2 Eylül 2015'te ailesiyle birlikte Bodrum'dan Yunanistan'a geçmeye çalışan Kobanili çocuk Alan Kurdi, annesi ve kardeşleriyle birlikte batan botta hayatını kaybetmişti.
Barcelona'da düzenlenen törene Alan Kurdi’nin ailesi de katıldı.
Alan Kurdi'nin adını bir gemiye veren Sea-Eye bugüne kadar 14 bin 395 kişiyi kurtardı.
Sea-Eye tarafından konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada, “Professor Albrecht Penck” adlı geminin isminin “Alan Kurdi” olarak değiştirildiği belirtildi.
Sea-Eye Sözcüsü Gorden Isler, bu isim değişikliği ile Akdeniz’deki sığınmacılar hakkında yürütülen tartışmalarda, konunun özünün insanlar olduğuna dikkat çekmek istediklerini vurguladı.
Isler, “Konumuz her gün Akdeniz’de boğulan insanlar ve onların yakınlarının yaşadığı bitmek bilmeyen acı” dedi.
Törende konuşan Alan Kurdi'nin babası Ebdul Kurdi, “Kurtarma gemisine çocuklarının adının verilmesinden memnuniyet duyduk. Alan Kurdi'nin görüntüsünün hiçbir zaman unutulmaması gerekiyor. Acımızı yakınlarını denizde kaybeden çok insan paylaştı” ifadelerini kullandı.
Törene, Baleria Toplumsal İşler Bakanı ve Mallorca Belediye Başkanı'nın yanı sıra çok sayıda yetkili ve kurum katıldı.
Ne olmuştu?
2 Eylül 2015'te Bodrum'dan Yunanistan'a Alan Kurdi ve ailesini taşıyan şişme bot devrilmişti. Botun devrilmesi sonucu Alan Kurdi, annesi ve kardeşiyle birlikte 3 Suriye'li çocuk daha hayatını kaybetmişti.
Muhabir Nilüfer Demir tarafından çekilen Alan Kurdi'nin sahile vuran cansız bedeninin fotoğrafı dünyada hızlı bir şekilde yayılmıştı. Fotoğrafın gündeme oturmasıyla birlikte uluslararası toplumda mülteci krizine yönelik daha büyük bir hassasiyet oluştu.
2015 Sonbaharında, Michael Buschheuer, ailesi ve arkadaşları tarafından kurulan Sea-Eye, kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Kuruluş, Avrupa'ya tehlikeli sular üzerinden sığınmaya çalışanları kurtarmayı amaçlıyor.