Urfa'nın Siverek ilçesi Girêsor Köyünde 1993 yılında biri Rojavalı, diğeri Amedli 2 PKK'linin yaşamını yitirmesi ve ardından köydeki İzol ailesinin korucu olmasına yol açan husumetin ardından, Kürt siyasetinin temsilcileri ve Siverek'in büyük aileleri 'Demokratik Ulus Projesi' kapsamında bir araya geldi. Urfa BDP il örgütünün öncülük ettiği buluşma yemeğine DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, BDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, BDP'nin bölge belediye başkanları, PM Üyeleri Mehdi Aslan ve Sait Üçlü, HDP Parti Meclisi üyesi Ali Oruç’un yanısıra İzol, Bucak, Tüysüz, Karavar, Ağaçkan, Üzeyranlı, Geyikler, Bablılar, Karageçili ailelerinin önde gelenleri katıldı.
Yemeğin verildiği Paris Düğün Salonu'na "Barış siyaseti en kazanımcı siyasettir", "Bireysel barış toplumsal barıştan geçer", "Savaşmak kolaydır, barışmak zordur, zor olanı tercih ettik" ve "Kürt barışı gerçekleşmeden Ortadoğu barışı gerçekleşemez" pankartları asıldı.
Siverek BDP İlçe Başkanı İbrahim Ayyıldız ve İl Eş Başkanı Celalettin Erkmen'in açılış konuşması ile başlayan programda, İzol ailesi adına konuşan İbrahim Çetinbay, barış adına Kürt siyasetinin attığı adımları selamladı ve emeği geçenlere teşekkür etti. Daha sonra konuşması sık sık "Bijî Serok Apo" sloganı ile kesilen BDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, kısa konuşmasında Kürt siyasetinin barışta kararlı olduğunu, bu yüzden de Kürtlerin kendi iç barışını sağlamak adına Siverek buluşmasının çok anlamlı olduğunu belirtti.
BİRLİĞE DAVET
Daha sonra konuşan DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, halkın emeği ile Kürtlerin özgürlük aşamasına geldiğini ifade etti. Barış ve demokrasi paydasında Kürtlerin birleştiğini belirten Türk, Ortadoğu coğrafyasının acıların yaşandığı, demokrasi özleminin zirve yaptığı bir coğrafya olduğunu dile getirdi. Türk, "Ortadoğu'da Kürtlerin demokrasi mücadelesi belirleyici olacaktır. Kürt meselesi Ortadoğu'nun birincil meselesidir. Kürtler açısından kaçırılmaması gerek bir yüzyıl içerisindeyiz" diye konuştu. Geçmişte Kürtlerin çok acılar yaşadığını söyleyen Türk, "Bugün birlik ve beraberliğimizi sağlarsak Kürdistan ve Kürtleri özgürleştiririz. Kürt Halk Önderi Sayın Öcalan 'Herkesle kucaklaşalım' diyor. Sistem bizi bölmeye çalışıyor. Gelecek yarının özgürleştirilmesinden geçer. Bugün yeni sayfa açıyoruz. Halkımız çocuklarını, torunlarını düşünmeli ve demokrasi özgürlük mücadelesinde birleşmelidir" şeklinde konuştu. Kendisinin de İzol ailesinden olduğunu söyleyen Türk, "Akrabalarımı özgür yarınlar için birlikteliğe davet ediyorum. Bu topraklarda bizlerle Süryaniler, Ermeniler, Araplar ve diğer halklarda özgürleşecektir. Bizim mücadelemiz yüzyıllık kirli siyasete 'dur' deme siyasetidir" dedi.
BAYDEMİR: SAKIN BENİ 3 AY SONRA GERİ GÖNDERMEYİN!
Son olarak konuşan Amed Büyükşehir Belediye Başkanı ve Urfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Osman Baydemir ise, "Bugün dünden, yarın bugünden iyi olacaktır. Bizi bugünlere taşıyan tüm Kürdistan şehitlerine saygılar sunuyorum. Kürt halkının ittifakı hiçbir halkın zararına değildir. Bu ittifak Kürtlere özgürlük, diğer halklara kardeşlik ve barış getirecektir" diye konuştu.
"Hepimiz Kürdistanlıyız" diyen Baydemir, "Tüm ailelerimiz Kürdistan çatısında birdir. Biz 40 milyonuz" ifadesini kullandı. Son olarak 30 Mart yerel seçimlerine değinen Baydemir, "Ben Siverekli, yani Urfalıyım. Bana Urfa elini uzattı, artık benden kurtulamaz. Sakın beni 3 ay sonra geri göndermeyin. Size yıllarca hizmet etmeye geleceğim" dedi. / anf
Güncelleme Tarihi: 19 Ocak 2014, 00:12
Güneydoğunun en köklü ve etkin aşiretlerinden olan İzol aşiretinin kökenleri hakkında bir çok değişik bilgiler günümüze ulaşmıştır, Bazı kaynaklar ilk kökenlerinin Abbasiler döneminde oldukça önemli bir konumda olan ve bu gün Zazaların atası olarak kabul edilen Bermekilere dayandığını ifade etmektedir, İzolilerin Harzemşahlar döneminin en önemli unsurlarından biri olduğu anlatılmaktadır, tarih kaynakları Harzemşahların ordusundaki Zaza aşiretlerinin çoğunun Horasan yöresinden olduğu ve Zazaca konuştuklarını yazar.
Zazaların ataları olarak kabul edilen bermekilerin bir kolu olan Dımıli ve dünbüler miladi 1045 Yılında ünlü Dünbeli prensi Emir İsa tarafından artan Moğol baskıları karşısında Denbel kalesi, Şam ve Irak Dasini dağlarından göç ederek batı Azerbaycan ve Horasan civarına yerleştikleri tarih belgelerinde mevcuttur, bu veriler ışığında bir toparlama yapıldığında İzolilerin iç anadoluya, toroslara göç ettirilen Karakeçililer ile diğer aşiretler gibi Horasandan gelmişlerdir.