Urfa’da kurbanlıklar pazara çıktı: Satıcı da alıcı da fiyattan şikayetçi

Urfa’da Kurban Bayramı için küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar pazara getirilmeye başladı. Ancak yıllar içinde artan kurbanlık fiyatları, satışların düşmesine neden oluyor.

Urfa’da kurbanlıklar pazara çıktı: Satıcı da alıcı da fiyattan şikayetçi

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla beraber kurbanlıklar da pazarlara çıkarılmaya başlandı. Yem, elektrik, mazot ve nakliye giderlerinin artması ile kurbanlık fiyatlarının da yükseldiğine dikkat çeken Urfa’daki besicilerin en büyük endişesi, alıcı bulamamak…

‘FİYATLAR DAHA DA ARTACAK’

Urfa’daki pazarda 5 bin liranın altında küçükbaş kurbanlık bulunamıyor. Bayram zamanı yüksek fiyatlarla karşılaşmamak için erkenden kurbanlık pazarına gidenlerin büyk kısmı bu fiyatları görünce yine eli boş döndü.

Siverek ilçesinde besicilik yapan Hakan Akçiçek, fiyatlara ilişkin “Küçükbaş hayvanda ortalama en düşük fiyat 5 bin lira, bu fiyattaki hayvanda 25 kilo kemik ya olur ya olmaz. Geçen sene büyük başın kilosu 50 lirayken bu sene 138 liraya çıkmış durumda. İlerleyen günlerde fiyat daha da artacak” dedi.

Küçükbaşta da fiyatların artabileceğine işaret eden Akçiçek “Büyükbaşlarda fiyat yüksek olduğu için herkes küçükbaşa yönelecek. Bu da fiyatları artıracak” diye konuştu.    

Asgari ücretle çalışan birinin bu fiyatlar karşısında ancak iki maaşla kurbanlık alabileceğini kaydeden Akçiçek şöyle devam etti: “Bir de kılık kıyafet gibi alışveriş kalemleri var. Bunları da hesaplarsak 3 maaş otomatik olarak bayrama gidiyor.”

İzzet Çiftçi

‘DENGESİZ BİR FİYATLAMA VAR’

Küçükbaş Hayvancılık Besi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İzzet Çiftçi ise şunları söyledi: “Biz bir ay önce röportaj verdiğimiz zaman, ‘Önümüzdeki bir ayda hayvan düşüşü olacak’ dedik. Bahsettiğimiz gibi yüzde 10-15 civarında bir düşüş yaşandı. Ama Kurban Bayramı’na giderken yine yükselir. Ondan sonra yine düşüş olur. Eğer Kurban Bayramı’nda fiyatlar yükselirse, kurban almayı düşünenler de vazgeçer. Gerçekten dengesiz bir fiyatlama var.”

‘İTHALAT ÇÖZÜM DEĞİL’

“Pazarda son 2-3 gündür yine bir kıpırdanma var” diyen Çiftçi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Besi hayvanı bulmakta zorlanıyoruz. Besi mal olmayınca, fiyatlar yükseliyor. Hem satıcı hem besici olarak tüketiciyi düşünmek zorundayız. Çünkü tüketici alamadığı zaman ticaret hacmi düşüyor. Bu nedenle fiyatların dengelenmesi lazım. Sürekli söylüyoruz, ithalat çözüm değildir. Fiyatları ithalatla bastırmaya çalışıyoruz. Bakanlığın, besiciliği ve hayvancılığı desteklemesi lazım.”

‘50-60 TANE HAYVANIM VARDI, ŞU ANDA HİÇ YOK’

Besici Necmettin Kırhan et fiyatları artsa da girdi maliyetlerinin daha da yükseldiğine dikkat çekti. Kırhan şöyle konuştu: “Yem fiyatlarının yüksek olmasından dolayı bir gelir elde edemiyoruz. 600 kiloluk bir danayı satan biri 300 kiloluk bir hayvan alıp onun yerini dolduramıyor. Hayvanın kaba yemini karşılayamadığımızdan dolayı mecburen zararına çalışıyoruz. Son 5 yıl içinde benim 50-60 tane hayvanım vardı. Şu anda sıfır hayvanım var. Artık hayvan besleme imkanım kalmadı. Geçen yıl bu zamanlar yemi 135-140 liraya alıyorduk, şu anda 50 kiloluk yemi 320 TL'ye alıyoruz. İnsanlar damızlıkları kestikleri için damızlık üretimi yok. Dana fiyatları da 130 bin TL'ye kadar çıkmış durumda.” / Gazete Duvar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER