Rusya'da geliştirilen Sputnik V aşısının, Faz-3 sonuçlarında yüzde 91.6 oranında koruma oranı elde ettiği açıklandı. Saygın tıp dergisi The Lancet'te hakem incelemesinden geçirildikten sonra yayımlanan sonuçlara göre, aşı yaşlılar üzerinde de yüzde 91.8 oranında koruma elde etti.
The Lancet'te yayımlanan sonuçları öne çıkan ayrıntıları şöyle:
19 BİN 866 GÖNÜLLÜ KATILDI
* Faz-3 deneyleri 19 bin 866 kişi üzerinde yapıldı. Bu kişilerin dörtte birine boş aşı (plasebo) verildi.
* Moskova'daki denemelerin başlangıcından bu yana, aşı yapılan gönüllüler arasında semptomatik şekilde Covid-19 yakalanan kişi sayısı 16 oldu. Plasebo alan gönüllülerin ise 62'si Covid-19'a yakalandı. Bu veriye göre, 21 gün arayla iki doz halinde yapılan Sputnik V aşısının koruma oranı yüzde 91.6 olarak hesaplandı.
ORTA VE AĞIR HASTALIĞI YÜZDE 100 ÖNLÜYOR
* Aşının Covid-19'un orta şiddette veya ağır geçirilmesine karşı yüzde 100 oranında koruma sağladığı tespit edildi.
60 YAŞ ÜZERİNDE YÜZDE 91.8 ETKİLİ
* Denemelere 60-87 yaş arasında 2 bin 144 kişi de katıldı. Lancet'te yayımlanan metne göre, aşı bu kişiler üzerinde ciddi bir yan etkiye yol açmadı ve yüzde 91.8 oranında başarı sağladı.
* Dört gönüllünün denemeler sırasında öldüğü ancak ölümlerin aşıyla doğrudan bir bağlantısının tespit edilmediği de belirtildi.
'RUSYA BAŞTAN BERİ HAKLIYDI'
Rusya'da aşı geliştirme çabalarını finanse eden Rusya Doğrudan Yatırımlar Fonu CEO'su Kirill Dmitriyev, Lancet'te hakem heyetinden heyetinden geçirilerek yayımlanan makale hakkında "Rusya baştan beri haklıydı. Lancet dergisi, olası siyasi baskılara rağmen son derece tarafsız bir çalışma gerçekleştirdi" dedi.
'KÜRESEL CEPHANELİĞE YENİ BİR EKLEME'
Rus aşısı Sputnik V'in elde ettiği bu sonuçlar, Batı dünyasında da umutla karşılandı. Londra'daki Imperial College'dan immunoloji profesörü Danny Altmann, "Koruma oranı, 60 yaş üzerindeki kişiler de dahil, iyi görünüyor. [Covid-19'a karşı] küresel cephaneliğe yeni bir ek yapılması iyi" dedi.
İngiliz Profesör Ian Jones ise Lancet dergisine yorumunda, "Sputnik V aşısının geliştirilme biçimi acelecilik, kısa yollardan gidilmesi ve şeffaflık eksikliği nedeniyle eleştirilmişti. Fakat burada görülen sonuç açık ve aşılamanın bilimsel prensipleri gösterilmiş" diye konuştu. / DUVAR