ABD'de Başkan Donald Trump'ın destekçilerinin seçim sonuçlarının tasdiklenmesini engellemek için Kongre binasını basmasının ardından, aralarında Exxon, Pfizer ve Toyota'nın da bulunduğu 14 bin şirketi temsil eden bir iş dünyası grubu 'Trump'on bir an evvel görevden alınması' çağrısı yaptı. ABD Ulusal Üreticiler Birliği'nin (NAM) açıklamasında, Trump'ın iktidarı elinde tutmak için şiddeti kışkırttığı vurgulandı.
MIKE PENCE'E ÇAĞRI
NAM Başkanı Jay Timmons'ın yaptığı açıklamada "Trump, iktidarı elinde tutma girişiminde şiddeti kışkırttı. Onu savunan herhangi bir seçilmiş lider Anayasa'ya ettikleri yemini ihlal etmiş ve anarşi lehine demokrasiyi reddetmiş olur" denildi. Açıklamada, "Kongre'den tahliye edilen Başkan Yardımcısı Mike Pence, anayasanın 25'inci ek maddesini demokrasiyi muhafaza etmek adına kullanmak için kabineyle birlikte çalışmayı ciddi ciddi düşünmeli" ifadeleri kullanıldı.
Söz konusu madde, başkanın görevini yerine getiremediği durumlarda yetkilerini kısa süreliğine başkan yardımcısının devralmasını öngörüyor.
'YASADIŞI GİRİŞİMLERİN SONUCU'
Business Roundtable isimli, ABD'nin en büyük şirketlerinden bazılarının CEO'larından oluşan birlikten yapılan açıklamadaysa, "Ülkenin başkentinde devam eden kaos, demokratik bir seçimin meşru sonuçlarını tersine çevirme yönündeki yasadışı girişimlerin bir sonucudur" denildi. CEO'lar, Trump'ı ve ilgili bütün yetkilileri 'iktidarın barışçıl devri'ni kolaylaştırmaya ve kaosa son vermeye çağırdı.
'İKTİDARI BARIŞÇIL ŞEKİLDE DEVRETMEKLE SORUMLU'
JPMorgan Chase CEO'su Jamie Dimon'dan da, "Seçilimiş liderlerimizin şiddete son verilmesi için çağrı yapma, sonuçları kabul etme ve demokrasimizde yüzlerce yıldır yaşandığı gibi, iktidarı barışçıl şekilde devretme sorumluluğu var" dedi.
Trump'ın görev süresi, Joe Biden'ın yemin edeceği 20 Ocak'a kadar, yani 14 gün daha devam edecek.