Dizayi: Türk askeri Irak hükümetinin bilgisi dahilinde bölgede

Irak Kürdistan Bölgesİ Yönetimi Hükümeti Sözcüsü Dizayi, Başika ve Duberdan kamplarının Irak merkezi hükümeti ve Savunma Bakanlığı’nın bilgisi ve rızası dahilinde kurulduğunu belirtti.

Dizayi: Türk askeri Irak hükümetinin bilgisi dahilinde bölgede

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, Türkiye askerlerinin Irak’taki askeri varlığına ilişkin açıklama yaptı.

Dizayi, hükümetin resmi internet sitesine yaptığı açıklamada, “Terör örgütü IŞİD’in saldırılarının yoğunluk kazanmasından sonra uluslararası koalisyon güçlerinin yanı sıra birçok ülke Kürdistan bölgesi ve Irak’a askeri yardım, güçlerin eğitilmesi ve donatılması konusunda destek sundu. Bu çerçevede Irak federal hükümeti ve Savunma Bakanlığının bilgisi ve rızası doğrultusunda Musul kentine yakın Başika ve Duberdan bölgelerinde Musul polisi ve gönüllü güçlerin eğitimi için iki kamp kuruldu” dedi.

Kürdistan hükümetinin söz konusu kampların kurulması sürecine yardım edip kolaylık sağladığını belirten Dizayi, “Bu çerçevede Türk askeri uzmanlar da her iki kampta Musul polisi ve gönüllü güçlere askeri eğitim vermeye başladı” dedi.

Türkiye askerlerinin konuşlandığı kampların Irak Savunma Bakanı tarafından da ziyaret edildiğini belirten Dizayi, “Bu gelişmelerin dışında Kürdistan Başkanlığı ve hükümeti başka bir programdan haberdar değildir” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Irak ordusunun Haziran 2014’te ağır silahlarını da geride bırakarak Musul’dan ayrılması üzerine IŞİD kenti ele geçirmişti.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) 5 Aralık 2015’te Musul yakınlarındaki Başika kampına asker göndermişti.

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi Türkiye’nin askerlerini Başika’dan tamamen çekmemesi halinde askeri operasyonu düşünmek zorunda kalacaklarını açıklamıştı.

Irak Parlamentosu Güvenlik Komisyonu Başkanı Hakim el-Zamili, Türkiye’yi “işgalci” olarak nitelemiş, askerlerin sınır dışına çekilmesi çağrısında bulunmuştu.

Türkiye’nin Irak’ın egemenliğini hedef aldığını söyleyen Zamili, Irak Hava Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçaklarının, Türkiye askerlerini vurmak için, Irak Başbakanı Haydar El-İbadi’den talimat beklediğini söylemişti.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Türkiye askeri birliğiyle ilgili, “Sayısı 1 Alay civarında olan Türk askeri birliğinin yanındaki tank ve silahlarla Irak güçlerini eğitme gerekçesiyle izin almadan ülke topraklarına girdiğini öğrendik ve Bu Irak’ın egemenliğine karşı riskli bir ihlaldir” açıklamasını yapmıştı.

Irak Meclisi, “Türkiye askerinin ‘işgalci güçler’ sayıldığı ve Irak topraklarından çıkarılması için gerekenlerin yapılması” kararını almıştı.

Başbakan Numan Yardımcısı Kurtulmuş, “Türkiye’nin Irak’taki askeri varlığı işgalci amaçla orada değil, Türkiye bunun tartışma konusu yapılmasına müsaade etmeyecek” demişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Meclisinin TBMM’de yenilenen tezkerenin tekrar kabul edilmesinden sonra yaptığı açıklamayı “iyi niyetli bulmadıklarını” söylemişti.

Başbakan Binali Yıldırım ise, Irak Meclisinin kararıyla ilgili, “Irak hükümeti, Bağdat ne söylerse söylesin, bölgedeki DEAŞ’la mücadele için, bölgedeki demografik yapının zorla değiştirilmemesi için Türk varlığı orada kalmaya devam edecek” dedi.

ABD öncülüğündeki IŞİD’e karşı koalisyon güçleri Sözcüsü John Dorrian ise, yaptığı açıklamada, Irak’a koalisyona bağlı gelecek yabancı güçlerin ülke hükümetinin onayı dahilinde orada bulunması gerektiğini söyleyerek, Musul yakınındaki Başika’da yerel güçleri eğitim amaçlı bulunan Türkiye askerlerinin koalisyonun parçası olmadığını açıklamıştı.

Irak, Türkiye’nin Irak toprakları ve iç işlerine müdahale ettiğini belirterek, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) acil toplanmaya çağırdıklarını açıkladı.

Güncelleme Tarihi: 07 Ekim 2016, 17:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER