IŞİD lideri Ebu Bekir Bağdadi’ye geçen ay örgüt içinde yapıldığı belirtilen darbe girişimi konusunda yeni iddialar ortaya atıldı. The Guardian gazetesinin görgü tanıklarına ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Bağdadi’ye karşı ayaklananlar çoğunlukla Tunuslu yabancı savaşçılardı. Bu kişilere, Cezayirli ve Faslı savaşçıların da katıldığı iddia edildi.
‘ÇOK İNSAN ÖLDÜ’
Darbe girişiminin, şu an SDG’nin Irak sınırında operasyon düzenlediği Bagoz köyünün hemen yakınındaki Keşma’da eylül ayında yaşandığı belirtiliyor. Haberde, taraflar arasındaki çatışmanın iki gün sürdüğü, sonuç olarak Bağdadi’nin korumalarının üstün geldiği ve yabancı savaşçıların idam edildiği bilgisi yer alıyor. The Guardian’ın tanıklarından biri, IŞİD bölgesinden kısa süre önce kaçan 53 yaşındakş Jumah Hamdi Hamdan isimli bir Suriyeli. Hamdan, Bağdadi hakkında, “Kendi gözümle gördüm. Keşma’daydı ve onu eylül ayında yakalamaya çalıştılar. Çok sert bir çatışma çıktı, evlerin arasında tünelleri vardı. Çoğunluğu Tunusluydu ve çok insan öldü” dedi.
‘KIRMIZI OPEL’E BİNİYORDU’
Görgü tanığı, Bağdadi’nin ve korumalarının altı ay boyunca bölgede kaldığını söyleyip, “Çok dikkat çekmemeye çalışıyor ve kasabada onlarla gezmiyordu ama hepimiz nerede olduklarını biliyorduk. Eski bir kırmızı Opel araba kullanıyordu” ifadelerini kullandı. Hamdan IŞİD liderinin bu olaydan sonra Bagoz’a, oradan da ocak ortasında çöle kaçtığını öne sürdü. SDG kaynakları da bu iddiayı destekledi. The Guardian’ın Bagoz cephesinde konuştuğu bir SDG komutanı, IŞİD’in ‘yabancı savaşçılar lejyonu’ndan Cezayirliler ve Faslılar dahil diğer militanlarının da darbe girişimine katıldığını söyledi; “Eylül ortalarında başladı ve onu öldürmek veya yakalamak yönünde çok ciddi bir girişimdi” dedi.
IŞİD, darbe girişiminin beyni olduğu düşünülen üst düzey yabancı savaşçılardan Ebu Muaz el Jazairi’nin kellesine ödül koymuş durumda.
İNGİLİZ GAZETECİ HAYATTA OLABİLİR
Öte yandan, SDG’nin söz konusu bölgedeki operasyonu devam ediyor. Örgütün Suriye’deki bu son kalesini savunmak için sert çatışmaları göze aldığı, SDG’nin ise son olarak 41 mevziyi aldığı belirtiliyor. IŞİD’in İngiliz gazeteci John Cantlie gibi rehinelerini de pazarlık aracı olarak bölgede mağaralarda tutma olasılığı üzerinde duruluyor. (Dış Haberler)
Güncelleme Tarihi: 13 Şubat 2019, 09:34