Makale, derginin bugün satışa sunulan sayısında ‘Altın komplosu’; internet sitesinde ise ‘New York’taki dava Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı kızdırıyor’ başlığıyla yayımlandı.
Makalede Zarrab’ın ‘ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları ihlal ettiği’ yönündeki suçlamayı kabul ettiği, tanıklığı sırasında Halkbank ve Erdoğan’ın adını geçirdiği ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a rüşvet verdiğini itiraf ettiği belirtildi. Economist, Zarrab’ın 17 Aralık 2013’te yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla ilgili düzenlenen soruşturma kapsamında gözaltına alındığını ve Erdoğan’ın da bunu Gülen Cemaati’nin bir komplosu olarak nitelendirerek soruşturmayı yürüten savcı ve polisleri görevden aldığını ifade etti.
‘İDDİALAR, GÜLENCİLERE RAĞMEN DOĞRU OLAMAZ MI?’
Dergi, “Türkiye’de birçok kişi, Erdoğan’ın bu soruşturmanın arkasında Gülencilerin olduğu yönündeki görüşünü paylaşıyor. Ancak, bu soruşturmanın usulsüzlüklerle ilgili ortaya çıkardığı kanıtları göz ardı etme konusunda cumhurbaşkanları kadar istekli olanların sayısı ise çok daha az. ABD’de bir mahkeme salonunda ortaya çıkan dalavereler, Erdoğan için sıkıntı yaratma riski taşıyor”ifadelerini kullandı.
‘MEDYA ZARRAB’IN İFADELERİNİ SANSÜRLEDİ’
BBC Türkçe’nin tercümesine göre, makalenin devamında “Basın, rüşvet ve Erdoğan’ın talimatı itirafını sansürledi” denildi, “Cumhurbaşkanı şu ana kadar itibarının uğrayabileceği zararı, medyayı susturarak sınırlı tutmayı başardı. Zarrab’ın eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a 60 milyon dolardan fazla rüşvet verdiğini itiraf etmesinden ve Erdoğan’ın iki bankaya daha bu sisteme dahil olma talimatı verdiğini söylemesinden bir gün sonra ülkenin büyük gazetelerinin çoğunda ve devlete ait haber ajansında bu haber sansürlendi” ifadeleri kullanıldı.
‘CHP’NİN İDDİALARI YARIDA KESİLDİ’
The Economist, “Bir gün önce de, ana muhalefet partisinin lideri, Erdoğan’ın ailesini milyonlarca doları offshore hesaplara yatırmakla suçladığı sırada devletin haber kanalı bu konuşmanın canlı yayınını yarıda kesti. Esas risk altında olan ise Türk ekonomisi ve bankaları” yorumunu yaptı.
‘HALKBANK’A DEĞERİNİN İKİ KATI CEZA GELEBİLİR’
Nomura Bank’tan ekonomist İnan Demir ise dergiye demecinde, ‘mahkemede sanıkların suçlu bulunması halinde Halkbank’ın yaptırımların delinmesinde oynadığı iddia edilen rolden dolayı çok ciddi bir para cezasına çarptırılmasının muhtemel olduğunu’ söyledi. Demir, “Yaklaşık 5 milyar dolarlık bir cezadan bahsediyor olabiliriz” yorumunu yaptı. The Economist ise bu tahminin, bankanın piyasa değerinin neredeyse iki katına denk geldiğine dikkat çekti.
‘ERDOĞAN’IN ÜZERİNDEKİ TEK KONTROL GÜCÜ TL’
Dergi, Türkiye’nin ABD’deki mahkemeden çıkacak karara uymaktan başka seçeneği olmadığını ve para cezasını ödememesi halinde son bir yıl içerisinde dolar karşısında yüzde 10’dan fazla değer kaybeden lirada sert düşüşlerin görülebileceğini öne sürdü. Makale, bir bankacının “Şu aşamada, Erdoğan’ın gücü üzerindeki tek kontrol mekanizması lira” sözleriyle bitiyor. (Kaynak: BBC Türkçe)
Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2017, 17:34