Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Terör örgütünün yandaşlarını devre dışı bırakmak için vatandaşlıktan çıkartma dahil tüm önlemleri almakta kararlı olmalıyız. Bunlar bizim vatandaşımız dahi olamazlar” şeklinde konuşmuştu.
Erdoğan’ın dünkü açıklaması üzerine Başbakan Ahmet Davutoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’tan konuyla ilgili açıklamalar geldi.
Bozdağ: Bu açıklamaya ilişkin çalışmalar yapılacaktır
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ konuyla ilgili olarak, “Talep üzerine vatandaşlıktan ayrılmak olduğu gibi vatandaşlığı kazanmış olan şahıslar da oluyor. Şu an bu kurallar mevcut mevzuata göre uygulanır. Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklama yeni kuralları öngörüyor. Bu açıklamaya ilişkin çalışmalar yapılacaktır” dedi.
Kurtulmuş: İhtiyaç olursa yapılır
Anadolu Ajansı’nın Editor masasına konuk olan Numan Kurtulmuş ise, “Vatandaşlıktan çıkarılma konusunda Adalet Bakanlığı’nın henüz yaptığı bir çalışma yok ama ihtiyaç olursa yapılır” şeklinde konuştu.
Davutoğlu: Çalışmamız yok
Başbakan Ahmet Davutoğlu ise dün akşam Finlandiya’nın başkenti Helsinki’ye yapacağı ziyaret öncesinde Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı konuşmasında konuyla ilgili “Eğer bir ülkede bir kişi, terör yaparak o ülke insanına zarar vermeyi bir amaç edinmişse zaten o ülkeyle, o ülke insanlarıyla olan manevi bağını koparmış demektir. Şu anda henüz olgunlaşmış bu tarz bir çalışmamız veya üzerinde tartışılmış bir konu yok” dedi.
Vatandaşlıktan çıkarılma nasıl gerçekleşiyor?
Türk Vatandaşlığı Kanunu’na göre, ‘Türk vatandaşlığını kaybettirme’ ile ilgili madde şöyle:
MADDE 29- (1) Aşağıda belirtilen eylemlerde bulundukları resmi makamlarca tespit edilen kişilerin Türk vatandaşlığı Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararı ile kaybettirilebilir.
- a) Yabancı bir devletin, Türkiye’nin menfaatlerine uymayan herhangi bir hizmetinde bulunup da bu görevi bırakmaları kendilerine yurt dışında dış temsilcilikler, yurt içinde ise mülki idare amirleri tarafından bildirilmesine rağmen, üç aydan az olmamak üzere verilecek uygun bir süre içerisinde kendi istekleri ile bu görevi bırakmayanlar.
- b) Türkiye ile savaş halinde bulunan bir devletin her türlü hizmetinde Bakanlar Kurulunun izni olmaksızın kendi istekleriyle çalışmaya devam edenler.
- c) İzin almaksızın yabancı bir devlet hizmetinde gönüllü olarak askerlik yapanlar.