Derik'te anadil eğitim kadınlar tarafından veriliyor

Rojava’da devrimle birlikte anadilde eğitim hız kazanırken, ilk Kürt Dil Kurumu’nun kurulduğu Derik’te kadınlar hem eğitim vermede hem de katılımda öncülük ediyor.

Derik'te anadil eğitim kadınlar tarafından veriliyor
 Rojava’da devrimle birlikte anadilde eğitim hız kazanırken, ilk Kürt Dil Kurumu’nun kurulduğu Derik’te kadınlar hem eğitim vermede hem de katılımda öncülük ediyor. Eğitimi verenlerin hemen hemen tümü, eğitim görenlerin ise yüzde 90’ı kadınlardan oluşuyor.


Saziya Zimanê Kurdî (Kürt Dil Kurumu) Dêrik’te 20 Aralık 2011’de kuruldu. Resmi olarak ilk kurumlardan biri olan kurumun ilk merkezi de Dêrik’in Besta Sûs köyünde Şehit Dicle ismi ile kuruldu. Saziya Zimanê Kurdi’nin neredeyse bütün öğretmenleri kadınlardan oluşuyor.

‘BEYAZ BİR BEZİN ALTINA BİR NAYLON KOYUP TAHTA OLARAK KULLANIYORDUK’

ANF’ye konuşan kurum yönetiminden Yasmin Hadi, dil eğitim ve öğreniminde bir tahta bulmakta bile oldukça zorlandıkları bir süreçten geçerek günümüze geldiklerini söyledi.

Hadi, kurum resmi olarak kurulmadan önce evlerde gizli eğitimlerin görüldüğünü, oldukça zor koşullarda anadil öğretmek için çabaladıklarını belirtti: “Rejimin henüz hakim olduğu dönemde anadil öğretmek için oldukça zorlandık. Evlerde gizli eğitimler görüyorduk. Bir tahta bile bulmakta zorlanıyorduk. Beyaz bir bezin altına bir naylon koyup tahta olarak kullanıyorduk. Rejim korkusu halk içinde henüz çıkmamıştı. Bazen evlerde bile eğitimler görmek zorlaşıyordu.”

Devrim ile beraber kurumların resmi olarak kurulduğunu belirten Yasmin Hadi, bundan sonra anadil öğretmek için öğretmen grupları hazırladıklarını belirtti.

Hadi, “Devrim ile beraber artık şartlarda elverdi. Yavaş yavaş evlerden okullara, köylere, ilçelere eğitim yayıldı. Köylerde Rojava Devriminde yaşamını yitiren şehitler adına Kürtçe okullar açıldı” dedi.

KADINLAR EĞİTİME DAHA İLGİLİ

Halkın anadil öğrenmeye ilgisinin oluştuğunu belirten Yasmin Hadi, özellikle kadınların daha fazla ilgili olduğunun altını çizdi. Kadınların anadile olan ilgisi sonucu birçok kadın öğretmenin de mezun olduğuna vurgu yapan Hadi, şu anda da devrelerin yüzde doksanının kadınlarda oluştuğunu belirtti. Kadının anadili koruma ve geliştirmede önde yer aldığını belirten Hadi, şu anda sadece Derik’te 218 Kürtçe dil öğretmeninin 200’ünün kadınlardan oluştuğuna dikkat çekti.

Şimdiye kadar Derik’te 3 bine yakın kişinin anadilde eğitimi bitirdiğini belirten Hadi, eğitimi bitirenlerin öğretmen olarak Rojava’nın çeşitli kentlerine, köylerine dağılıp anadil öğretmek için çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

Hadi, “Şu anda kitap çıkartmak için çalışmalarımız var. Eğittiğimiz öğrenciler evlerinde gerçek Kürtçeyi yaymak için çalışıyor” dedi.

Eğitim devrelerinin aralıksız devam ettiğini belirten Hadi, her grupta 20-25 kişinin katıldığını bunların da yüzde doksan beşinin kadın olduğuna vurgu yaptı.

‘REJİM DİĞER MİLLETLERDEN ÇOCUKLARIN KÜRTÇE ÖĞRENMELERİNİ ENGELLEMEYE ÇALIŞIYOR’

Hadi, buna karşın rejimin anadilde eğitim veren öğretmenler ile öğrenmek isteyen çocuklar üzerinde halan büyük baskısını sürdürmeye çalıştığına dikkat çekti. Kimi öğretmenler üzerinde çeşitli yöntemlerle baskı kurarak korkutmaya çalışan rejim, özellikle Arap ve Süryani çocukların Kürt çocuklarla bir arada eğitim görmelerini engellemeye çalışıyor. Hadi, bunun sonucunda da birçok farklı milletten olan çocuğun Kürtçe öğrenmelerinin engellendiğini belirtti. / anf

Güncelleme Tarihi: 30 Haziran 2014, 22:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER