bu şekilde bir tablonun Parlamento’ya ve komisyonumuza yakışmadığını başta söyleyeyim” dedi .
Beştaş: Ortam gergin, erteleyelim
HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, gergin bir ortam olduğunu ve bu koşullarda sağlıklı bir tartışma yürütmenin mümkün olmadığını savundu.
Tezcan: Yaşananlar kabul edilecek gibi değil
CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ise yaşanan olayların komisyon veya Meclis çalışmalarında kabul edilebilecek bir şey olmadığını söyledi. Tezcan da gerilimli ortamda çalışılmayacağını söyleyerek erteleme talep etti.
Parsak: Meclis’e yakışmadı
MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak da perşembe günkü ve bugünkü olaylarını Meclis’e yakıştıramadıklarını söyledi. Parsak, çoğunluğun dediğine uyacaklarını belirtti.
Öz: Bunlar engellemeye yönelik
AK Parti Aydın Milletvekili Abdurrahman Öz, 28 Nisan perşembe günü de benzer şeylerin yaşandığını, bunun komisyonun çalışmasını engellemeye yönelik bir tarz olmaması gerektiğini söyledi. Öz AK Parti olarak devam etmek istediklerini belirtti.
Bozdağ: Provakasyon
Adalet Bakanı Bozdağ ise komisyonun çalışıp çalışmaması konusunda kendisinin beyanda bulunmasının uygun olmadığını, bunun komisyonun takdiri olduğunu belirtti.
Yapılan oylamada, toplantıya devam edilmesi kararı alındı.
HDP’liler salonu terketti
Ancak toplantı sürerken HDP adına söz alan Mithat Sancar “Burada bir tiyatro oynanıyor. Bunun figüranı olmayacağız” dedi.
Ardından HDP’liler salonu terketti.
Komisyon çalışmasını sürdürdü ve teklif kabul edildi.