'Devlet ihmal ediyor; tutsaklar ölüyor

İHD ve TUHAD-DER, cezaevlerinde ölümlerin sürdüğünü belirterek, uyarılarının dikkate alınmamasına tepki gösterdi.

'Devlet ihmal ediyor; tutsaklar ölüyor

İHD ve TUHAD-DER Siirt Şubeleri, cezaevlerindeki ölümlere ilişkin basın açıklaması yaptı. İHD Siirt Şubesi'nde yapılan basın toplantısına; İHD Cezaevi Komisyonu üyesi Handan Can, TUHAD-DER Başkanı Abdulhakim Ekinci ve Barış Anneleri Meclis üyesi Hediye Suçi katıldı. 

'UYARILARA RAĞMEN...'

Can, Türkiye ve Kürdistan'daki cezaevlerinde yaşanan ölümlerin gündemden düşmediğine dikkat çekerek, bunun, Türk devlet ve hükümetinin utancı olduğunu belirtti. Cezaevlerinde insan yaşamının hiçe sayıldığını, ihlallerin had safhaya ulaştığını belirten Can, acil müdahale edilmelerine rağmen ihmal edilen hasta tutsakların yaşamını yitirdiğini ifade etti. 

"2014 yılının son gününde 2 mahpusun yaşamını yitirmesi de vicdanları tekrardan kanattı" denilen açıklamada, uyarıların dikkate alınmamasına tepki gösterildi: "Yıllardır yaptığımız tüm çağrılara, çığlıklarımıza ve yetkilileri göreve çağırma taleplerimize rağmen duyulmuyoruz, ya da duyulsak bile gerekli adımlar atılmıyor. Yıllardır cezaevlerinde yaşanan sağlık sorunları her zaman için bizlerin gündemi oldu. Çeşitli etkinliklerimizle de bizler bu gündemi sizlerin aracılığıyla kamuoyunun gündeminde tutmaya çalıştık. Eleştirilerimizin, kaygılarımızın ve uyarılarımızın yetkililerin gündeminde olmadığı, olsa bile ciddiye alınmadığı, bu son iki olayda da tekrar kanıtlanmış oldu."

BAKANLIĞA VE KAMUOYUNA ÇAĞRI

Açıklamada, hapishanelerde bulunan mahpusların can güvenliği, sağlığı ve yaşam hakkının hapishane idaresinin sorumluluğunda olduğu belirtilirken, "Bu açıdan hapishanelerde ihmalden kaynaklı yaşamını yitiren her mahpusun vebali ve sorumluluğu cezaevi idaresinin ve genelde Adalet Bakanlığındadır. Bir an önce gerekli tedbirlerinin alınmasını ve kamuoyunun duyarlılığını yükseltmesi çağrısında bulunuyor” denildi.

Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2015, 09:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER