TÜİK’ten Cumhuriyet’e yapılan açıklamaya göre, korona virüsün olası etkilerinin belirlenmesine yönelik 2020 Nisan ayı itibarıyla İşgücü Araştırmasına ek sorular eklendi.
İşgücü Araştırmasına bu kapsamda eklenen sorularla; istihdamda olan ancak ücretli veya ücretsiz izinde olan, evden çalışmaya başlayan, çalışma saatleri değişen, salgın nedeniyle istihdamdan çıkan veya salgın nedeniyle iş aramayan kişilerin büyüklüğünün tahmin edilmesi planlanıyor.
TÜİK, Covid-19 salgınının tüm dünyada olduğu gibi öngörülemeyen bir süreç olarak seyrettiğini ifade etti.
SÜREÇ BELİRLEYECEK
Ne kadar süreceği net olarak öngörülemeyen bu dönemde, işbaşında olan bazı ücretli çalışanların ücretini almaya devam ederken, bazılarının da ücretsiz izinde olacağına işaret eden TÜİK, “Ancak bu kişilerden ne kadarının süreç sonunda işsiz kalacağını, ne kadarının ise mevcut işvereniyle çalışmaya devam edeceği noktasında sürecin uzunluğu önemli bir belirleyici olacak. İş akdi feshedilmeyen, geçici olarak evlerine gönderilen bu kişiler için, yani referans haftasında işinden uzak olan ve işle bağlantısı devam eden kişiler için ILO tarafından önerilen işten uzak kalma süresi 3 aydır” ifadelerini kullandı.
HİA’nın bu dönemde de varolan tanımlara göre istihdam ve işsizlik göstergelerini derlemeye devam edeceğini anlatan kurum, bu dönemde eklenen sorular ile işbaşında olmayan bu kişilerin sayısına ilişkin bir tahmin elde edilebileceğini de duyurdu.