Irak sınırının sıfır noktasında bulunan Derecik ilçesinde doğal olarak yetişen bıttım meyvesinin hem kahvesi hem de pekmez ezmesi yapılıyor. Kadınlar tarafından toplanan bu meyve, birkaç gün güneş altında kurumaya bırakıldıktan sonra geniş bir tavada rengi koyu kahverengiye dönene kadar kavruluyor. Kavrulma işleminden sonra bıttım kahvesinin macun kıvamına gelene kadar ezilmesiyle ezme yapılıyor.
Bıttım meyvesini yazını toplayıp, kışın kahvaltılarda ezmesini ve kahve olarak tükettiklerini belirten Şirin Şimşek (55), bıttımın bazı hastalıklara da iyi geldiğini söyledi. Şimşek, "Bizler yazın topladığımız bu bıttımları kış ortasında kavurup taş değirminde eziyoruz ve macun kıvamına getiriyoruz. Hem kahvaltıda hem de menengiç kahvesi olarak tüketiyoruz" diye konuştu. / DHA
Güncelleme Tarihi: 31 Aralık 2019, 18:23
Derecikli kadınların 'bıttım' mesaisi
Hakkari'nin Derecik ilçesinde kadınların yazın dağda topladıkları bıttım meyvesinden kahve ve pekmez ezmesi yapılıyor.
YORUM EKLE
1
Büyük ikramiye çeyrek bilete çıktı
2
Ankara'da yangın faciası: 4 ölü
3
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni yıl mesajı
4
Erken seçim öngören muhalefette ortak görüş:...
5
MS hastası doktorun atama mücadelesi
6
Yeni yılda artan harç, vergi ve cezalar
7
Avustralya'da 200'den fazla ev kül oldu
8
Arınç’tan Ankara Cumhuriyet Başsavcısı’na...
9
CHP milletvekili Atila Sertel: 2019 gazeteciler için...
10
Gelecek Partisi: HDP'yi de ziyaret edeceğiz
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
05:20
GÜNEŞ
06:44
ÖĞLE
11:56
İKİNDİ
14:35
AKŞAM
16:58
YATSI
18:17