EYT'lilerin en çok merak ettiği soru

(EYT) büyük kısmı emeklilik başvurusunu yaptı. EYT'liler şimdi de Erdoğan'ın bahsettiği 'refah zammını' bekliyor.

EYT'lilerin en çok merak ettiği soru

Emeklilikte yaşa takılanların (EYT) büyük kısmı emeklilik başvurusunu yaptı, bir kısmı ise ilerleyen aylarda başvuracak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temmuz ayında emeklilere enflasyonun üzerinde refah zammı yapılacağını açıkladı.

Henüz başvuru yapmamış EYT’liler, temmuz ayındaki refah zammından yararlanmak için emeklilik dilekçesini ne zaman vermeleri gerektiğini merak ediyor. 

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç, refah zammıyla ilgili şu bilgileri paylaştı: "Teknik ayrıntıya girmeden özetlemek gerekirse, emekli aylıklarına temmuz ayında enflasyonun üzerinde yapılacak olası refah zammından yararlanmak için mayıs haziran aylarında emeklilik dilekçesi vermek ile temmuz ağustos aylarında vermek arasında hiçbir fark olmayacak.

Emeklilerin dikkat etmesi gereken husus, kıdem tazminatı konusunda olmalıdır. Kıdem tazminatı brüt ücret üzerinden ödeniyor ancak tazminat tutarı, her yıl ocak ve temmuz aylarında belirlenen tavanı aşamıyor. 

Örneğin, brüt ücreti 30 bin lira olan ve çalıştığı son işyerinde 10 yıl hizmeti bulunan kişi ocak-haziran döneminde emekli olursa (kıdem tazminatı tavanı 19.983 TL olduğu için) 199.830 TL kıdem tazminatı alabilir. 

Temmuz ayında memur maaşlarına yüzde 30 zam yapılırsa kıdem tazminatı tavanı da buna bağlı olarak 25.980 TL’ye çıkacak. 

Bu durumda, örneğimizdeki kişi emeklilik dilekçesini temmuz ayında verirse 259.800 TL kıdem tazminatı alabilir."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER