Cizre'de öldürülen Ümit Kurt 8 Ekim'de kapsülle yaralanmış

Polis tarafından öldürülen 14 yaşındaki Ümit Kurt’un polis şiddeti ile karşılaştığı ortaya çıktı.

Cizre'de öldürülen Ümit Kurt 8 Ekim'de kapsülle yaralanmış

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 6 Ocak’ta hendeklerin kapatılmasının ardından mahalleye giren panzerlerin ateş açması sonucu hayatını kaybeden 14 yaşındaki Ümit Kurt’un daha önce yine polis tarafından vurulduğu ortaya çıktı.

Kurt, bu olaydan üç gün sonra Cizre Çocuk Büro Amirliği’ne ‘mağdur’ sıfatıyla ifade verdi ve kendisini vuran polislerden şikâyetçi de oldu. Kurt’un ölümüyle ilgili hazırlanan Ölüm Muayene Tutanağı’nda ise Kurt’un çatışmada hayatını kaybettiğine yer verildi.

8 Ekim 2014 günü Cizre’de Kobani eylemlerine polis sert müdahale etmiş, polisin kullandığı biber gazının kapsülüyle sırtından vurulduğu ortaya çıktı. Yaralandıktan üç gün sonra Cizre Emniyeti’ne giderek şikayetçi olan Kurt, Çocuk Büro Amirliği’ne ‘mağdur’ sıfatıyla verdiği ifade de şunları söyledi:

“Ben 8 Ekim günü saat 15.00 sıralarında Tadım Simit Sarayı isimli işyerinin önünden yürürken bir grup şahıs, yol üzerinde duran akrep isimli plakasını bilmediğim polis aracına taş atıyorlardı.

“Ben tam polisle taş atan grubun arasında kaldığımda bir anda akrep içerisinden polisler üzerimize doğru gaz atmaya başladı. Ben elimde mısır yiyordum. Ve bir anda polislerin attığı gaz kapsülü sırtıma değdi. Ben orada yaralandım ve yoldan geçen bir motosikletli şahıs beni alarak en yakın Özel Botan Hastanesi’ne götürdü. Burada yapılan tedavimin ardından eve gittim.

“10 Ekim günü polis memurları beni arayarak doktor raporlarının ellerinde olduğunu ve ifade için Ş.M.A polis merkezi amirliğine müracaata gelmemi söylediler. Ben de 11 Ekim günü Çocuk Büro Amirliğine mürcaata geldim. Konuyla ilgili olarak benim yaralanmama sebep olan kişi ya da kişilerden şikayetçiyim.”

Bu arada Ümit Kurt’la ilgili olarak, öldürüldüğü gün olan 6 Ocak 2014’te Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ‘Ölü Muayene Tutanağı’nda, olay günü saat 19.30’da Cizre Emniyet Müdürlüğü’ne gelen ihbar üzerine olay yerine intikal eden polis ekipleri ile yüzü kapalı bir grup arasında çatışma yaşandığı ve Ümit Kurt’un da bu çatışma sonucunda vurulduğu iddialarına yer verildi.

Görgü tanıkları o gün elektriklerin kesildiği ardından silah seslerinin geldiği ve Kurt’un yere düşerek hayatını kaybettiğini belirtmişti.

Kurt’un gaz kapsülüyle vurulduğu gün ceza muhakemesi kapsamında görevli olan avukat Filiz Ölmez, “8 Ekim’de Ümit Kurt gaz kapsülüyle ölseydi o zaman da çatışma sonucu öldüğü mü iddia edilecekti?” diye sordu. / İMC

Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2015, 14:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER