Milliyet yazarı Tunca Bengin, bugün köşesinde ünlü anketçi Adil Gür’ün görüşlerine yer verdi. Gür’e göre “Bu seçimde ilk defa dört partinin birden barajı geçip meclise girme olasılığı olduğu için oranlardan daha çok milletvekili dağılımı önemli hale geldi.”
İşte Bengin’in yazısından bir bölüm;
Siyaset bilimciler ve kamuoyu araştırma şirketlerine göre; Türkiye’deki seçmenlerin yüzde 30-35’i, azami 40’ı mezhepsel ve ideolojik nedenlerle oy kullanıyor. İktidarı belirleyen yüzde 60’lık çoğunluk ise gündelik yaşam ve cebine bakarak karar veriyor. Bunu belirlerken de şu iki detaya dikkat ediyor:
– Bu parti bana ne kadar dokunuyor, kötü günümde ne kadar yanımda?
– Ben bu partiye güveniyor muyum, dediklerini yapar mı?
KAZANMAK İÇİN SOMUT PROJELER ŞART
Yani Türkiye’de seçmen davranışını belirleyen ana tema ideoloji değil… O nedenle de seçim kazanmak için sokaktaki insanı yakalayacak, umut verecek somut projeler ve söylemler şart…
Peki sandığa 82 gün kala muhalefet cephesinde, daha doğrusu CHP ve MHP’de böyle bir hava, hareket var mı?…
Seçime kadar İstanbul’da 4 milyon konutun kapısını çalacağını söyleyen CHP “önseçim” heyecanıyla sadece parti üyelerinin kapısını yokluyor. Kendisini ülkenin sigortası gibi gören MHP ise işsizlik, yoksulluğa çözüm konusunda tek söz etmiyor. Bu nedenle de iktidara karşı sadece HDP’nin baraj tartışmaları ve buna bağlı olarak başkanlık sisteminin önünün açılma ya da kesilme hesapları konuşuluyor.
Bu durumu kamuoyu araştırmacısı Adil Gür şöyle yorumluyor:
“AKP YÜZDE 44’ÜN ALTINA İNERSE…”
“Bu seçimde ilk defa dört partinin birden barajı geçip meclise girme olasılığı olduğu için oranlardan daha çok milletvekili dağılımı önemli hale geldi. Yani AKP yüzde 45-48 civarında oy alsa dahi 2011’deki sandalye sayısını yakalayamaz. AKP 44’ün altına gerilediği takdirde tek başına bir iktidar modeli bile çıkmayabilir. Onun için de HDP’nin durumu ne olacak tartışması doğal.
“HDP YÜZDE 13-14 OY ALABİLİR”
Garip olan 13 yıllık, yıpranan bir iktidar var. İnsanlar yaşamından, geçim derdinden yakınıyor ama HDP hariç diğer muhalefet partileri bundan yararlanamıyor. Bunun da temel nedeni muhalefete güven eksikliği sorunu. Yani muhalefet güven vermiyor. Seçmenin kafasında bu adamlar bu işi yapar diye bir algı oluşmuyor. O nedenle HDP, bu seçimde yüzde 13-14 oy alabilir. SHP’lileşebilirse, söylemi duruşuyla Türkiye partisi olabilirse de önümüzdeki seçimde ana muhalefet olur.”
Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2015, 09:09
kardeşce beraber yasamayı arzuluyorsak kürdü, lazı cerkezı alevişi türki suryanişi hepbirlikte oylarımızın rengi hdp olşun saygılar bütün insanlığa