Demirtaş: Tüm sorunların çözüm adresi HDP'dir

Van İl Kongresi’nde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, “Devleti ele geçirenlerden geri alıp halka teslim etmek istiyoruz” dedi.

Demirtaş: Tüm sorunların çözüm adresi HDP'dir

HDP Van 1. Olağan İl Kongresinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AKP'nin barış yapmak gibi bir niyetinin olmadığını belirterek, "Barışın yolu daha çok çalışmak ve siyaseten güçlü olmaktır" dedi.

HDP Van 1. Olağan Kongresi on binlerin katılımıyla miting havasında geçti. Onbinlerce kişi kongre salonuna sığmadı.

Yoğun kalabalık nedeniyle izdihamın yaşanan kongreye HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Milletvekilleri Aysel Tuğluk, Nazmi Gür, Özdal Üçer, Adil Zozani, Kemal Aktaş, Özdal Üçer, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, DBP Van İl Eş Başkanı Avukat Miraz Çallı, HDP PM Üyesi Mustafa Avcı, HDP Van İl Başkanı Harun Okay, Sanatçılar Ferhat Tunç, Hozan Cömert, Pınar Aydınlar, Barış Anneleri Meclisi, DÖKH, MEYADER, TUYAD-DER, DBP’li belediye eş başkanları, yazarlar, akademisyenler, Rojava'dan kantonları temsilen 3 kişilik bir heyet katıldı. Kongrede, PYD Eş Başkanları Salih Müslim ve Asya Abdullah'ın mesajları okundu.

Kongrenin yapıldığı salona “Barışmak savaşmaktan zordur, savaşmaktan korkmadık barışırken de korkmayacağız, Azadi ji bo Öcalan”, “Roboski’den Reyhanlı’ya unutursak kalbimiz kurusun” ve “Demokratik cumhuriyet, ortak vatan, demokratik ulus” yazılı pankartların da olduğu çok sayıda pankart asıldı. Yine PKK ve KCK bayraklarının yanı sıra PKK lideri Abdullah Öcalan, Paris’te katledilen üç Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, Seyid Rıza, Şêx Said, Qazi Muhammed, Leyla Qasım, Şirin Elemhuli, Hrant Dink, Ehmedê Xani, Kader Ortakaya, Rojava’da yaşamını yitiren YPG/YPJ ve MLKP savaşçıları, Türkiye gençlik devriminin öncüleri, Gezi direnişinde yaşamını yitirenler ve PKK’nin öncü kadrolarının da aralarında bulunduğu onlarca poster asıldı. Kongrenin yapıldığı salon HDP flamaları ve sarı, kırmızı ve yeşil balonlar ile süslendi. Kongrede sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana Kobanê”, “Bijî YPG/YPJ”, “Bê Serok jiyan nabe” ve “Her yer Kobanê her yer direniş” sloganları atıldı.

‘TARİHİ SORUMLULUKLA KARŞI KARŞIYAYIZ’

Divan seçiminin ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, " Bizler yıllardır sürdürdüğümüz mücadelenin yarattığımız değerlerin ve gücün şimdi bütün halklar inançlar yoksullar, emekçiler için bir umut haline geldiğini görüyoruz. Artık Türkiye’de AKP zulmü, AKP tekçiliği karşısında bir tek umut var. Geri kalan partiler ne heyecan yaratabiliyorlar, ne umut yaratabiliyorlar. Türkiye’nin bütün ezilenleri gözünü bize dikmiş durumda. O nedenle tarihi bir sorumlulukla karşı karşıyayız. Sadece Türk, Kürt halkının değil, Arap’ın, Boşnak’ın da, her bir yurttaşın umudu haline geldik. Bu umudu bugünlere taşıyan sizlersiniz. Bu mücadelenin öncülüğünü yapan başta şehitlerimiz olmak üzere bu halkın kahramanlarıdır. Biz emek üzerine, değerler üzerine büyümüş bir partiyiz. Bütün Türkiye farkımızı görüyor, bütün ezilenlerin partisi siyasi temsilcisi olmak için önümüzde büyük bir fırsat var. HDP, ismi üzerinde bütün halkların ortak partisidir. Adaletli, eşit bir toplumda özgürce, barış içerisinde kardeşçe yaşama ilkelerini benimseyen herkes bu partinin sahibidir. Türk olduğuna, Kürt olduğuna bakmayız. Arap mıdır, Çerkes midir ona bakmıyoruz. Önemli olan her şeyden önce insani değerlerin ne kadar hissetmesidir” dedi.

‘EZİLENLERİN PARTİSİYİZ’

HDP’nin bütün cumhuriyet tarihi boyunca hiçbir partinin ağzına bile almaya cesaret edemediği sırları anlattığını kaydeden Demirtaş, "Partimiz, tüm ezilenlerin ortak noktası olma iddiasıyla yola çıktı. Bizler bu mücadeleyi ortak, el ele yürütmeye karar vermiş halklar olarak iddiamızı Türkiye’yi yönetmek üzerine kurduk. Tüm mezhepler inançlar olarak ayrımız gayrımız olmayacak. Aramızda Êzîdîler, Süryaniler, Hıristiyanlar var, bizim için onun mezhebi dini fark etmez. Alevilikten dolayı eziliyorsak, Süryani eziliyorsa ayrıca sahip çıkacağız. Biz sadece Alevilerin, Sünnilerin partisi değiliz, hepsinin ortak partisiyiz" diye konuştu.

‘ESKİ TARZLA ÇALIŞAN HDP’Yİ ANLAMAMIŞTIR’

"Eski tarzla çalışan HDP’yi anlamamış demektir" diye konuşmasını sürdüren Demirtaş, şunları belirtti: "Bu kongreyle birlikte şunu da bileceğiz ki, Van’da büyüme hamlesi geliştirmemiz lazım. Bugüne kadar gitmediğimiz, bize küsmüş olan kim varsa, bize mesafeli duran kim varsa, bizi anlamamış ya da kendimizi henüz anlatamadığımız kim varsa, bir defa değil on defa evine gideceğiz. Kendimizi anlatacak, ikna edene kadar onun sorunuyla derdiyle derttaş olana, HDP’nin onun da partisi olduğuna ikna edene kadar çalışacağız. Hangi arkadaşımız eski tarzla, eski anlayışla çalışmaya devam ederse, bilsin ki HDP’yi anlamamış. Devleti ele geçirmek için değil, ele geçirilmiş devleti halklara iade etmek için geliyoruz. Artık Türkiye’de halkların iktidarını kurma zamanı geldi. Ankara’da Van’da da hiç fark etmez, eğer biz iktidar olacaksak kimsenin bizden korkmaması lazım. Biz devleti ele geçirmek için, HDP hegemonyasını kurmak için iktidarı kurmuyoruz. Biz iktidara geldiğimizde tüm halklar “Evet, bu iktidarda ben varım” diyecek. Biz iktidara geldiğimizde Aleviler korkmayacak, çünkü Aleviler de iktidara gelmiş olacak. Bizim işte AKP’nin yalanlarından, AKP’nin ikiyüzlülüğünden temel farkımız bu olacak. Devleti ele geçirmek için seçime girmiyoruz, ele geçirenlerden devleti geri alıp halklara teslim etmek istiyoruz."

‘ÖZERKLİK DEMOKRATİK KURTULUŞTUR’

Özerkliğin bölünme değil, kurtuluş olduğunu söyleyen Demirtaş, "Bu düzeni sizi yönetime katacak özerk yönetimlerle değiştireceğiz. Özerk yönetimler bölünme değil, demokratik kurtuluştur. Demokratik özerklik, doğru anlatırsak işçinin, çiftçinin, herkesin sahip çıkacağı bir projedir. Ürettiklerinizin ve ülke ekonomisine kattıklarınızın bir kısmı burada kalmasını istiyoruz yatırımlara buranın meclisi karar versin. Yatırım mı yapmak gerekiyor, buranın meclisi karar verecek. Sizler o zaman kendi sorunlarınızı daha rahat çözeceksiniz. Ama şimdi kararı Ankara veriyor. Ankara buraya o kadar uzak ki sizin yoksulluğunuz, açlığınız onun umurunda bile değil. Tek ampüllük sistemi yıkacak tek güç HDP Başka hiçbir partinin böyle bir projesi yok. HDP’nin iktidara gelmesini bu yüzden istemiyorlar. AKP varsa yoksa tek adam. Başka kimsenin bu ülkede siyasi otoritesi yoktur, haşa neredeyse kendini yaradanın yerine koyacak. Bütün ülkeyi kendi malı gibi görüyor. Geçen günlerde bir kadın gazeteci onu eleştirine bir tweet attı, anında gözaltına alıp karakola götürdüler. TÜSİAD başkanını gördünüz, bir ülkede işverenin muhatabı başbakandır, bunu söylüyor. Genç sanatçı Barış Atay’ı, AKP’nin sağlık bakanını eleştirdi diye linç ediyorlar. Kim onu eleştirirse muhafızlar hazır hemen tutuklayın içeri atın kim kafa tutarsa tek adamlığına. Emniyet, hakimler, savcılar, medya hemen harekete geçiyor anında linç ediyorlar. İşte HDP bu tek adamlık, tek ampullük düzeni yıkacak tek siyasi güçtür, bu yüzden HDP’den korkuyorlar, bu yüzden durdurmak istiyorlar HDP’yi" dedi.

‘BARAJ SORUNUMUZ YOK’

Demirtaş konuşmasını şöyle sürdürdü : "Bizim başörtülü milletvekillerimiz olacak. Alevi milletvekillerimiz olacak. İşçi, köylü, işveren, esnaf milletvekillerimiz olacak. Genç olacak. Bizler eğer geleceğimizi gençliğe teslim ettiysek, genç bir meclis grubuyla HDP önümüzdeki dönem siyasetine damgasını vuracak. Şundan emin olun, anketler elimizde, baraj sorunumuz yoktur. Bizi baraj altı gibi göstermeye çalışanlara aldırmayın. Bizim barajı aşma problemimiz yoktur. Biz Türkiye’nin büyüyen gücüyüz. Baraj altında kalacağız diye sanki biz seviyorlarmış gibi nasihatta bulunanlar var, bağımsızlarla girelim diye, onlara seslenmek istiyoruz: Bize akıl vermeyin kardeşim, oy verin. Bizde yeterince akıl var. Gelin siz de bu mücadelenin içinde yer alın. İzmir’de de, Kayseri’de de, Amasya’da, Antalya’da da aynı şeyleri söylüyoruz; kimseyi aldatmadan, herkesin inancına kimliğine saygı duyarak, sahiplenerek barışı inşa edecek gerçek güç biziz. Emin olun gücünüz varsa barış olur. Güçsüzün güçlüyle yaptığı müzakereden adalet çıkmaz. HDP o yüzden 2015 seçimlerinde ne kadar büyürse ülkeye barışı getirmek o kadar kolay olacak. Barışı el ele vererek biz kuracağız. AKP ampulünün tarihi geçti. Bir daha altını çizmek istiyorum, bize oy vermemiş yerlere gideceksiniz arkadaşlar. Bizden kaygı duymuş, küsmüş insanlara gideceksiniz. Selamlarımızı, kardeşlik duygularımızı barış mesajlarımızı götüreceksiniz. Biz bu ülkeye gerçek adaleti, barışı getirecek partiyiz. Gelin birlikte halk iktidarını kuralım diyeceksiniz. Çünkü AKP’nin ampulünün son kullanma tarihi geçti. CHP’ye bakınca ondan heyecan duyan yok, ama HDP geleceğin iktidarını adım adım sabırla örüyor. Biz istiyoruz ki bunu hep birlikte yapalım. Bu yüzden her yere gitmelisiniz, ev ev dolaşmalısınız. Bunu yaparsak başarırız. Zamanı geldi." 

Demirtaş'ın konuşmasının ardından tek liste ile girilen seçimlerde M. Veysi Dilekçi ve Derya Hayva Van İl Başkanlığına seçildi. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2015, 12:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER