Halep'te tahliyeler devam etti

Halep’ten cihatçıların ve ailelerinin tahliyesine devam edildi. Sabah 2 bin militan ve ailelerini taşıyan 25 otobüsün bölgeden ayrıldığı açıklandı.

Halep'te tahliyeler devam etti
 Halep’in doğu kesimlerinden cihatçı militanların ve ailelerinin tahliyesine  devam edildi. Sabah 2 bin militan ve ailelerini taşıyan 25 otobüsün daha bölgeden ayrıldığı belirtildi.

RİA Novosti’ye bilgi veren bir kaynak, “Otobüsler militanlar, kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere neredeyse 2 bin kişiyi taşıyordu. İçlerinden bazıları, Halep’te kalmak istediklerini söyledi” dedi. Halep’ten önceki gece de yaklaşık 400 militan ve aileleri tahliye edilmişti. 

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin verdiği bilgiye göre pazar gece yarısından bu yana en az 65 otobüs ile yaklaşık 3 bin 500 kişi Halep'in doğusundan tahliye edildi. BM ise yaklaşık "50 otobüs" diye bildirdi.

Birleşmiş Milletler de, Doğu Halep’ten ambulanslar ve otobüslerle tahliye işleminin yeniden başladığını doğruladı.

SURİYE DEVLET TV: Şİİ KÖYLERİNDEKİ TAHLİYE OTOBÜSLERİ HALEP'E ULAŞTI

Diğer yandan Suriye devlet televizyonu da Halep'in doğusundaki cihatçıların ve sivillerin tahliyesi karşılığında İdlib'de cihatçıların kuşatması altındaki Fua ve Kefraya adlı Şii köylerinden yola çıkan 10 tahliye otobüsünün Halep'e ulaştığını bildirdi.

Suriye hükümetine bağlı silahlı güçler daha önce, Halep’teki tahliyelerin başlayabilmesi için İdlib bölgesinde Şiilerin çoğunlukta yaşadığı Foah ve Kefraya köylerinde yaşayanların bölgeden ayrılmasına izin verilmesini talep etmişti. Bu bölgedeki el Kaide bağlantılı el Nusra militanları Foah ve Kefraya’daki tahliye için giden en az beş otobüsü yakmış, bu nedenle Doğu Halep’teki tahliyelerde durdurulmuştu.


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin tahliye operasyonunu BM’nin gözetiminde yapılması önerisini tartışmıştı. Konsey’de oylamanın ise bugün yapılması bekleniyordu.  

HALEP’TEN  SONRA NE OLACAK?

Militanların 2012’den beri kontrol ettikleri Suriye’nin ikinci büyük kenti Halep’ten tahliyelerinin ardından neler yaşanacağı da tartışılıyor. Militanlar, el Nusra, Ahrar’uş Şam gibi cihatçı örgütlerin kontrolündeki İdlib’e taşınıyor. Bir kısmı ise Türkiye sınırına kurulan kamplara alınacak. AKP Hükümeti kampların “siviller” için olduğunu ileri sürüyor. 

Öte yandan basına yansıyan tartışmalarda Halep’ten ayrılan kimi militan gruplarının Fırat Kalkanı operasyonuna katılacağı ve eğer el Bab IŞİD’den alınabilirse operasyonun Suriye Demokratik Güçlerinin (SGD) elindeki Menbic ve Rojava’ya yönelebileceği belirtiliyor. 

‘FIRAT KALKANI HALEP İÇİN TEHDİT’

Hükümete yakın el Masdar haber sitesi ise Suriye ordusunun Halep sonrası hedefinin militanların toplandığı İdlib olmasının “mantıklı” olacağını ancak bunun için Suriye ordusu ve müttefiklerinin “isyanın kalbi” olan İdlib için büyük hazırlık yapması gerekeceğini yazdı. Haberde ayrıca, “Türkiye destekli Fırat Kalkanı güçleri ve IŞİD hala Halep’in doğusunu tehdit ediyorlar, Fetih Ordusu (el Nusra öncülüğündeki cihatçı ittifakı) da kentin güneyi ve batısı için bir tehdit” denildi.

Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2016, 10:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER