Libya'da savaş kızışıyor, 'ÖSO Trablus'ta' iddiası yalanlandı

Libya'daki iç savaşta çatışmalar şiddetlendi. Hafter güçlerinin Trablus havalimanına giden yolu ele geçirdiği öne sürülürken, başkente yaklaşık 40 kilometre mesafedeki Zaviye limanının kapatılabileceği açıklandı. Suriye Milli Ordusu birliklerinin Trablus hükümetine destek için gönderildiği iddiası ise yalanlandı.

Libya'da savaş kızışıyor, 'ÖSO Trablus'ta' iddiası yalanlandı
Türkiye’nin iç savaşta Trablus hükümetine destek olmak için asker göndermeyi planladığı Libya’ya Suriye’de savaşan silahlı militanların gönderildiği iddiası yalanlandı. Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti, sosyal medyada yayınlanan görüntülerin ‘sahte olduğunu’ duyurdu. Bazı militanlarının ‘Türkiye’den kalkan uçaklarla Libya’ya gönderildiği’ iddia edilen Suriye Milli Ordusu (SMO- eski ÖSO) da görüntülerin gerçek olmadığını savundu.

Sosyal medyada yayılan görüntülerde, SMO mensubu olduğunu bazı militanların Libya’da olduğu iddia ediliyor. Görüntülerdeki silahlı kişiler, iç savaşın diğer tarafı olan General Halife Hafter’e karşı savaşmaya geldiklerini söylüyor ancak Hafter’in adını unutarak birbirlerine soruyorlardı.

BLOOMBERG: SURİYE’DE SAVAŞAN TÜRKMENLER GİDECEK

Amerikan haber sitesi Bloomberg ise Suriye’deki Türkmen militanların Libya’ya gönderileceğini yazdı. Ankara ve Trablus’taki iki üst düzey yetkiliye dayandırılan haberde, ‘Suriye’de Türkiye’yle savaşan Türkmen isyancı grupların çok kısa süre içinde Trablus hükümetine destek için konuşlandırılacağı iddia edildi. Libyalı yetkili, hükümetin başta bu tür bir konuşlanmaya karşı olduğunu ama Hafter güçlerinin Trablus’a ilerleyişi karşısında öneriyi kabul ettiğini söyledi.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin Direktörü Rami Abdülrahman da, Suriye’deki farklı gruplardan yaklaşık 500 Türkmen savaşçının Libya’ya gönderilmek üzere seçildiğini öne sürmüştü.

ÇATIŞMALAR ŞİDDETLENDİ: ZAVİYE LİMANI KAPATILABİLİR

Öte yandan, Hafter’in ordusunun Tobruk merkezli hükümet adına Trablus’a ilerleyişi sürüyor. Libya’nın devlet petrol şirketi NOC, yakındaki çatışmalar nedeniyle Trablus’a yaklaşık 40 kilometre uzaktaki Zaviye’de bulunan bir petrol rafinerisinin tahliye edilmesinin ve bu kentteki limanın kapatılmasının gözden geçirildiğini açıkladı. Şirket, El Şarara petrol sahasının da kapatılabileceğini açıkladı. Zaviye, petrol zengini ülkenin şu an işleyen en büyük rafinerisi.

HAVALİMANI MUAMMASI

Hafter güçleri, Trablus Havaalanı’na giden yolların tümünde kontrolü ele geçirdiklerini de savunuyor. Trablus yönetimiyse havaalanı çevresindeki çatışmaları doğrulamakla birlikte kontrolü kaybettikleri iddiasını yalanladı.

İç savaşın kızıştığı bir dönemde Türkiye’nin Libya’ya asker gönderme tartışmaları meclise taşınmadan önce, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan da bir açıklama var. Akar, Suriye’nin İdlib vilayeti sınırına ziyaretinde, Türkiye’nin Libya’ya askeri yardımına ilişkin “Bu konuda bize bir görev verilirse yapmaya hazırız” dedi. Akar, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’yle anlaşmaya ilişkin de, “İki tarafın da egemenlik, bağımsızlık hakkı var. Bu mutabakat muhtırası ile ilgili üçüncü tarafların yapması gereken tek şey var o da alınan bu karara saygı duymak” diye konuştu.

KIBRIS’TAN HAMLE

Türkiye’nin Libya’ya yaptığı deniz sınırı anlaşması ve iç savaşta Trablus hükümetine destek için asker gönderme planı karşısında, Tobruk hükümetinden ve Kıbrıs’tan da dikkat çekici bir diplomatik bir hamle geldi. Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ile Kıbrıs Rum yönetiminin Meclis Başkanı Demetris Syllouris Bingazi’de biraraya geldi. İsa “Türkiye’nin Libya’ya asker göndermesinin kabul edilemez olduğunu” söylerken, Syllouris de Ankara’nın Trablus merkezli hükümetle imzaladığı Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası’nı kınadı.

NE OLMUŞTU?

Petrol zengini bir aşiretler ülkesi olan Libya, 41 yıllık Muammer Kaddafi diktatörlüğünün 2011’de devrilmesinden bu yana istikrar bulabilmiş değil. Trablus’taki BM destekli hükümet birlik sağlayamazken, doğudaki hükümeti destekleyen Hafter’in çoğu eski Libya askeri olan ordusu nisan ayında Trablus’a savaş açtı.

Mısır ve Birleşik Arap Emirleri’nden destek alan Hafter’in taaruzu büyük ölçüde yavaşlasa da, taraflar karşılıklı olarak silahlanırken gerilim de son günlerde yeniden tırmanmaya başladı. Son olarak Türkiye’nin Trablus hükümetiyle imzaladığı deniz sınırı anlaşması da gerilim yarattı. Hafter’in Rus paralı askerlerince de desteklendiği iddiası ise Kremlin tarafından doğrulanmış değil. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 30 Aralık 2019, 15:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER