ŞemdinliHaber

WhatsApp tepkileri büyüyor: Signal ve Telegram güç kazandı

Teknoloji

Sosyal medya holdingi Facebook'un bir uygulaması olan WhatsApp'in yeni şartları kullancılarını kızdırdı. Türkiye'deki WhatsApp kullanıcıları #WhatsAppSiliyoruz etiketiyle sosyal medyada kampanya düzenlerken mobil uygulama mağazalarında Signal ve Telegram yükselişe geçti.

Anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp'ın güncellenen "gizlilik ilkesi"ne tepkiler sürüyor. Türkiye'de WhatsApp kullanıcıları, sosyal medyadan kampanyalar başlatarak #WhatsAppSiliyoruz etiketiyle paylaşımlar yapmaya başladı. Bir günde 100 binden fazla paylaşım yapan Türkiye'deki kullanıcıların farklı alternatiflere yöneldiği görüldü.

Ayrıca "Signal" ve "Telegram" etiketleri de Twitter gündemindeki yerini korumayı başardı. Çok sayıda mesajlaşma uygulaması bulunsa da telefonların uygulama mağazalarında BiP, Dedi, Signal ve Telegram'ın aralarında yer aldığı 4 platform Türkiye'de öne çıktı.

Apple'ın uygulama mağazası olan App Store'da, Türkiye'de en popüler mesajlaşma uygulamaları arasında ilk sırada "Telegram Messenger" yer aldı. İkinci sırada ise Tesla ve SpaceX Üst Yöneticisi Elon Musk'ın WhatsApp'a karşılık önerdiği "Signal" uygulaması bulunuyor.

Android'in uygulama mağazası Play Store'da da en çok popüler mesajlaşma uygulaması "Signal" oldu. Turkcell çatısı altındaki BiP'in kullanıcı sayısı ise son 24 saat içerisinde 1 milyon 124 bin kişi daha arttı.

Google'ın arama trendlerinde de Signal ve Telegram'ın yükselişi gözden kaçmadı.

WhatsApp, 4 Ocak'ta "Gizlilik İlkesi"ni güncellemiş ve zorunlu onay için kullanıcılara 8 Şubat'a kadar süre vermişti. WhatsApp, yeni koşulların kabul edilmemesi durumunda uygulamanın kullanılamayacağını belirtmişti.

WhatsApp, bu kararına ilişkin kullanıcılardan yoğun eleştiri alması üzerine yaptığı açıklamada, "Avrupa Bölgesi" kullanıcılarının bu güncellemeden etkilenmeyeceğini, bu bölgedeki kullanıcıların verilerinin Facebook şirketleriyle paylaşılmayacağını duyurmuştu. Bu nedenle Türkiye'deki kullanıcıların WhatsApp kullanımına devam etmesi için 8 Şubat'a kadar güncellenen koşullara onay vermesi gerekiyor. 

Konu ile ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yapan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ise "BiP" ve "Dedi"yi tavsiye etti. Koç, "Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi'nde de belirttiğimiz gibi yabancı menşeli uygulamalar, veri güvenliğine yönelik önemli riskler içeriyor. Yabancı menşeli muadillerinden çok daha fazlası, BiP ve Dedi gibi milli ürünlerimiz de var. Tüm vatandaşlarımızı yerli ve milli uygulamaları kullanmaya davet ediyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı ve Baykar Teknik Müdürü ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Selçuk Bayraktar da konuyla ilgili Twitter'dan paylaşım yaparak, "Whatsapp'dan uygulamaya koyduğu yeni veri politikası nedeniyle ayrılıyorum" ifadelerini kullandı. Bayraktar, BiP uygulamasını kullandığını belirterek açık kaynak kodlu olduğu için Telegram ve Signal'i desteklediğini belirtti.  / DUVAR

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.