Haniye'den İsrail'e: Ailemi hedef almanız tutumumuzu değiştirmez

Hamas lideri Haniye, Gazze'de kız kardeşinin öldürüldüğü İsrail saldırısına ilişkin olarak, "Eğer ailemi hedef almanın tutumumuzu değiştireceğini düşünüyorlarsa hayal görüyorlar" dedi.

Haniye'den İsrail'e: Ailemi hedef almanız tutumumuzu değiştirmez

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne saldırıları, gece saatlerinde de devam etti. İsrail güçleri, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan Beyt Lahiya kentinde bir eve saldırı düzenledi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın aktardığına göre, İsrail'in saldırısında en az üç kişi hayatını kaybetti, 12 kişi yaralandı. İsrail ordusunun Gazze'nin birçok bölgesinde saldırılarını sürdürdüğüne işaret edilen haberde, saldırılarda kuzeydeki Gazze ile güneydeki Refah kentinde birçok evin yerle bir olduğu vurgulandı. Uluslararası Adalet Divanı (UAD) mayıs ayında verdiği kararda, İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarını derhal durdurmasına hükmetmişti. İsrail'in saldırıları bu karara rağmen devam ediyor. 

HAMAS: KÖTÜ NİYETLİ PLANLAR 

Hamas ve Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye de İsrail'in 'savaş sonrası Gazze' planı ve Haniye'nin kız kardeşi Zahr Abdusselam Haniye'nin de öldüğü saldırı hakkında açıklama yaptı.

AA'nın aktardığına göre, Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, 'Gazze Şeridi'ndeki canice saldırılar sonrası için Filistin halkının siyasi geleceğiyle ilgili İsrail hükümetinin ve ABD yönetiminin planları' için 'faşist İsrail hükümetinin başarısızlık ve hayal kırıklığı yolunu takip etmedeki ısrarı' ifadeleri kullanıldı.  Açıklamada, "Bu kötü niyetli planlar, Filistinlilerin kararlılığı ve iradesi karşısında uygulamaya konacak bir yol bulamayacak. Filistin halkının kaderi ve bu canice saldırıların yenilgiye uğratılmasından sonra Gazze Şeridi'nin geleceği, Filistin halkımız tarafından belirlenecek, başkası tarafından değil" denildi.

Hamas lideri Haniye de İsrail'in Gazze'ye saldırısında aralarında kız kardeşinin de olduğu 10 kişinin ölümünün ardından yaptığı açıklamada, Gazze'de ateşkes sağlanmasını ve İsrail'in saldırılarına son verilmesini garanti etmeyen hiçbir anlaşmanın 'anlaşma olmadığını' söyledi. Açıklamada, "Eğer ailemi hedef almanın tutumumuzu ya da direnişimizin tutumunu değiştireceğini düşünüyorlarsa hayal görüyorlar" denildi.

HAMAS HEYETİ MOSKOVA'DA: RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Hamas'ın Uluslararası İlişkiler Ofisi Başkanı Musa Ebu Merzuk başkanlığındaki heyetin de dün başkent Moskova'da temaslarda bulunduğu bildirildi. Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Merzuk, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Orta Doğu ve Afrika Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ile bir araya geldi.

Gazze Şeridi'ndeki durumun ele alındığı görüşmede, Rus tarafı, '7 Ekim 2023'te saldırılar esnasında ele geçirilen 2 Rus vatandaşı dahil esirlerin acilen serbest bırakılması gerektiğini' vurguladı. Filistinliler arasındaki birliğin yeniden tesis edilmesi konusu hakkında görüş alışverişinde bulunulduğu görüşmede, Bogdanov, 'Filistin'de önde gelen siyasi güçler ile hareketleri arasında Filistin Kurtuluş Örgütü platformunda birliğinin sağlanmasını ileride desteklemeye devam edeceklerini' belirti.

GALLANT, ABD'Lİ MEVKİDAŞI AUSTIN İLE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD ziyareti kapsamında mevkdaşı Lloyd Austin ile bir arya geldi. İkilinin gündeminde, Gazze'nin yanı sıra Lübnan sınırında Hizbullah'la yaşanan karşılıklı saldırılar ve tırmanan gerilim de vardı. Austin, ABD'nin 'İsrailli ve Lübnanlı ailelerin, sınırın her iki yakasındaki evlerine dönmesine izin verecek diplomatik bir anlaşma yolunda ivedi çalışmalar yürüttüğünü' ifade etti. 

Austin, Gallant ile ABD Savunma Bakanlığı'ndaki (Pentagon) görüşmenin öncesinde yaptığı açıklamada, "Hizbullah'ın provokasyonları, İsrail ve Lübnan halklarını istemedikleri bir savaşın içine çekiyor. Böyle bir savaş Lübnan için felaket olur; masum İsrailli ve Lübnanlı siviller için de yıkıcı olur" ifadelerini kullandı. Austin, gerilimin daha fazla tırmanmaması için açık ara en iyi yolun diplomasi olduğunu belirtti.

GALLANT'TAN 'ASKERİ HAZIRLIK' AÇIKLAMASI: OLASI HER SENARYODA...

Gallant da Pentagon'da yaptığı açıklamada, Austin ile 'askeri hazırlığı' ele alacaklarını söyledi. İsrail Savunma Bakanı, "Anlaşmaya varmak için yakın çalışma yürütüyoruz ama olası her senaryoda hazırlığı da ele almalıyız" diye konuştu. Gallant, ayrıca İsrail ve ABD arasındaki yakın savunma bağlarını ve anlaşmazlık olan alanları ele alacaklarını anlattı. 

Güncelleme Tarihi: 26 Haziran 2024, 04:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER