Doğu Halep’teki 35 bin kişinin büyük bir çoğunluğunun Türkiye sınırındaki İdlib kentine nakledildiğini hatırlatan BM Suriye Özel Temsilcisi Steffan De Mistura, “teorik olarak İdlib, ikinci Halep olabilir” dedi. YDH’nin El Arabiya televizyonuna dayandırarak geçtiği haberde, silahlı grupların gönderildiği İdlib kentinin ikinci bir Halep haline gelebileceğini söyledi.
Suriye hükümeti, Temmuz’da kuşatma altına alınan Halep’teki militanların ağır silahlarını bırakarak kenti terk etmeleri halinde af yasası kapsamına alınacaklarını belirterek silahlı gruplara Halep’i terk etmeleri çağrısında bulunurken, BM Temsilcisi De Mistura, 21 Kasım’da çözüm adına Doğu Halep’in muhalifler tarafından yönetilmesi önerisinde bulunmuş; ancak bu öneri Suriye hükümeti tarafından reddedilmişti.
150 BİN SİVİL HALEP’TE KALDI
Suriye’deki önceliğin çatışmaların durdurulması olduğunu belirten Steffan De Mistura, bölgedeki hava şartlarına da değinerek kar yağışı altındaki Halep’e gönderilen insani yardımların arttırılması gerektiğini söyledi.
Birleşmiş Milletler yetkilileri ve AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de silahlı grupların kontrolü altında bulunduğu dönemde Suriye ordusunun kuşatması altında bulunan Doğu Halep’te 300 bin sivilin yaşadığını iddia etmiş; ancak bu bölgenin tamamen kontrol altına alınmasından sonra Doğu Halep’te yaklaşık 185 bin sivilin bulunduğu ortaya çıkmıştı.
Silahlı gruplarla birlikte Doğu Halep’ten tahliye edilen kişilerin toplam sayısı yaklaşık 35 bin olarak açıklanırken, geri kalan yaklaşık 150 bin Halepli Suriye ordusu tarafından kontrol altına alınan Halep’te kalmayı tercih etti.
Doğu Halep’te kalan son militanların da önceki gece dört otobüsle tahliye dilmesinin ardından Suriye hükümeti Halep’in tamamen kontrol altına alındığını açıkladı.
Güncelleme Tarihi: 25 Aralık 2016, 18:08