ŞemdinliHaber

Memleketleri Hakkari'de Doktorluk Yapıyorlar

Video Servisi

Hakkari'de doğup büyüyen Pratisyen Doktor Murat Deniz, Fehmi Gezer, Mevlüt Koç ve İsmet Kızılkaya, hemşehrilerine sağlık hizmeti vermeye başladı.

Behçet DALMAZ / HAKKARİ

Hakkari'de doğup büyüyen Pratisyen Doktorlar, Murat Deniz, Fehmi Gezer, Mevlüt Koç ve İsmet Kızılkaya, okudukları üniversitelerden mezun olur olmaz, memleketleri Hakkari'ye gelerek hemşehrilerine sağlık hizmeti vermeye başladı. Hastalar, kendileriyle Kürtçe iletişim kuran Hakkarili doktorlardan oldukça memnun. 

Doktorların gelmek istemediği, gelenlerin ise kısa sürede ayrılmak istediği Hakkari Merkez 1 Nolu Aile Sağlık Merkezi'nde görev yapan 5 doktordan 4'ü Hakkarili. Dr. Murat Deniz 2011 yılında Bursa Uludağ, Dr. Fehmi Gezer 2012'de Konya Meram, Dr. İsmet Kızılkaya 2012 Diyarbakır Dicle, Dr. Mevlüt Koç ise 2011 yılında Şanlıurfa Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde mezun olduktan sonra ilk görev yerleri olarak Hakkari'ye gelerek mesleklerini burada yapmaya başladı. Doktarların Hakkarili olması ve Kürtçe biliyor olmaları hem hastalara hem de doktarlara büyük kolaylık sağlıyor.

MEMLEKETE VEFA BORCU

Dr. Deniz, ilk tercihinin memleketi olduğunu ve 4 yıldır Hakkari Merkez 1 Nolu Aile Sağlık Merkezinde çalıştığını belirtirken, doğup, büyüdüğü memleketinde hemşehrilerine sağlık hizmetini vermenin gururunu yaşadıklarını anlattı. Dr. Gezer ile Dr. Kızılkaya, kendi memleketlerine vefa borçlarını ödediklerini anlatırken, beraber çalıştıkları hemşehirlilerlileri Dr. Koç'un ise şu anda köy çalışması yaptığı için il dışında bulunduğunu söyledi. Doktorlar, 3 mahalle ve 7 köyde yaşayan 21 bin vatandaştan sorumlu olduklarını, her gün ortalama 150 hastaya baktıklarını kaydetti.

'KÜRTÇE BİLMEMİZ BÜYÜK AVANTAJ'

Dr. Murat Deniz ise, Hakkari'de görev yapan doktorların yaşadıkları en büyük sorunun iletişim sorunu olduğunu belirterek şöyle konuştu

Çünkü bir doktor aldığı eğitim gereği bir hastanın bütün hastalıklarını anlayamaz. Hastanın da yaşadığı sağlık problemlerini en iyi şekilde dile getirmesi gerekiyor. Tabi bizim Kürtçe biliyor olmamız, hem bizim, hem de hasta için büyük avantaj sağlıyor. Bu hem kesin tanı koymamız açısından iyi, hem de hastaların kendi dillerinde kendilerini ifade etmeleri açısından iyi. Yani hem bizler, hem hastalar bu konuda çok memnunuz. Birbirimizle daha rahat iletişim kurabiliyoruz. Hastaya sadece ilaç yazmak yetmiyor. Onu dinleyebilmek, onun söylemek istediğini anlamak çok önemli. Günlük ortalama 150 hastaya bakıyoruz.

Dr. İsmet Kızılkaya da, mezun olduktan sonra ilk tercihlerinin memleketi olduğunu, başka kentlerde görev yapan Hakkarili doktorların da bir vefa borçlarını bulunduğunu anlattı. Dr. Kızılkaya, Bir süre Hakkari Devlet Hastanesinde çalıştım. 2 yıla yakındır da Merkez 1 Nolu Sağlık Merezinde çalışıyorum. Zaman zaman sıkıntılarımız oldu. Ancak bu kentte yaşanan doktor sıkıntısını gidermek hepimizin görevi. Hakkarili doktorların gelmesi durumunda bu sıkıntının önüne hep beraber geçebiliriz dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.