Eğitim-İş Sendikası’nın öğretmenlerin maddi durumuna ilişkin yaptığı araştırmaya göre öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu aldığı ücretin yetersiz olduğunu ve bunun mesleğini olumsuz etkilediğini belirtiyor. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 50’si görevden çıkarılma korkusu yaşadıklarını, öğretmenler odasında bile kendilerini özgürce ifade edemediklerini söylüyor. Eğitim -İş Sendikası öğretmenlerin gelirlerine ilişkin 43 il merkezinde 707 kişi ile yüz yüze görüşerek bir araştırma yaptı. Araştırmaya katılanların yüzde 47’si erkek, yüzde 53’ü ise kadın öğretmenler. Araştırmaya katılanların yüzde 78’i de herhangi bir sendikaya üye olan öğretmenlerden oluşuyor. Aldıkları ücretin yaşamlarını nasıl etkilediğine ilişkin sorular sorulan ankete göre, öğretmenlerin yüzde 83’ü mesleğinden elde ettiği gelirleri yetersiz buluyor. Öğretmenlerin yüzde 75’i borçları nedeniyle mesleki veriminin düştüğünü ve toplumdaki saygınlığının azaldığını düşünürken, “kazandığım para ile çocuklarının gıda ihtiyaçlarını rahat bir şekilde karşılayamıyorum” diyen öğretmenler ise ankete katılanları yüzde 82’sini oluşturdu.
NE ÇOCUĞU GİYDİREBİLİYORUZ, NE DE KENDİMİZİ
Öğrencilere her anlamda örnek olması istenen öğretmenler, ücret yetersizliği nedeniyle öğrencilerine örnek olabilecek şekilde giyinemediklerine dikkat çekiyor. Çocuklarına da bu konuda yeterli olamadıklarını belirten öğretmenlerin, yüzde 85’i çocuklarının kılık kıyafet ihtiyaçlarını rahat bir şekilde karşılayamadığını, yüzde 87’si çocuklarının eğitim ihtiyaçlarını rahat bir şekilde karşılayamadığını, 71’i de çocuklarının dengeli beslenemediğini söylüyor.
Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 82’si son on yılda alım gücünün düştüğünü, yüzde 86’sı devlet okullarında eğitimin niteliğinin düştüğünü , yüzde 25’i öğrencilerinin bir kısmının beslenme ihtiyacını karşıladığını, yüzde Öğretmenlerin yüzde 52’si görevden alınma korkusu yaşadığını, yüzde 66’sı öğretmenler odasında kendisini özgürce ifade edemediğini ifade etti.
Güncelleme Tarihi: 21 Kasım 2016, 20:21