Rusya, Kırım'a askeri müdahale kararı aldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kırım'a asker gönderme talebi meclisteki açık oylamanın ardından kabul edildi.

Rusya, Kırım'a askeri müdahale kararı aldı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kırım'a asker gönderme talebi meclisteki açık oylamanın ardından kabul edildi. Rusya Parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi (Duma) Başkanı Valentina Matviyenko'nun başkanlığında gerçekleşen oylamada kayıpsız 'evet' kararı çıktı.


PUTİN MÜDAHALE İZNİ İSTEMİŞTİ

Putin, parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi'ne (Duma) başvurdu ve Kırım'a askeri birlik yollanması için izin istedi. Putin, kararın gerekçesinde, Kırım'da yaşayan Rusya vatandaşlarının güvenliğinin tehlikede olmasını gösterdi. Putin bu talebe gerekçe olarak ise, Rusya'nın uluslararası anlaşmalardan doğan hakkını gösterdi.  

Putin'in Duma'ya yolladığı yazı şöyle:
 
"Ukrayna'da gittikçe ağırlaşan olağanüstü durumla ilgili olarak, Rusya vatandaşlarının yaşamlarına dönük tehdit nedeniyle, Rusya Silahlı Kuvvetleri güçlerinin, uluslararası anlaşmalara dayanarak Ukrayna'ya (Özerk Kırım Cumhuriyeti) yollanması için, Rusya Federasyonu Anayasası'nın G maddesi 1. bölüm 102. maddesine dayanarak, Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin Ukrayna topraklarında durumun toplumsal ve politik olarak normalleştirilmesine kadar kullanılmak üzere yollanması konusunu Federasyon Konseyi'ne iletiyorum."

RUSYA ASKER KULLANABİLİR Mİ?
Rusya’nın Kırım kenti Sivastopol’da büyük bir donanma üssü var. Bu üste Karadeniz filosu konuşlanmış durumda. Bazı Ukraynalılar Rusya’nın askeri gücünü harekete geçirmesinden endişe ediyor.  İki ülke arasındaki anlaşma uyarınca Rus askeri personeli, Ukrayna’nın onayı olmadan herhangi bir teçhizatı veya askeri aracı üsten çıkaramaz. Ukrayna Cumhurbaşkanı vekili Oleksandır Turçinov, Rus ordusunun Kırım’daki üslerinden çıkması durumunda bunun ‘askeri müdahale’ olarak değerlendirileceğini söyledi.
Rusya savunma yasaları ise, ülke dışındaki ‘Rus vatandaşlarının korunması’ için askeri harekata onay veriyor. Rus heyetlerin Kırım'da Rus pasaportu dağıttığı iddia ediliyor. Rusya’nın bölgeyi işgal için bu yasayı bir bahane olarak kullanacağına dair endişeler var.

REFERANDUM 30 MARTTA YAPILACAK
Bu arada Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin bağımsızlık ilan etmesi anlamına gelecek referandumunun daha önce ilan edilen 25 Mayıs tarihinden 30 Marta alındığı açıklandı. 27 Şubat günü Kırım’ın başkenti Simferopol’daki silahlı kişilerin bastığı parlamento tarafından görev başına getirilen Başbakan Sergey Aksenov, “Gelişmeler referandumun bir an önce yapılmasını gerektiriyor. Bu nedenle daha önce Kırım parlamentosu tarafından alınan kararla 25 Mayıs tarihinde yapılması öngörülen referandumun 30 Mart tarihinde yapılacağını ilan ediyorum” dedi. 

KIRIM HÜKÜMETİ YARDIM İSTEMİŞTİ

Ukrayna'nın özerk Kırım bölgesindeki Moskova yanlısı yeni lider kadrosu Rusya lideri Vladimir Putin'den barışa yardımcı olmasını istedi. Bir Kremlin yetkilisi, Sergiy Aksiyonov'un isteğinin "karşılıksız bırakılmayacağını" söyledi. ABD Başkanı Barack Obama bölgedeki askeri hareketliliğin ardından Moskova'yı müdahaleye karşı uyardı.

Ukrayna'nın Geçici Başbakanı Arseniy Yatsenyuk da Kiev'in "Rus provokasyonuna boyun eğmeyeceğini" vurguladı. Yatsenyuk bu açıklamayı Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in devrilmesinin ardından kurulan kabinesinin ilk toplantısında yaptı.

Kimliği bilinmeyen askeri üniformalı silahlı kişilerin dün gece Kırım'daki bir havaalanını daha ele geçirdiği haberleri geliyor. Dün de iki havaalanı ve iletişim merkezleri ele geçirilmişti. Ukrayna'nın geçici Cumhurbaşkanı Olexander Turçinov Rusya'yı Kırım'daki Karadeniz Filosuna takviye olarak yüzlerce asker ve askeri uçak göndermekle suçladı.

Moskova ise Kırım Körfezi'ndeki askeri hareketliliğin uluslararası anlaşmaları ihlal etmediğini ve havaalanlarının ele geçirilmesiyle ilgisi olmadığını savundu. Karadeniz Filosu'nun bölgedeki üslenmesini düzenleyen anlaşmaya göre Rusya'nın donanma üssü dışındaki askeri hareketliliği Ukrayna makamlarıyla koordine etmek zorunda. Kırım'daki başlıca Rusya yanlısı partinin lideri Aksiyonov bölge parlamentosunun geçen haftaki acil toplantısında Anatoliy Mohilyov'un yerine seçilmişti. Aynı oylamada parlamento Kırım'ın özerkliğini arttırılmasını öngören bir referandum yapma kararı da aldı.

Aksiyonov'un seçimi bölgesel parlamentoyla Kiev'deki yeni lider kadrosu tarafından onaylanmadı. Kırım başbakanları geleneksel olarak bölge parlamentosuyla uzlaşılarak Kiev tarafından atanıyor.

DAVUTOĞLU KIRIM'DA
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği Rezidansında Kırım Tatar Milli Meclisi eski Başkanı, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nu ziyaret etti.
Görüşmede Kırımoğlu, son olarak Kırım'da meydana gelen olaylarla ilgili Davutoğlu'na bilgi verdi. Görüşme sırasında, Kırım'daki olaylar ve bölgedeki son durum da ele alındı. Davutoğlu daha sonra Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov ile de bir araya geldi. Basına kapalı yapılan görüşmede, Ukrayna'daki gelişmelerle ilgili fikir alışverişinde bulunulduğu belirtildi.

TÜM KOMUTA AKSİYONOV'DA

Aksiyonov yaptığı yazılı açıklamada, "Rusya Federasyonu lideri Vladimir Putin'e Özerk Kırım Cumhuriyeti'ndeki barış ve huzura yardımcı olmak üzere yardım etmesi için çağrıda bulunuyorum" dedi. Aksiyonov "geçici olarak" bölgenin güvenlik denetimini de eline aldığını duyurdu. Aksiyonov, "Tüm komutanlar sadece benim emir ve talimatlarıma uyacak. Bunu reddedenleri istifa etmeye çağırıyorum" dedi.

RUSYA: KİEV, KIRIM'DAKİ DÜZENİ BOZMAK İSTİYOR
Rusya Dışişleri Bakanlığı resmi internet sayfasından yaptığı açıklamada, Kiev'de oluşan siyasi grupların Kırım'daki düzeni bozmak istediklerinisavundu. Dışişleri Bakanlığı, dün gece Kırım İçişleri Bakanlığı'nın Kiev'den gelen silahlı kişiler tarafından ele geçirilmek istendiğini ve bunun Kiev'de oluşan siyasi grupların Kırım'daki düzeni bozmak istediklerinin kanıtı olduğunu ifade etti. Yapılan yazılı açıklamada "Kiev'den bu tür talimatları verenlere durmalarını söylüyoruz. Kırım'da yaşananların sorumsuzca olduğunu düşünüyoruz." denildi.

ABD'DEN EKONOMİK TEHDİT

ABD Başkanı Barack Obama da Ruslar'ın bölgedeki askeri manevra haberlerinden büyük kaygı duyduğunu söyledi ve askeri müdahalenin "bedelleri olacağı" uyarısı yaptı. Beyaz Saray'da konuşan Obama Ukrayna'nın geçici yönetimine de "itidal" çağrısında bulundu.
Obama, "Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünün ihlali müthiş istikrarsızlaştırıcı bir adım olur ve bu Ukrayna, Rusya ya da Avrupa'nın çıkarına olmaz. Amerika Birleşik Devletleri Ukrayna'da herhangi bir askeri müdahalenin bedelleri olacağını göstermek için uluslararası toplumla dayanışma içinde olacaktır" dedi.
Obama ABD'nin tepkisinin ne olabileceğinden bahsetmedi. Ancak Washintgon yönetimi daha yakın ticari ilişkiler isteyen Moskova'nın bu talebini geri çevirerek ekonomik baskı yapabilir. Washinton Rusya'da Haziran'da yapılması planlanan G8 zirvesini boykot edebilir.

'RUSYA KIRIM'I TAMPON YAPMAK İSTİYOR'
The Times gazetesinin Ukrayna’daki gelişmelerin ele alındığı haberinde, Kırım’da parlamento binasının ve kamu binalarının silahlı kişiler tarafından işgal edilmesinin gövde gösterisi olarak yorumlandığı belirtildi. Avrupa’da “Yugoslavya’daki ile karşılaştırılabilecek korkunç bir kanlı savaşın hayaletinin dolaştığı”nı öngören İngiliz gazetesi, “Rus milliyetçiliğinden çekinen Kırım Tatarlarının ise Kırım’ın Rusya’nın kontrolüne geçmesine karşı olduğuna” dikkat çekti. Gazete, “Eğer anlaşmazlık, Rusya’nın Kırım’ı Ukrayna’dan ayırma girişimine kadar varırsa, etnik grupların karşı karşıya geleceği bir savaş patlak verir” diye yazdı.

The Guardian gazetesi, Güney Osetya ve Gürcistan örneğini vererek Kiev yönetiminin dikkatli davranması gerektiğini yazdı.  Kırım'ın başkenti Simferopol’de kamu binalarının "işgal edilmesini" Rusya özel timlerinin operasyon hazırlığında olduğunun göstergesi olarak yorumlayan Wall Street Journal ise, “Rusya Başkanının Avrupa’da potansiyel askeri anlaşmazlıkları körüklemek istediği yönünde hiçbir şüphe kalmadı” diye yazdı.

NEDEN KIRIM?
Kırım, Ukrayna'da Rusça konuşanların çoğunlukta olduğu tek bölge. 1954'te Sovyetler Birliği tarafından Ukrayna'ya verilen bölgede, Rusların yanı sıra Ukraynalılar ve Kırım Tatarları da yaşıyor.

Ukraynalıların çoğu, 1932-33 yıllarında yüz binlerce kişinin öldüğü 'Holodomor' olarak adlandırılan kıtlıktan Sovyetler Birliğini sorumlu tutuyor. Kırım Tatarları ise bazı Tatar liderlerin İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerle işbirliği yaptıkları gerekçesiyle yüz binlerce kişinin Orta Asya'ya sürülmesinin 'acısını' unutulmuş değil. 1990'larda geri dönüş hakkı elde etmelerine rağmen Kırım Tatarları özerk bölgede nüfusun sadece yaklaşık yüzde 12'sini oluşturuyor. / Evrensel

Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2014, 19:17
YORUM EKLE
YORUMLAR
mahmut demirkollu
mahmut demirkollu - 11 yıl Önce

rusların içgüdüsünde,işgal.terör,savaş diktatörlük kan vardır.Yakıp yıkmal korku salmak deşhet yaratmak eski ideolojisinin devamıdır..terör yaratarak başka ülkeleri de zayıflatmak prensipleirinin bir parçasıdır.Ayaklanmayı iyi bilir..Bu çağda bağımsız bir devletin iç karışıklığından yararlanaran toprağının bir kısmını işgal edip kendisine bağlıyor vede dünya buna mani olamıyor.Kırımda güvenoylaması hatalıydı,güvenoylamasını boykot etmek isteyenler aykırı oy kullanabilirdi..Kırım halkı hatasını ileride anlayacaktır.Rusya kırımı askeri us yapacaktır.Sonuçta iç karışıklıktan düşmanların yararlanmasına bu bir örnektir

SIRADAKİ HABER