Merkez Bankası dün yeni Başkan Naci Ağbal'ın ilk toplantısında politika faizini 475 baz puan artışla yüzde 15 seviyesine çıkarmış, tüm fonlamanın ise haftalık repodan yapılmasına karar vermişti. Karar metninde parasal duruşun sıkılığının kararlıkla sürdürüleceği de vurgulanmıştı. Merkez Bankası haftalık swap işlemlerinde kullanılan TL faizini de yüzde 13.25'ten yüzde 15'e yükseltti.
Geçen hafta alınan kararla Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) swap limitlerini artırmıştı. Buna göre söz konusu işlem tutarları toplamının, bankaların en son hesaplanan yasal özkaynaklarına oranı olarak belirlenen sınırlamanın vadesine 7 gün kalan işlemler için yüzde 2 yerine yüzde 5, vadesine 30 gün kalan işlemler için yüzde 5 yerine yüzde 10, vadesine 1 yıl kalan işlemler için yüzde 20 yerine yüzde 30 olarak yeniden belirlenmesine karar verilmişti.
Bloomberg HT Araştırma Müdürü Cumhur Örnek, TCMB'nin swap faizlerini yükseltmesiyle rezerv kaybını göze alarak bankaları yurt dışı bankalarla swap işlemi yapmaya yönlendirdiği yorumunu yaptı. Geçen hafta atılan adımın yurt içiyle yurt dışı faiz oranları arasındaki etkileşimi artırarak para politikasının aktarım mekanizmasını güçlendirme yönünde bir adım olduğunu söyleyen Örnek Londra'daki faizlerle içerideki swap faizleri arasındaki farkın kapatılmasıyla carry trade avantajının oluşacağına dikkat çekti. Örnek, bu kararla Türkiye'ye yönelik portföy akımlarının da desteklenebileceğini belirtti. Son tabloya göre yurt dışındaki faizler Türkiye'de haftalık swap işlemlerinde uygulanacak faizlerden daha düşük seviyede bulunuyor.