Der Spiegel dergisi 15 Eylül’den bu yana Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) saldırıları altındaki Kobani için “Küçük bir mucize gibi. Etrafı çevrilmiş bu küçük şehir cihatçılara karşı başarılı bir direniş sergiliyor” diye yazdı.
Fırat Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, Der Spiegel dergisinde IŞİD’e karşı kurulan Uluslararası Koalisyon ve Irak Ordusu ve Rojava ve Irak Kürdistan Bölgesi Kürt güçlerinin mücadelelerinin analizi yapıldı.
IŞİD’in birçok bölgedeki ilerleyişinin durdurulduğunun anımsatıldığı analizde, Kobani direnişinin IŞİD için hem sembolik hem de askeri bir ‘felaket’ olduğunu belirtildi.
Dergi analizinde şunlara yer verdi:
‘Irak ayakta duruyor’
“Irak ayakta duruyor: Yaz aylarında Irak’ın neredeyse tümüyle düşeceği ve IŞİD bölgesi, Kürt Bölgesi ve Şii Bölgesi gibi yorumlar yapılıyordu. Ancak, sevilmeyen Başbakan Nuri El Maliki’nin istifası sonrasında, en azından Bağdat ile kuzeydeki Kürtler arasındaki ilişkileri düzeltmeyi başaran daha ‘uzlaşmacı’ bir hükümet kuruldu.
“ABD istihbaratının eski Anti-Terör Merkezi yöneticisi Matthew Olsen de, ‘Sadece tüm Iraklıları temsil eden ve gerekli politik reformları yapan bir hükümet IŞİD’e karşı etkili olarak savaşabilir.
‘Kobani direniyor’
“Kobani direniyor: Kobani küçük bir mucize gibi. Etrafı çevrilmiş bu küçük şehir cihatçılara karşı başarılı bir direniş sergiliyor. Kürt savaşçılarının dayanma gücü radikaller (IŞİD) için sadece sembolik değil, aynı zamanda askeri bir felaket niteliğinde.
“Uluslararası Koalisyon’un koordinatörü John Allen, ‘Kobani’ye yönelik hava saldırılarımızda 600 kadar IŞİD üyesini öldürdüğümüzden yola çıkıyoruz. IŞİD Kobane’de kendi kendini kazığa oturttu’ diyordu Kasım ayında.
‘IŞİD için ciddi bir darbe’
“Riziko analiz şirketi The Soufan Group ‘Radikaller (IŞİD) Irak’ta Bağdat’ın kuzeyindeki Diyala ve Selahaddin vilayetlerinin bir bölümünden çıkarıldı’ diye bildiriyor. İşgal edilmiş bölgelerden geri çekilmek IŞİD için ciddi bir darbe. Nihayetinde IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi, ‘din devletini’ genişlemesi vaadiyle ilan etmişti, çökmesi için değil.
‘Devlet mekanizması kuramadılar’
‘Cihatçılar (IŞİD)’ bir milis gücünden çok fazlası olma hedefiyle ortaya çıkmışlardı. Ancak şimdiye kadar ele geçirdikleri bölgede gerçekten işleyen bir devlet mekanizması kurmayı başaramadılar.
“Birçok bölgede halk IŞİD’ten kaçıyor; ‘Allah adına savaştığını’ söyleyenlerin teröründen kaçıyorlar. Bombardımanlar da bu göçü hızlandırdı. Hedef gözetilerek yapılan bombardımanlar sonucu IŞİD’in petrol gelirleri azalırken, kontrol ettiği bölgelerdeki enerji fiyatları giderek pahalılaştı.”
Güncelleme Tarihi: 06 Aralık 2014, 22:04