Komünist Partisi, Sosyalist Parti, Yeşiller ve demokrasi güçlerinin çağrısı üzerine organize edilen “Cumhuriyet Yürüyüşü”ne katılmak üzere bugün başkent Paris’in Bastille, Nation, Republique, Voltaire meydanlarını dolduran milyonlarca kişi Charli Hebdo katliamını kınadı.
Öğleden sonra Republique Meydanı öylesine doldu ki, erişilemez hale geldi. Daha yürüyüş başlamadan, yürüyüşün bitiş noktası olan Nation Meydanı da doldu.
Paris bölgesinde trafiği düzenleyen elektronik tabelalarda da "Hepimiz Charlie'yiz" sloganı yer aldı.
Almanya, İngiltere, Belçika, Hollanda, İspanya, İtalya, Danimarka, olmak üzere 50 ülkeden devlet başkanının da katıldığı yürüyüş öncesinde Elisee Sarayı’nda Cumhurbaşkanı François Hollande taziyeleri kabul etti.
Saat 15'te başlayan yürüyüşün ön kortejinde kurbanların aileleri ve yakınları, onlardan sonra siyasi, sendikal ve dini sorumlular yer alırken, bunları kitle takip etti.
Eylemde üzerinde "Korkmuyorum" yazılı büyük bir kurşun kalem taşınması dikkat çekti.
Organizatörlerden gelen ilk açıklamaya göre Paris'teki yürüyüşe 1.3 ila 1.5 milyon kişi katıldı.
KÜRTLER YÜRÜYÜŞE KİTLESEL KATILDI
Fransa'daki Kürt organizasyonlar ve YPG Kobanê Komutanlığı'nın çağrısı ardından Kürtler, büyük yürüyüşe kitlesel katılım gösterdi.
Kürtler “2 yıl önce Sakine, Fidan, Leyla ve bugün de Charlie Hebdo” pankartı ve derginin editörü Stephane Charbonnier’in posteri ile yürüyüşe katıldı.
Yürüyüşe Müslüman temsilciler de katılarak yerlerini aldı. Yürüyüşten önce Müslüman Dini Bölgesel Konseyi, tüm müslümanları kitlesel olarak katılmaya çağırmıştı.
Ayrıca Yahudi ve Emeni toplumları ile Fransa'da yaşayan diğer halklar ve dini gruplar da yürüyüşe yoğun katılım gösterdi.
PARİS DIŞINDAKİ BÖLGELERDE 700 BİNİ AŞKIN KİŞİ YÜRÜDÜ
Paris'in dışında Fransa'nın diğer bölgelerinde de bugün yüzbinler alanlara çıktı. Lyon kentinde 200 bin kişi ile rekor düzeyde katılım sağlandı. Öyle ki telefon şebekeleri kilitlendi.
Güney batıdaki Bordeaux kentinde en az 100 bin, Marsilya ve Rennes kentlerinde 60'ar bin, merkezdeki Saint-Etienne'de 60 bin ve 110 bin nüfuslu Perpignan'da 40 bin kişi sokaklara çıktı.
Akşam saatlerine doğru Paris dışındaki bölgelerde eylemlere katılımın 700 bini aştığı bildirildi. Tüm yürüyüşlere Kürtler de kendi renkleri ile aktif katılım sağladı.
10 Ocak günü de Fransa genelinde yapılan sessiz yürüyüşlere 700 bini aşkın kişi katılmıştı.
OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK TEDBİRLERİ ALINDI
Bu Pazar günü Paris'teki yürüyüş sırasında ek olarak 5 bin 500 polis ve jandarma harekete geçirildi. Bunların sadece 2 bin 220'si büyük yürüyüşün güvenliğin görevlendirildi. 150 sivil polisi üst düzey şahsiyetlerin güvenliğinden sorumlu oldu.
Risk oluşturacak bireylerin tespiti için anti-kriminalite tugaylarından 20 ekip görev yaparken, binaların üzerine keskin nişancılar yerleştirildi.
Fransız makamlar, Elysee sarayında yapılan kriz toplantısı ardından Paris bölgesinde güvenliğin üst düzeyde tutulmaya devam edeceğini bildirdi.
Cumhurbaşkanı François Hollande, yürüyüş öncesi hükümet üyeleriyle yaptığı toplantıda "Paris bugün dünyanın başkentidir" dedi. Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da, "Gerçekten dünya özgürlükler yürüyüşü olacak" dedi.
François Hollande, 1990'da ırkçılık karşıtı bir gösteriye katılan sosyalist François Mitterande ile birlikte Fransız Cumhuriyeti'nin halkla birlikte yürüyen ikinci Cumhurbaşkanı oldu.
TÜM DÜNYADAN 56 YÖNETİCİ KATILDI: HEPSİ OTOBÜSLERE BİNDİRİLDİ
Bugünkü yürüyüşe dünya ülkelerinden, 44'ü devlet ve hükümet başkanı olmak üzere 56 yönetici katılırken, uluslararası örgütlerden 12 yönetici ve tüm Avrupa kurumlarının başkanları hazır bulundu.
Yürüyüşün dikkat çeken yönlerinden biri, dünya yöneticilerinin önceliğe yer verilmeden otobüse bindirilerek eylem yerine taşınmaları oldu.
Yöneticiler otobüse binebilmek için sırada beklemek durumunda kaldılar. Bu da alışılmışın dışında bir görüntü oluşturdu.
Yürüyüşe katılanlar arasında Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Adalet Bakanı Eric Holder, Türk Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ürdün Kralı ve Kraliçesi, Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Tunus Başbakanı Mehdi Cuma da yer aldı.
Katılanlar arasında basın ve ifade özgürlüğünü baskı altına alanlar ile DAİŞ'e destek veren ülkelerin yöneticilerinin de yer alması tepki konusu oldu. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü RSF, yürüyüşte basın ve ifade özgürlüğünü baskılayan ülke liderlerinin yer aldığını belirtti. RSF, Mısır, Rusya, Türkiye, Cezayir ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni örnek gösterdi.
BRÜKSEL'DE 15 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ
Diğer ülkelerde de bugün paralel olarak yürüyüşler düzenlendi. Belçika'nın başkenti Brüksel'de nefrete karşı en az 15 bin kişi yürüdü. "Je suis Charlie" yazılı pankartların taşındığı yürüyüşe siyasi şahsiyetler, gazeteciler ve sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı.
Güncelleme Tarihi: 12 Ocak 2015, 14:42