İMC TV, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) haziran ayından bu yana saldırdığı Kobani’de kimyasal silahla öldüğü sanılan Halk Savunma Birlikleri (YPG) üyelerinin görüntülerine ulaştı.
Görüntülerde bedenlerinde kurşun veya patlama yarası olmayan YPG’lilerin vücutlarında yanma kaynaklı tahribatlar görülüyor.
Hayatını kaybeden kadın ve erkek direnişçilerin vücutlarında derinin soyulması, vücutta morarmalar dikkat çekiyor.
3 defa kimyasal silah kullanıldı
Rojavalı yetkililerin verdiği bilgilere göre IŞİD, geçen aylar içinde Kobani’de en az 3 defa kimyasal silah kullandı.
Tespit edilen bu saldırılardan biri Kobani’nin 25 kilometre güneyindeki Kun Aftar köyünde oldu. Örgütün 26 Haziran’daki saldırısının gerçekleştiği bu noktada YPG’li bulunmadığı için can kaybı yaşanmadı. Ancak üç hafta sonra 12 Temmuz’da, bu defa Kobani’ye 40 kilometre mesafede olan Abdiköy’e yapılan saldırıda 5 YPG’li yaşamını yitirdi.
Kimyasal silahın kullanıldığının düşünüldüğü yerlerden biri de Kobani’nin 30 kilometre batısındaki Keçelê köyü.
Burada da 16 Temmuz’da yaşanan saldırıda 8 YPG’li hayatını kaybetti.
Böylece Rojavalı sağlık yetkililerinin tespitlerine göre birkaç gün içinde 13 YPG’li, kimyasal silah kullanılarak öldürüldü.
Belirtiler, kimyasal silah ihtimalini güçlendiriyor
Saldırılarla ilgili bilgi veren Rojavalı yetkililer, kullanılan silahla ilgili de gözlemlerini aktardı.
İddialar göre, IŞİD’in kullandığı silahlar büyük bir gürültüyle patlıyor, patladığı anda şimşek gibi bir ışık yanıyor ve beyaz bir duman çıkıyor.
Sarımsak kokusuna benzer bir kokunun yayıldığı bölgede hayatını kaybeden YPG’lilerin cesetlerinin de kokmadığı belirtiliyor.
Yetkililer, hayatını kaybeden YPG’lilerin cesetlerinde de kurşun izi olmadığını, kurşun izi olanların ise vücutlarında kanama görülmediğini belirtiyor.
Bu belirtiler YPG’lilerin kimyasal silah etkisiyle öldüklerine ilişkin şüpheleri güçlendiriyor.
Yabancı kaynaklarda da kimyasal silah iddiaları
Ayrıca IŞİD’in YPG’ye karşı kimyasal silah kullandığına dair iddiayı Amerikan Fox televizyonu da gündeme taşıdı.
The Middle East Review of International Affairs’in haberini alıntılayan Fox News, YPG’lilere ait görüntülerin, iddiaları doğrular nitelikte olduğunu yazdı.
New York Times: Saddam’dan kalan kimyasal silahlar IŞİD’in eline geçmiş olabilir
Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’nde yayımlanan New York Times gazetesi de, Irak’ta Saddam Hüseyin döneminden kalan kimyasal mühimmat nedeniyle birçok Amerikan askeri ve Iraklı güvenlik gücünün yaralandığını ve devletin bunu kamuoyundan yıllarca sakladığını duyurdu. Gazete ayrıca, zamanı geçmiş olsa bile etkili olan kimyasal cephanelerin IŞİD’in eline geçmiş olabileceğini yazdı.
New York Times gazetesi Irak’taki Amerikan askerlerinin kimyasal silahlar bulduğunu ancak Pentagon’un bunu bugüne kadar sır olarak sakladığını öne sürdü.
Gazeteye göre 2004’ten 2011’e kadar Amerikan askerleri birçok kez Irak’ta kimyasal cephane buldu. En az 6 ayrı olayda devrik lider Saddam Hüseyin döneminden kalan bu silahlar askerlerin yaralanmasına neden oldu.
Psaki: Askeri açıdan bir değeri yok
ABD’nin 2010 yılında Irak’tan tamamen çekilmesi sonrasında, Irak’ta aktif olmayan kimyasal silahların bulunduğu depolar IŞİD’in şimdi ele geçirdiği bölgelerde kaldı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki’ye göre, IŞİD’in eline geçtiği iddia edilen kimyasal silah materyallerinin askeri açıdan bir değeri bulunmuyor. New York Times’taki haberde ise, kimyasal silah kalıntılarının o kadar masum olmayabileceği iddia ediliyor.
Askerlerle röportajlara ve istihbarat kayıtlarına dayandırılan habere göre Amerikan güçleri, Irak’ta yaklaşık olarak 5 bin kimyasal savaş başlığı buldu.
‘Bana önemli bir şey olmadığını söylemem emredildi’
Ancak hükümet hem askerlerin yaralandığını hem de bu bilgileri kamuoyundan saklamayı tercih etti. Gazete Kongre’ye bile bu konuda sınırlı bilgi verildiğini duyurdu. 2006 ‘da Irak’ta sinir gazı içeren roket bulan grubun arasında olan Amerikan askerlerinden emekli Binbaşı Jarrod Lampier, “Bana önemli bir şey olmadığını söylemem emredildi.” dedi.
Kimyasallar, Amerikan tasarımı olması nedeniyle gizlendi
Dönemin ABD Başkanı George Bush, Irak işgalinin gerekçesi olarak Saddam Hüseyin’in aktif bir kimyasal silah programı yürütmesi olduğunu açıklamıştı ancak, bu iddia ülkede incelemelerde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerince kanıtlanamamıştı. Gazete bulunan kimyasal mühimmatın 1991’den önce üretilmiş olması nedeniyle, son bulguların işgal gerekçesini doğrulamadığının altını çizdi. Bulunan kimyasal silahların Amerikan tasarımı olması ve batı ülkelerinde üretilmesi nedeniyle bu bilgilerin kamuoyundan saklandığı yorumu yapıldı. / İMC