Irak Bakanlar Kurulu’nun Türkiye’den yaklaşık 100 milyon dolar değerinde Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) alımı için bütçe ayırdığı iddia edildi.
Türkiye’nin Irak’a bu satışı yapması durumunda Ankara, Azerbaycan dışında ilk kez bir komşu ülkeye SİHA satmış olacak.
TRT Haber’e görüş veren Savunma Politikası Analisti Hakan Kılıç, bu satışın Afrika veya Avrupa ülkelerine SİHA satışından çok daha farklı politik ve askeri yönleri olduğunu belirtti.
"Sıradan savunma ürünü ihracatı gibi göremeyiz"
SİHA satışının sıradan bir ihracat gibi görülmemesi gerektiğini bildiren Kılıç, bu satışın Azerbaycan ile yapılan İHA satışından farklı olduğunu kaydetti:
“Bunu sıradan bir ülkeye, alıştığımız şekilde sıradan savunma ürünü ihracatı gibi göremeyiz. Bildiğiniz üzere Bayraktar TB-2 daha önce komşumuz Azerbaycan’a satıldı. Ancak dost ve kardeş ülke Azerbaycan’ın komşu olarak görmek doğru değil. Azerbaycan uzak da olsa alırdı, satabilirdik. Dostluğumuzun komşulukla ilgisi yok kan bağı var. Dolayısıyla aslında Türkiye eğer gerçekleşirse ilk kez gerçek bir komşu ülkeye SİHA satmış olacak.”
"Demek ki Irak’ın bize karşı kullanma ihtimalini düşünmüyoruz"
Komşu ülkelere silah satışının zor olduğunu belirten Kılıç şu ifadeleri kullandı:
“Bunun sebebi komşularımızın SİHA teknolojisinde ileri olması ve örneğin TB-2’yi kopyalama riskleri değil... Komşu ne demek? Size en yakın ülke demek. Dolayısı ile size karşı kullanma riski var. Bu bir SİHA. Uzun menzilli bombardıman uçağı değil.
Demek ki Irak’ın bize karşı kullanma ihtimalini de düşünmüyor güveniyoruz ki bu çok önemli. Bu bizi ayrı bir konuya daha götürüyor. Ankara ile Bağdat’ın Irak kuzeyindeki harekatlar sebebiyle kimi zaman sancılı dönemler geçirdiğini biliyoruz. Satış ihtimali bu dönemin de geride kaldığı izlenimi doğuruyor.