ABD, Japonya, Almanya, İtalya, Fransa, Birleşik Krallık ve Kanada oluşan G7, her yıl düzenli olarak üye ülkelerden birisinin ev sahipliğinde bir araya geliyor. Dünyanın en büyük sanayileşmiş ülkelerini temsil eden grup, dünya üretiminin yüzde 60’nı elinde tutuyor. Yıllık zirvelerle bir araya gelen 7 lider, 2 gün süren toplantılarda sadece ekonomiyi değil, küresel gündemin öne çıkan başlıklarını da ele alıyor.
TRUMP’TAN RUSYA ÇIKIŞI
Zirve üyeleri henüz bir araya gelmeden ABD Başkanı Donald Trump’ın basın açıklaması gündeme damgasını vurdu. Trump, Washington’dan ayrılmadan önce basına “Neden Rusya olmadan bir araya geliyoruz? İster sevin, ister sevmeyin yönetmek için bir dünya var ve Rusya bunun dışına atıldı. Rusya’nın gruba dönmesine yeniden izin verilmeli ve G7 yeniden G8 olmalı.” dedi.
Rusya’nın G7’ye katılımı 1996’da onaylanmıştı. 1997’de Rusya’nın katılımıyla G7 yerini G8’e bıraktı. 2014’te Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinin ardından grubun diğer üyelerinin kararıyla Rusya’nın üyeliği askıya alındı.
Grup üyelerinin geneli Trump’ın açıklamasını toplantıda konuşmayı beklediği için sessiz kalmayı tercih etti. Buna karşın İtalya Başbakanı Giuseppe Conte Rusya’nın, G7’ye katılması konusunda ABD ile benzer bir fikirde olduklarını ifade etti. Ancak herkes Trump ve Conte ile aynı zemini paylaşmıyor. Örneğin zirveye ev sahipliği yapan Kanada, Rusya konusundaki tutumlarının 2014’teki ile aynı olduğunun altını çizdi.
Trump’ın açıklamasının muhataplarından Moskova da bu çağrıya hemen yanıt verdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Çin’de olması sebebiyle Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov, Rusya adına açıklama yaptı. Peskov, G8’in Rusya için bir öncelik olmadığı ve Rusya’nın başka formatlara odaklandığı belirtti.
GÜMRÜK VERGİSİ GERGİNLİĞİ
Trump’ın Rusya açıklamasından bağımsız olarak yine Trump yönetiminin geçen hafta aldığı bir kararlar nedeniyle zirvenin gergin geçmesi bekleniyordu. Washington uluslararası ticari koruma tedbirleri uyarınca geçtiğimiz hafta AB, Meksika ve Kanada’dan alüminyum ve çelik ithalatına ilave gümrük vergisi uygulayacağını duyurdu. Bu karara özellikle AB üyeleri sert tepki göstermiş ve bunun G7’de görüşülmesine karar vermişti. Başka bir anlatımla hali hazırda dört G7 üyesine (Almanya, Fransa, İtalya, Kanada) ticari kısıtlama koyan Trump, Rusya açıklamasıyla gerginliği biraz daha tırmandırdı.
Liderlerin erken saatlerde Kanada’ya ulaşması paralelinde Quebek’te protesto gösterileri de başladı. Binlerce protestocu, G7 liderlerine karşı tüm dünyayı direnmeye çağıran dövizlerle sokaklarda yerini aldı. Yer yer polis ve protestocuların çatıştığı gösterilerin, yarın da devam etmesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)
Güncelleme Tarihi: 11 Haziran 2018, 13:09