“Gözlemcilere ilişkin karar tasarısına, Suriye Cumhurbaşkanı’nın müttefiki olan ve Güvenlik Konseyi’nde veto hakkının bulunan Rusya’nın karşı çıkması kaygılarının bulunduğunu” kaydeden BBC News, Suriye ihtilafının başladığı 2011 yılından bu yana altı karar tasarısını veto ettiğini anımsattı.
Fransa’nın ise, Cuma akşamı Halep’teki kötüleşen insani krizden “alarm” duyduğunu belirten bir taslak ilettiğine dikkat çekilirken de, taslakta Halep’te “on binlerce” insanın tehlikede olduğu belirtilirken Halep’teki tüm doktor, hastane ve ambulansların korunması talebine yer verildiğinin altı çizildi.
Bu arada, BBC News, haberinde Halep’ten tahliye planının Cuma günü çöktüğünü ancak bugün erken saatlerinde yeni bir mutabakata varıldığı bilgelerinin alındığına dikkat çektiği haberinde, Uluslararası Kızılhaç sözcüsü Elodie Schindler’ın “Doğu Halep’ten insanların tahliyesini yeniden başlatmak için hazırlanıyoruz” derken, tahliye çalışmalarının Pazar sabahı başlaması umudunu da dile getirdiğini aktardı.
Haberde “Syrian Relief” adlı insani yardım örgütünün başkanı Munir Hakimi’nin ise, örgütünün tahliye edilecek sivilleri almak için Suriye-Türkiye sınırında beklediğini açıklamasına da yer verildi.
RUSYA HALEP’E GÖZLEMCİ GÖNDERİLMESİNE PEK SICAK BAKMIYOR
Suriye’ye gözlemci gönderilmesi önerisine Rusya’dan açıklama geldi. BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin, Halep'ten tahliyelerin izlenmesi için Suriye'ye uluslararası gözlemci gönderilmesinin haftalar alacağını söyledi.
Gazetecilere konuşan Vitali Çurkin, Batı'nın “insani felaket” olarak nitelediği durumun izlenmesi için Halep'e gözlemci gönderilmesi çağrılarına yanıt verdi. Çurkin "Gözlemcilerin gönderilmesi haftalar alabilir. Gözlemciler ne yaptıklarını, neyi gözlemlediklerini ve bu tür şeylerin nasıl gözlemlenmesi gerektiğini bilen eğitimli insanlar olmalı. Bunları 2-3 günde yapabileceğimizi düşünmek gerçekçi değil" ifadelerini kullandı.
Güncelleme Tarihi: 19 Aralık 2016, 15:08