Fırıncılar Federasyon Başkanı Halil Balcı tarafından ekmeğin kilogram fiyatına yüzde 15 zam yapıldığı haberleri dün basında yer almış, yapılan zamla birlikte ekmeğin kilogram fiyatının 5 lira 75 kuruş olduğu iddia edilmişti.
Yetkisi olmayan kişi ve kurumlardan gelen açıklamalara itibar edilmemesini vurgulayan Yılmaz, İstanbul sınırları içerisinde ekmek fiyatlarını belirlemede tek yetkili kurum olduklarını da ekledi. Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:
“Yönetmeliğin 5 inci maddesi gereğince, ekmek fiyatına ilişkin odalarca hazırlanan fiyat tarifesi ilgili belediye, Ticaret İl Müdürlüğü, İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü, ticaret ve sanayi veya ticaret odası ile ilgili odanın temsilcilerinden oluşan bir komisyon tarafından değerlendirilecektir. Daha sonra komisyon kararı, Fırıncılar Federasyonu’nun görüşü ile birlikte Ticaret Bakanlığına görüş almak üzere sunulmaktadır. Bakanlığın görüşünün alınmasını müteakiben, ekmek fiyat tarifesi İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nce uygun bulunması halinde onaylanarak yürürlüğe girmektedir. İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından onaylanmayan ekmek fiyat tarifeleri yürürlüğe girmemektedir. İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği 2016 yılında yayımladığı tarifeyle 250 gr. ekmeğin fiyatını 1 Lira 25 kuruş olarak belirlemiştir. O tarihten bugüne kadar İlimizde henüz ekmek fiyat tarifesi belirleme komisyonu toplanıp ekmek fiyat artışlarına yönelik bir karar alınmamış ve bahsi geçen diğer aşamalar tamamlanmamış olup birliğimiz tarafından ekmek fiyatlarının artırılmasına ilişkin bir tarifeye onay verilmemiştir. İstanbul sınırları içerisindeki esnaf ve sanatkarın kullandığı tarifeleri belirlemede tek yetkili olan İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği bu yetkisini kullanırken her zaman esnaf ve sanatkarı mağdur etmeden, tüketiciyi yani halkımızı düşünerek hareket etmiştir. Birliğimiz, bundan sonra da bu anlayışla hareket edecek halkımızın ve esnaf ve sanatkarımızın mağdur olmaması için azami çaba gösterecektir.”
(Kaynak: Sputnik)
Güncelleme Tarihi: 28 Temmuz 2018, 17:46