Olay, merkez Osmangazi İlçesi Timurtaşpaşa mevkiinde meydana geldi. Ankara Sincan İMKB Ortaokulu'nun düzenlediği okul gezisiyle Bursa'ya gelen 100'ü öğrenci 120 kişilik grup, Timurtaşpaşa'dan Tophane'deki Tarihi Saltanat Kapı'ya çıkmak için yürüyen merdiveni kullandı. Grubunu bir bölümü çıkış yönünde yürüyen merdiveni kullanırken, merdiven henüz bilinmeyen bir nedenle hızla ters yönde heraket etmeye başladı. Dengesini kaybeden gruptaki öğrenciler birbirlerinin ve düşen velilerin altında kaldı. Olayda 8 öğrenci ve bir veli yaralandı. Çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda ambulans ve polis ekibi sevk edildi. Yaralılar çevredeki çeşitli hastanelere götürülürken, polis, olayla ilgili soruşturma başlattı.
‘ÇOCUKLARA BİR ŞEY OLACAK DİYE ÇOK KAYGILANDIK’
Okul gezisinde sorumlu öğretmenlerden Selma Özbek, "Çocukları yürüyen merdiven ile çıkarıyorduk. Merdiven birden geri sarmaya başladı. O anlar çığlık kıyametti. Düşen çocukları ayakları sıkışmasın diye çektik ama veliler düşünce onları kaldıramadık, üst üste önümüze yığıldılar. Bu esnada çocuklar da düştü. Çocuklara bir şey olacak diye çok kaygılandık. Çünkü hepsinin sorumluluğu var üzerimizde" dedi.
MAKİNE MÜHENDİSLERİ: İHMAL VAR
Olay yerinde inceleme yapan Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ekibi, olayın ihmal nedeniyle meydana geldiğini söyledi. Ekibin yaptığı ilk incelemede, periyodik kontrol ve bakımların yapılmaması sonucu aşırı yükte sistemi durduran balataların merdiveni durduramadığı ve acil durumlarda kullanılacak 'Stop' butonunun kullanılamaz halde olduğu tespit edildi.
'PERİYODİK BAKIM GEREKİYOR'
Yaptıkları inceleme ardından açıklama yapan Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Fikri Düşünceli, kaza anında güvenlik düzeneğinin sağlıklı şekilde çalışmadığının belirlendiğini söyledi. Düşünceli, “Aşırı yük olduğu zaman merdivenin geri sarmaması için balataların devreye girmesi gerekiyor. Büyük bir ihtimalle balatalar aşınmış. Ayrıca bu balataların aşındığını gösteren sensörler var, sanıyoruz ki bu sensörler de devre dışı bırakılmış. Bu tür kazaların önüne geçmek için periyodik olarak kontrollerin ve bakımların yapılmış olması gerekiyor. Kaza anında hareket halindeki merdivenin stop butonuna basılarak elektriğin kesilmesi bir şey ifade etmez. Balatalar tutmadığı sürece merdiven durduralamaz ya da çok güçlükle durur. Tıpkı bir arabadaki gibi, balata arızası nedeniyle durmayan arabayı durdurmak için kontağı kapatırsınız ama araba durmaz. Bunun gibi, merdiven de durmaz" dedi.
'TEDBİR ALINMADI, YİNE OLUR'
Kazanın ardından olay yerinde yetkili personel bulunmadığı görülürken, merdivenin kullanılmaması için şerit çekildi. Buna rağmen şeritleri kaldırarak yürümeyen merdiveni kullanmaya devam edenler oldu. Olay yerinde gerekli tedbirlerin alınmadığına da değinen Düşünceli, "Şu an kalabalık bir insan grubu burayı kullanmaya kalksa yine aynı şekilde aşağı doğru bir kayma söz konusu olabilir. Elektriğin kesilmiş olması bir şey ifade etmez çünkü arıza mekanik. Burada plastik bir şerit var, biz buradayken vatandaşların şeridi kaldırıp arızalı merdiveni kullandığını gördük" dedi.
‘ÖLÜMLÜ KAZAYA NEDEN OLABİLİR’
Alınmayan tedbirler yüzünden yürüyen merdivende ölümle sonuçlanabilecek kazaların dahi yaşanabileceğini belirten Düşünceli, "Bu kazanın yaşanmasına sebep olan arızanın yanı sıra bakım ve denetimleri yapılmadığına dair pek çok işaret var. Bu işaretlerin biri sisteme yabancı madde girmesine engel olacak tarakların kırılmış olması ve ondan da önemlisi acil durumlarda kullanılacak olan stop butonları kırık ve kullanılamaz durumda. Hatta bu merdivenin ilk montajını dahi eksiklikler söz konusu. Periyodik bakım ve montaj sonrası kontrolleri yapılmış olsaydı eksiklikler giderilmiş olurdu. Eksikliklerin en barizi tırmanmayı önleyici bariyerlerin olmayışıdır. Buradan çocuklar plastik kısmı tutarak tehlikeli bir şekilde yukarı çıkmaya çalışabilir ve sonucunda yükseklikten düşebilir; haliyle merdiven ölümlü bir kazaya da neden olabilir. (Bursa/DHA)
Güncelleme Tarihi: 11 Mart 2018, 21:30