ŞemdinliHaber

Kübalı doktorlar kanser tedavisi için hasta kabulüne başladı

Sağlık

Küba Onkoloji Enstitüsü’ne bağlı iki Kübalı doktor kanser tedavisi için İstanbul'a geldi. Okan Üniversitesi Onkoloji Konseyi'nde görev almaya başlayan doktorlar hasta kabul etmeye başlarken birçok hasta için de umut doğdu. Muayene ücreti ise 2 bin 500 TL. olarak belirlendi.

Küba Onkoloji Enstitüsü’ne bağlı Kübalı doktorlar kanser tadavisi İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Onkoloji Konseyi’nde görev almaya başladı. Üniversite mütevelli heyeti, geçtiğimiz Şubat ayında ilk etapta 3 doktorun göreve başlayacağı bilgisini kamuoyuyla paylaştı. İki doktor göreve başladı, bir doktorun da önümüzdeki günlerde İstanbul’da olması bekleniyor. Peki hastalar ne kadar ücret ödeyecek, sistem nasıl işleyecek…

HASTALAR RAPORLARINI ÖNCEDEN GÖNDERECEK

Okan Üniversitesi Onkoloji Konseyi bünyesinde ilk etapta üç doktor görev yapacak. Üç doktordan biri  sadece bilimsel araştırmalarda görev alacak. İki doktor şu an İstanbul’da hasta kabulüne başlarken hastane yönetiminden bir isimden aldığımız bilgilere göre muayene ücreti 2 bin 500 TL. olarak belirlendi. Sistem nasıl işleyecek? Hastane yetkilileri bu konuda “Mart ayının ortasında hasta kabulümüz başladı. Tuzla’daki İstanbul Okan Üniveritesi’nde doktorlarımız göreve başladı. Hastalar raporlarıyla birlikte öncelikle bir bize bir E-Mail (onkoloji@okanhastanesi.com.tr) göndermeleri gerekiyor.  Konsey daha sonra hastaya geri dönüş sağlıyor ve değerlendirme yapıyor. Aşı ya da burada muayene olacağı gibi… Şu an aşı için uygun bulunan çok fazla sayıda hastamız mevcut. Beklentilerimizin çok üstünde başvuralar alıyoruz.” bilgisi veriyor

‘UMUT TACİRLİĞİ OLACAK MI?’

Kübalı doktorların İstanbul’a getirileceği bilgisi paylaşıldıktan sonra birçok yorum yapıldı. Bu yorumlardan biri de ‘umut tacirliği olacak mı?’ sorusu oldu. Hastane yönetimi bu konuda kimsenin şüphe etmemesi gerektiğini söyledi. Okan Üniversitesi Sağlık Grubu Yönetim Kurulu üyesi Alper Tunga Demirarslan, geçtiğimiz Şubat ayında yaptığı açıklamada, ‘Öncelikli hastalarınız olacak mı?’ sorusuna, “Umut tacirliği olmayacak, biz bunun önüne geçeceğiz. Hastaları seçmeyeceğiz” yanıtını verdi. Ayrıca Demirarslan, Sağlık Bakanlığı tarafından aşıların Türkiye’de üretilmesi konusunda çalışmaları olduğunu söyleyerek Kübalı doktorların sadece hastalar için değerlendirmelerde bulunmayacaklarını araştırmaları da birlikte yapacaklarını söyledi.

BİR DOLARLIK AŞI 2800 DOLARA SATILIYOR

Küba’nın kanser aşılarının Türkiye’de de kullanılmaya başlandığı haberi de bu sene sağlık alanında en çok konuşulan konular arasında yerini aldı. Sağlık Bakanlığı’nın girişimiyle resmi kanallarla Küba’dan ithal edilmeye başlanan aşı, Türkiye’de onkologların yazacağı reçeteyle eczanelerden alınabiliyor. Bu aşı akciğer kanserinde ileri evrede olan hastalar için uygulanıyor. Fakat SGK ödeme kapsamında olmayan aşının bir dozu 2 bin 800 Dolar ve 5 doz yapılması gerekiyor. Bu da hastaların bu ücretleri karşılayamadığı için SGK’ye tepkilere neden oldu. Kübalı Dr. Camilo Rodriguez’in akciğer kanserine karşı geliştirdiği ‘Cimavax’ adlı kanser aşısı da 2016 yılında birçok kez gündeme geldi. Bir televizyon programında Dr. Rodriguez’e “Hiç tehdit edildiniz mi?” sorusunu yönelten gazetecilere yanıtı ise çok konuşulmuştu: “Tehdit sırası bende. ‘Bu aşı tüm dünyada ya bedava dağıtılacak ya da maximum 1 dolara satılacak’ dedim. Şimdi ayıklasınlar pirincin taşını.”

TÜRKİYE’DEKİ KANSER VAKALARI

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de her yıl ortalama 163 bin kanser vakası görülüyor. 2015 yılında her 100 bin kadından 177’sine, her 100 bin erkekten 247’sine kanser teşhisi konuldu. / DUVAR

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.