Her yıl olduğu gibi bu yıl da yüzbinlerce çocuk işçi, okul yerine mevsimlik işçi, çırak ve hizmet sektöründe çalışmaya devam ettiği için ya aylar sonra okula başlayacak ya da hiç gidemeyecek.
Eğitim Sen 2015-2016 Yıl Sonu Raporu’na göre, yarısı tarım sektöründe olmak üzere aile geçimine katkı sağlamak için çalıştırılan bir milyona yakın çocuk işçi var.
Yine aynı şekilde ücret almadan ev işlerinde çalıştırılan çocuk sayısı daha fazla ve neredeyse 7,5 milyon kişiyi buluyor.
Bu verilere göre, Türkiye genelinde toplamda neredeyse 9 milyona yakın çocuk işçilik yapıyor.
Çalıştırılma saatleri
Çocuk işçiliğinin yaygın olarak görüldüğü illerin başında Urfa geliyor.
Hayata Destek İnsani Yardım ve UNICEF’in hazırladığı “Bu İş Çocuk İşi Değil” başlıklı rapora göre, Urfa’da ailelerin yüzde 15’inde en az 1 çocuk işçi var.
Yine bu rapora göre, 14 yaş ortalamasındaki çocukların büyük bir bölümü işyerinde fiziksel şiddet ve istismara maruz kalıyor.
Raporda, Urfa’da okula gitmeyen çocukların yüzde 15’inin günde 12-14 saat çalıştırıldıkları için eğitimden mahrum kaldığına da dikkat çekiliyor.
DİSK-AR’ın hazırladığı Türkiye’de Çocuk İşçiliği Gerçeği 2015 Raporu’na göre ise 6-14 yaşındaki çocuklar 28 saat, 15-17 yaş grubundaki çocuklar 45 saat çalışıyor.
Okula devam etmeyen çocuklar haftalık 54 saat çalışıyor.
Gündem Çocuk Derneği: Çocuk işçiliği arttı
Gündem Çocuk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Çocuk Hakları Merkezi Koordinatörü Ezgi Koman, özellikle son on yıldır çocuk işçiliğinin artış gösterdiğini söylüyor.
Koman’ın aktardığına göre dikkat çeken bazı veriler şöyle:
* Çocuk işçiliği, yoksulluk ve ekonomik sistemden kaynaklı olarak en çok Urfa, Şırnak, Ankara ve İstanbul gibi kentlerde yaygın.
* Çocukların çalışma saatlerinde son yıllarda artış söz konusu.
* Çocuk işçiler en çok tarım sektöründe çalıştırılıyor.
* Çocuklar en çok işe gidip gelirken yaşanan trafik kazalarında hayatını kaybediyor.
* Çocuk işçi cinayetleri ile ilgili bir yaptırımın yok, aileler ise işverenden para aldığı için dava açmaktan kaçınıyor.
DİSK: Mülteci çocuklar ucuz iş gücü olarak kullanılıyor
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyesi Müslüm Baran da, çocuk işçiliğinin önlenmesi açısından Türkiye’de ilgili kurumların yetersiz olduğunu dile getirerek, “Özellikle Mardin, Antep, Kilis ve Urfa gibi illerde son yıllarda Suriyeli mülteci çocuklar da hem hizmet hem de tarım sektöründe ucuz iş gücü olarak kullanılıyor” dedi.
Güncelleme Tarihi: 19 Eylül 2016, 12:26